• Οικονομία

    ΓΣΕΒΕΕ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς

    Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς


    Να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις πρακτικές εξάρτησης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας από τις μεγάλες επιχειρήσεις καλεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) την κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ μέσω ανακοίνωσης.

    «Μετά και την έκτη συνεχόμενη παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι πλέον σαφές ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η συμμετοχή των εκπροσώπων τους στον κοινωνικό διάλογο, αποτελεί μια τυπική και μόνο υποχρέωση, αφού τα αιτήματα που καταθέτουμε θεωρούνται, μάλλον, ήσσονος σημασίας, συγκριτικά με αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων που ικανοποιούνται προνομιακά», δηλώνει στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΒΕΕ.

    Η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ:

    «Μετά και την έκτη συνεχόμενη παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι πλέον σαφές ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η συμμετοχή των εκπροσώπων τους στον κοινωνικό διάλογο, αποτελεί μια τυπική και μόνο υποχρέωση, αφού τα αιτήματα που καταθέτουμε θεωρούνται, μάλλον, ήσσονος σημασίας, συγκριτικά με αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων που ικανοποιούνται προνομιακά.

    Συγκεκριμένα, η διατήρηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, όπως μάλιστα αυτό προβλέπεται να αυξηθεί με την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν αμβλύνεται από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί. Η δε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξαγγέλθηκε ευνοεί πολλαπλά τις μεγάλες εταιρίες ενώ ελάχιστη θα είναι η συνεισφορά του μέτρου στην στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συνεισφορά που θα εξανεμισθεί πρακτικά από τις νέες έμμεσες επιβαρύνσεις στο λειτουργικό τους κόστος.

    Οι επιδοματικές ενισχύσεις και οι μικροαυξήσεις αποδοχών που προβλέπονται σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους δεν μπορούν να αντιστρέψουν την μείωση όγκου της κατανάλωσης. Οι αυξήσεις αυτές, επιβραδύνουν απλώς την καθίζηση, ενώ είναι σαφές ότι η διαρκής αύξηση του λειτουργικού κόστους και η μείωση της κερδοφορίας θα επιβάλλουν διαρκώς νέα αύξηση των τιμών.

    Η σταδιακή επέκταση της «υποχρεωτικής ασφάλισης» θα αποδειχτεί καταστροφική για τις επιχειρήσεις που ήδη βλέπουν τα ασφάλιστρα να αυξάνονται και τις ασφαλιστικές εταιρίες να πολλαπλασιάζουν τις αρνήσεις κάλυψης, ιδίως προϊόντων. Η έξοδος του κράτους από την αποζημίωση – αποκατάσταση ζημιών θα συνεπάγεται και ολική καταστροφή μετά από κάθε φυσική καταστροφή.

    Οι αόριστες τέλος εξαγγελίες για τη μεγέθυνση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τα κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την εξαγγελία νέου επενδυτικού ταμείου, εκτιμούμε ότι και πάλι απευθύνονται μονοδιάστατα στις μεγάλες εταιρίες, παρέχοντας ακόμα περισσότερα κίνητρα για επιθετικές εξαγορές των μικρότερων ανταγωνιστών τους.

    Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να εγκαταλείψει τις πολιτικές εξοβελισμού της μικρής επιχειρηματικότητας και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις πρακτικές εξάρτησης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας από τις μεγάλες επιχειρήσεις.»

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία: Ξεκινούν τρεις επαναξιολογήσεις της εξωτερικής πολιτικής – Τι εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες

    Αυτοψία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου

    Γ. Αυτιάς: Κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν «για την ανομβρία και τις επιπτώσεις στις χώρες του Νότου και την Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