ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολοένα και πιο εντυπωσιακό γίνεται το…σετ των κινήσεων που εκφράζουν εμπράκτως την υποστήριξη της μετοχής, αλλά και των επιχειρηματικών προοπτικών της Sarantis Group.
Στην ελληνική πολυεθνική του τομέα των καταναλωτικών προϊόντων, της οποίας το 70,6% των πωλήσεων προέρχεται από το διεθνές της δίκτυο, έχουν υψωθεί δύο κεντρικοί πυλώνες αλληλένδετων πρωτοβουλιών.
Από τη μια πλευρά είναι τo γενναίο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, που συνεχίζεται αδιαλείπτως. Ενώ από την άλλη βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ενάμιση χρόνο, οι πυκνές αγορές που γίνονται από τους αδελφούς Κυριάκο, Γρηγόρη και Κατερίνα Σαράντη. Οι οποίοι διατηρούν διαχρονικά τον μετοχικό έλεγχο της εισηγμένης. Με τους δύο πρώτους να είναι συνάμα και στις κορυφαίες θέσεις της πρόσφατα αναδιαρθρωμένης διοικητικής πυραμίδας.
Έως τώρα το «κοντέρ» γράφει …56,6 εκατ. ευρώ ως συνολικό κόστος κτήσης των μετοχών, σε αυτό το ιδιότυπο ντεμαράζ που έχουν αποδυθεί και οι δύο δυνάμεις των αγοραστών.
Στο εξαιρετικά σημαντικό αυτό ποσό ,συμπεριλαμβάνονται και τα 14,9 εκατ. ευρώ της εταιρικής δαπάνης για την απόκτηση 3.026.921 ιδίων τίτλων σε παρελθόντα έτη, που ακυρώθηκαν πέρσι τον Αύγουστο.
Καθώς συνεχίζεται το «μοτίβο» των επαναγορών ,οι ιδιοκατεχόμενες μετοχές ανέρχονται τώρα σε 2.396.551 «κομμάτια» και αντιστοιχούν στο 3,58% της εταιρείας, η οποία στις αρχές του περασμένου Ιουλίου συμπλήρωσε 30 χρόνια παρουσίας στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Για τις ίδιες αυτές μετοχές έχουν δαπανηθεί 20,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 9,8 εκατ. ευρώ αφορούν τις επαναγορές στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.
Παράλληλα όμως επίμονοι αγοραστές μετοχών της εταιρείας τους είναι και οι αδελφοί Σαράντη. Άλλοτε ως φυσικά πρόσωπα και ορισμένες φορές μέσω των δικών τους συμφερόντων εταιρειών Λενίδι, Hawkeye, Skaylux, Zalek.
Η αρχή ,της όπως εξελίχθηκε δυναμικής ενεργοποίησής τους, σηματοδοτήθηκε στα τέλη Μαρτίου του 2023. Ενώ μέχρι και τις 5 του μηνός του τρέχοντος Σεπτεμβρίου είχαν κάνει 97 συναλλαγές, προχωρώντας στην απόκτηση 2.734.212 μετοχών. Για τις οποίες δαπάνησαν 20.806.476 ευρώ, όπως προκύπτει από τις εκάστοτε, επίσημες γνωστοποιήσεις στο χρηματιστήριο. Από τις οποίες προκύπτει επίσης ότι στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς έχουν εισφερθεί για τοποθετήσεις λίγο πάνω από τα 1,1 εκατ. ευρώ.
Ο «χορός» των αγορών από τους βασικούς μετόχους
Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ μεγάλη τάξη μεγέθους, που δημιουργεί ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή κατά την οποία οι βασικοί μέτοχοι της Sarantis Group, έχουν ξοδέψει 1,6 φορές περισσότερα από τα περίπου 13 εκατ. ευρώ των μερισμάτων, που έλαβαν την τελευταία διετία. Όταν και έχουν γίνει από τους σπουδαιότερους επενδυτές στην εταιρεία τους. Στην οποία ασφαλώς γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τις επιχειρηματικές της προοπτικές.
