• Τράπεζες

    Κρίσιμη σύσκεψη ΤΧΣ – JP Morgan για το placement της Εθνικής

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του Ηλία Ξηρουχάκη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την J.P.Morgan, που είναι ο σύμβουλος για  την διάθεση του υπολοίπου 18,39% της Εθνικής Τράπεζας έχει οριστεί μέσα στο σαββατοκύριακο.

    Και το ΤΧΣ θα έχει μία πρώτη εικόνα για το ενδιαφέρον που υπάρχει από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, για το πακέτο των μετοχών της Εθνικής που πρόκειται να διαθέσει  το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

    Την ίδια ώρα ο Παύλος Μυλωνάς CEO της Εθνικής Τράπεζας και ο CFO Χρίστος Χριστοδούλου, βρίσκονται στο Λονδίνο σε road shows, παρουσιάζοντας στους επενδυτές τις προοπτικές της τράπεζας. Ενώ θα ακολουθήσει και road show στις ΗΠΑ.

    Προς το παρόν το ΤΧΣ εστιάζει στο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας καθώς στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

    Οι διαδικασίες «τρέχουν» και προς το τέλος του μήνα θα υπάρχει και είναι σε ότι αφορά την τιμή διάθεσης των μετοχών. Χθες η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα 7,554 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 6,909 δισ. ευρώ.

    Με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές  να είναι ευνοϊκές για τη διεξαγωγή του placement, η  J.P.Morgan που είναι επικεφαλής για τον διεθνή συντονισμό της διάθεσης του πακέτου μετοχών, ολοκληρώνει μέχρι την Παρασκευή τον πρώτο κύκλο των διερευνητικών επαφών με τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια.

    Ανάλογα με το ενδιαφέρον –το οποίο είναι ισχυρό σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- θα λάβει και η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για το ύψος του ποσοστού που θα διαθέσει.

    Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει στην πώληση του  10% με 13% της Εθνικής Τράπεζας (κατέχει το 18,39%). Δηλαδή το διεθνές βιβλίο προσφορών (και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα) θα αφορούν αρχικά διάθεση του 10%, ποσοστό που λόγω της ζήτησης θα ανέβει στο 12% με 13%, και στο ελληνικό δημόσιο θα απομείνει το 5% της ΕΤΕ.

    Η διαδικασία του placement θα είναι ανάλογη με αυτήν του περασμένου Νοεμβρίου, που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας.

    Θα περιλαμβάνει δηλαδή τη Διεθνή Προσφορά, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα  5,30 ευρώ.

    Μάλιστα στο πρώτο placement, άλλωστε, το ΤΧΣ ένα 24ωρο πριν από το κλείσιμο του βιβλίου, είχε ανακοινώσει πως προσφορές κάτω των 5,30 ευρώ δεν θα γίνονταν δεκτές, όταν το αρχικό εύρος τιμής κυμαινόταν από 5 ευρώ έως  5,44 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Όφελος 3,5 δισ. ευρώ για τον φορολογούμενο από τη διάσωση των τραπεζών

    Εθνική: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για το ποσοστό που θα πουληθεί στο placement

    Εθνική: Κρίσιμο 15θήμερο για τις τελικές αποφάσεις του placement- Τι ποσοστό θα διατεθεί από το 18,39% του ΤΧΣ



    ΣΧΟΛΙΑ