• Business

    Εγκαίνια του HUB 26, του πρώτου, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας

    • NewsRoom


    Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, άνοιξε επίσημα τις πύλες του το HUB 26, το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τη Δυτική Είσοδο της πόλης.

    Με το κεντρικό μήνυμα «Ανοίγουμε την πύλη στο αύριο» η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη, με το HUB 26 να γίνεται πόλος έλξης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αιχμή της καινοτομίας. Αποτελώντας κόμβο επιχειρηματικότητας, ενισχύει την τοπική και εθνική οικονομία, έχοντας δημιουργήσει 2.500 νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας επενδύσεις και εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς.

    Η Δυτική Πύλη ήταν ανέκαθεν η είσοδος που καθόριζε το χαρακτήρα της πόλης, διαμόρφωνε την εικόνα της και όριζε την προσωπικότητά της. Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η πύλη σταδιακά κλείνει. Οι επιχειρήσεις αποχωρούν. Η περιοχή παρακμάζει. Με όραμα να ανοίξουμε το διάλογο μεταξύ παλαιού και νέου, ανοίγουμε ξανά τη Δυτική Πύλη. Εμβληματικά κτήρια αναγεννώνται, ενεργοποιώντας ξανά την περιοχή, μεταφέροντας τη δυναμική της Θεσσαλονίκης Δυτικά. Η αξιοποίηση της ιστορικής πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, συμπληρώνει το ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης που υλοποιεί ο Δήμος και η Περιφέρεια, ενώ η OURANIA Α.Ε. χρηματοδοτεί τη μελέτη ανάπλασης της οδού 26ης Οκτωβρίου που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων που συνδέουν διάφορα σημεία με το κέντρο της πόλης.

    Το HUB 26 θέτει τη βάση μιας νέας εποχής για τη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης και αφήνει ανοιχτό το πέρασμα για ανάπτυξη και νέα πνοή. Το σύγχρονο αυτό πράσινο συγκρότημα γραφείων έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς φήμης, όπως η εισηγμένη στον Nasdaq, TaskUs, κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και εμπειρίας πελατών επόμενης γενιάς, ενώ από την άνοιξη του 2025, στο επιχειρηματικό πάρκο θα λειτουργούν και τα νέα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, σε ιδιόκτητο αυτόνομο κτήριο. Τη νέα τους έδρα θα βρουν και άλλα ηγετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Alpha Bank και η Πειραιώς.

    Από αριστερά προς δεξιά: Ο CEO της Ourania ΑΕ και του ομίλου DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τζόλλας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο CEO της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός.
    Από αριστερά προς δεξιά: Ο CEO της Ourania ΑΕ και του ομίλου DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τζόλλας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο CEO της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός.

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ3, κ. Σύνθια Σάπικα, απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Νίκος Τζόλλας, εκπροσωπώντας τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της OURANIA Α.Ε. και του ομίλου DIMAND, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε τη σημασία του έργου για την πόλη, αναφέροντας: “Το HUB 26 είναι το πρώτο, μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδας και θα αποτελέσει έναν καινοτόμο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας για εθνικές, πολυεθνικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στην τελική του μορφή θα απασχολεί 2.000 εργαζομένους, συμβάλλοντας στην ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συμπολιτών μας. Τέτοιας εμβέλειας επενδύσεις αποτελούν μέρος ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην πατρίδα μας, στο οποίο είναι συνδιαμορφωτής το Υπουργείο Ανάπτυξης για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη στη χώρα.”

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Νίκος Τζόλλας, επεσήμανε τη συμβολή του έργου στην αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης: “To HUB 26, έρχεται να προσδώσει τεράστια δυναμική στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων και συνολικά στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, που ως πυρήνας της Βόρειας Ελλάδας, διαδραματίζουν πλέον έναν αναβαθμισμένο και εξωστρεφή ρόλο για ολόκληρη τη χώρα, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς η Κυβέρνηση, αλλά και κυρίως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν επενδύσει σημαντικά, με πολλά και μεγάλα έργα που παλιότερα φάνταζαν ουτοπικά, όμως σήμερα υλοποιούνται και ολοκληρώνονται. Και αυτός ο ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πιστοποιείται από τις επενδύσεις που ήδη έχουν κάνει στον τόπο μας, εταιρείες – παγκόσμιοι κολοσσοί, ενώ μεγάλες διεθνείς εταιρείες, ετοιμάζονται να εγκατασταθούν, προγραμματίζοντας νέες επενδύσεις.”