Ο «χορός» των αγορών από τους αδελφούς Σαράντη ξεκίνησε από τα 6,66 ευρώ, ενώ η τελευταία τους συναλλαγή έγινε στα 11,01 ευρώ. Με το μέσο κόστος κτήσης να διαμορφώνεται στα 7,61 ευρώ ανά μετοχή.
Τα νέα «χαρτιά» που έχουν αποκτήσει οι βασικοί μέτοχοι σε 18μηνο χρονικό διάστημα αντιστοιχούν στο περίπου 4,1% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας. Με τα τρία αδέλφια να κατέχουν πλέον σε αυτήν το 57,394%.
Τα ποσοστά συμμετοχής τους δεν είναι ισομερώς κατανεμημένα, κάτι που συμβαίνει και με τις αγορές που έχουν γίνει. Πουν ναι μεν φαίνεται να έχουν υπόβαθρο συντονισμού, αλλά με διακριτά επί μέρους στοιχεία.
Τα μετοχικά μερίδια και η φυγή της Goldman Sachs
Κρίνοντας με βάση τα στοιχεία που είχαν αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 και λαμβάνοντας υπόψη τις αγορές μετοχών που έχουν γίνει μέσα στο 2024, το 25,85% βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Σαράντη. Ο οποίος πλέον έχει αναλάβει τη θέση εκτελεστικού Προέδρου, δίνοντας τη σκυτάλη του CEO στον Γιάννη Μπούρα.
Ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Σαράντης ελέγχει το 20,45%, ενώ η τρίτη των αδελφών Κατερίνα Σαράντη, που δεν είναι πιά μέλος του διοικητικού συμβουλίου κατέχει το υπόλοιπο, περίπου 11,1%.
Ορισμένοι στην αγορά θεωρούν ότι η ενίσχυση των μετοχικών ποσοστών από τους βασικούς μετόχους, ενδεχομένως να έχει και το στοιχείο της αναγκαιότητας. Καθώς στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Goldman Sachs Asset Management με συνεχείς πωλήσεις μείωσε το ποσοστό της στη Sarantis, από το 5,02% που ήταν αρχικά, στο 0,648% στα τέλη του 2023.
Φαντάζει μάλλον λογικό, ένα τμήμα από τις πωλήσεις αυτές να απορροφήθηκαν από τους βασικούς μετόχους, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις πιέσεις της τιμής. Υποστηρικτικά προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινήθηκαν φυσικά και οι επαναγορές ιδίων.
Όπως και να΄χει το χρηματιστηριακό 2023 έκλεισε με κέρδη 29,1% καθώς η μετοχή από τα 6,49 ανέβηκε στα 8,38 ευρώ.
Στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς ακολουθείται το ίδιο «μίγμα» για την υποστήριξη της μετοχής, καθώς το πρόγραμμα αγοράς ιδίων εκφράζει τη βούληση και τη στρατηγική των διοικητικών ηγετών και βασικών μετόχων, που παραμένουν επίσης σταθεροί αγοραστές.
Μέχρι τα 22 ευρώ ανά μετοχή το νέο πρόγραμμα αγοράς
Η γενική συνέλευση του περασμένου Απριλίου ανανέωσε για άλλα δύο χρόνια το πρόγραμμα αγοράς ιδίων με οροφή της τιμής τα 22 ευρώ, διπλάσια από τη σημερινή που είναι 11 ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί κατά 31,26% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.
Η Sarantis Group έδειξε ένα δυνατό πρώτο εξάμηνο στα οικονομικά της μεγέθη, με τις πωλήσεις να ενισχύονται κατά 30,2% και να διαμορφώνονται στα 302,6 εκατ. ευρώ. Ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,8% και ανήλθαν σε 24,3 εκατ. ευρώ.
Σε όλα αυτά καθοριστική συνδρομή είχαν τα μεγέθη της Πολωνικής Stella Pack, που αναδεικνύεται σε ατμομηχανή του ελληνικού Ομίλου, που δραστηριοποιείται σε 13 χώρες και διαθέτει δίκτυο διανομής σε συνολικά 50.
Η εξαγορά της Stella Pack έγινε με τίμημα 31,126 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα η Sarantis αποπλήρωσε δάνεια 25,3 εκατ. ευρώ.
Το νέο 5ετές business plan του Ομίλου προβλέπει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις πωλήσεις να ανεβαίνουν εφέτος κατά 23% ( στα 595,2 εκατ.) και να πηγαίνουν στα 737,4 εκατ. το 2028. Αντίστοιχα τα εφετινά EBITDA από τα 80,2 εκατ. ευρώ(+30%) προβλέπεται να ανέλθουν στα 120,2 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2028.
Η λογική λέει ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι σε θέση να υπερασπιστούν την αποτίμηση της Sarantis που σήμερα είναι στα 735,3 εκατ. ευρώ, διαπραγματευόμενη σε περίπου 15 φορές τα προσδοκώμενα εφετινά της κέρδη.
Πού οδηγείται το αγοραστικό δίπολο
Οι επαναγορές ιδίων, καθώς επίσης και οι αγορές από τους βασικούς μετόχους, αν και αποτελούν μικρό υποσύνολο σε σύγκριση με την καθημερινή, συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή, εν τούτοις έχουν τη δική τους, ειδική συνεισφορά στο όλο κλίμα.
Με βάση το σκεπτικό της εταιρείας οι αγορές ιδίων γίνονται με τους εξής τρείς σκοπούς: Τη μεταγενέστερη ακύρωσή τους και τη συνακόλουθη μείωση του αριθμού των υφιστάμενων τίτλων. Την εκπλήρωση υποχρεώσεων της εταιρείας που απορρέουν από χρεωστικά χρηματοπιστωτικά μέσα που είναι μετατρέψιμα σε μετοχικούς τίτλους. Και τέλος την εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από προγράμματα χορήγησης δικαιωμάτων αγοράς μετοχών ή άλλες διαθέσεις μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους.
Τόσο οι επαναγορές, όσο και η αύξηση της μετοχικής θέσης των βασικών μετόχων, έρχονται να μειώσουν το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς (free float). Ενώ η ακύρωση μετοχών οδηγεί παθητικά στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού, πρωτίστως του βασικού, αλλά και εν γένει όλων των υφιστάμενων μετόχων.
Καθώς είναι πρακτικά ανέφικτο να…διαβάσει κάποιος τις σκέψεις των αδελφών Σαράντη, οι αγορές μετοχών μπορεί να έχουν ως αφετηρία διάφορα ενδεχόμενα. Από τη στιγμή κατά την οποία και οι τρείς θεωρείται ότι ενεργούν συντονισμένα.
Να συνιστούν δηλαδή είτε έμπρακτο δείγμα εμπιστοσύνης στην εταιρεία, είτε να στοχεύουν στην μεταπώλησή τους σε ανώτερα επίπεδα τιμών (καθώς ήδη έχουν σχηματιστεί υπεραξίες 44,5%), είτε να χρησιμοποιηθούν ως κρίσιμο μέγεθος σε μια ενδεχόμενη μελλοντική συναλλαγή. Η φύση της οποίας δεν μπορεί να προδικαστεί.
Σε κάθε περίπτωση η απάντηση θα δοθεί από τα ίδια τα γεγονότα.
Διαβάστε επίσης
Σαράντης: Ρεκόρ πωλήσεων 302,6 εκ. ευρώ στο εξάμηνο και αύξηση κερδών 26,8%
Όμιλος Σαράντη: Διατηρούνται οι ισχυρές επιδόσεις- Παραμένει αμετάβλητο το guidance του 2024
Όμιλος Σαράντη: Από τις διεθνείς αγορές το 70% των πωλήσεων – Πού κερδίζει περισσότερα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;