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, σημείωσε: “Το HUB 26, επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Θεσσαλονίκης ως ενός ταχέα εξελισσόμενου, σημαντικού κόμβου επιχειρηματικότητας, έρευνας, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Η Θεσσαλονίκη αποκτά μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που πολλαπλασιάζει τις προοπτικές ανάταξής της και αναμένεται να λειτουργήσει ως ένας νέος πόλος έλξης επενδύσεων, με προφανές αποτύπωμα στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία πολλών νέων, καλά αμειβόμενων, θέσεων εργασίας. Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ourania A.E., κοινοπραξία του ομίλου της DIMAND και της PRODEA Investments για την ενίσχυση του αποθέματος των «πράσινων» υποδομών της πόλης και παράλληλα την ουσιαστική συμβολή τους στην έμπρακτη αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων αναγεννάται, αλλάζει πρόσωπο, βλέπει μεγάλα projects να δρομολογούνται και να υλοποιούνται, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.”

    Η αρχιτεκτονική ομάδα της Divercity Architects, που σχεδίασε το HUB26
    Η αρχιτεκτονική ομάδα της Divercity Architects, που σχεδίασε το HUB26

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας, ευλόγησε το έργο και επεσήμανε τη σημασία του για την περιοχή: “Η είσοδος της DIMAND σε έναν τόπο πλήρως απαξιωμένο και εγκαταλελειμμένο από την ίδια την πόλη μας και επενδύοντας σ’ αυτόν, δήλωνε αποφασιστικότητα, γενναιότητα, θάρρος, τόλμη, γνώση της ιστορίας, της γεωγραφίας και της οικονομίας. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των υγιώς σκεπτόμενων και επιχειρείν. Η παρέμβαση αυτή δεν είναι απλώς ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Είναι αποκατάσταση δικαιοσύνης. Απαρχή να πέσουν επιτέλους τα τείχη. Και η πόλις με ενιαίο δυνατό πρόσωπο να ξεκινήσει έναν καινούργιο βηματισμό. Είναι πρόταση ουσιαστικής αναβάθμισης, που θα πρέπει άμεσα να οδηγήσει την πολιτεία στην έναρξη έργων υποδομής, που θα συμπαρασύρουν την ανάπτυξη”.

    O CEO της Ourania AE και του ομίλου DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος με τον CEO της Prodea Investments, Αριστοτέλη Καρυτινό.
    O CEO της Ourania AE και του ομίλου DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος με τον CEO της Prodea Investments, Αριστοτέλη Καρυτινό.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, κ. Άρις Καρυτινός, σε δήλωσή του τόνισε: “Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη δημιουργία του HUB 26, ενός υποδειγματικού, βιοκλιματικού, επιχειρηματικού πάρκου. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επένδυσή μας στην Θεσσαλονίκη και πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για μια πόλη που αρχίζει πλέον να έχει αυτά που της αξίζουν.”

    Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OURANIA A.E. και του ομίλου DIMAND, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν στην ολοκλήρωση του έργου και επεσήμανε: “Το HUB 26, στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, είναι το έργο με το οποίο θέλαμε να συστηθούμε στην πόλη. Μετά από δυο χρόνια, το παραδίδουμε, με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, ως ένα έργο που συμβάλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Μαζί με το ΦΙΞ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και την έκταση των 125 στρεμμάτων του ΟΣΕ, θα ενώσουν τη Δυτική είσοδο με την πλατεία Αριστοτέλους και το κέντρο της πόλης. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες της DIMAND, την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, το αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects, την Prodea Investments – συνεπενδυτή εδώ και τρία χρόνια σε αυτή την επένδυση, την Alpha Bank που χρηματοδότησε το έργο και είναι από τους μισθωτές του, όπως και την Παρευξείνια Τράπεζα που μας εμπιστεύθηκε για τα νέα της γραφεία μετά από μια δεκαετία έρευνας για τη νέα της στέγη, την Πειραιώς και την TaskUs. Ευχαριστίες επίσης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, μας κατηύθυνε σωστά και μας έδωσε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να δημιουργήσουμε το συγκρότημα αυτό το οποίο ξεχωρίζει, σεβόμενο πάντα το έναντι διατηρητέο μνημείο του ΦΙΞ.”

    Η Ειρήνη Σκυλακάκη που συνόδευσε μουσικά την τελετή των εγκαινίων
    Η Ειρήνη Σκυλακάκη που συνόδευσε μουσικά την τελετή των εγκαινίων

    Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με τις μουσικές μελωδίες της κ. Ειρήνης Σκυλακάκη.

    Ανοίγουμε την πύλη στο αύριο
    Ανοίγουμε ξανά την Πύλη προς τη Δύση

    Διαβάστε επίσης:

    SpaceX: Αναχώρησε η διαστημική αποστολή της, τα μέλη της οποίας θα κάνουν τον πρώτο ιδιωτικό “διαστημικό περίπατο” στην ιστορία

    Eurobank: Στις 12 Σεπτεμβρίου η διαπραγμάτευση των 12,3 εκατ. νέων μετοχών μετά τα stock option

    Σφοδρή καταιγίδα στην Αττική – Επελαύνει η κακοκαιρία Atena



    ΣΧΟΛΙΑ