• Οικονομία

    Reuters: 8-10 δισ. ευρώ θα αντλήσει από τις αγορές η Ελλάδα το 2025

    • NewsRoom
    O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Με στόχο να συνεχίσει την πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων, η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει 8 έως 10 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους το 2025 μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων ομολόγων.

    Αυτό υποστηρίζει το Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές «πηγές».

    «Σχεδιάζουμε να αντλήσουμε 8-10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων του χρόνου», είπε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, με το πρακτορείο να σημειώνει ότι η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα πέρυσι και έχει δει τα δημόσια οικονομικά της να βελτιώνονται και το κόστος δανεισμού να μειώνεται απότομα, καθώς ανακάμπτει από την κρίση χρέους.

    Από τις αρχές του 2024, η Αθήνα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις νέων ομολόγων και τις επανεκδόσεις τίτλων.

    Από το 2020, το ελληνικό χρέος, που είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, έχει μειωθεί κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 160% του ΑΕΠ (το 2023), ενώ αναμένεται να μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ φέτος.

    Το 2022, η Αθήνα άρχισε να αποπληρώνει πρόωρα τα δάνεια που πήρε από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, το 2010-2012, με τη βοήθεια της ανάκαμψης της οικονομίας και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

    «Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι το 2025, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή παρουσία στις αγορές ομολόγων, χωρίς να αυξάνουμε το χρέος μας», είπε στο Reuters άλλος αξιωματούχος.

    Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα σκοπεύει να αποπληρώσει 8 δισ. ευρώ από δάνεια διάσωσης που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028, καθώς η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2024 και με παρόμοιο ρυθμό το 2025, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    Μαζί με αυτή την πληρωμή, η Αθήνα θα έχει αποπληρώσει περίπου 20 δισ. ευρώ από τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου, που ήταν συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ. Το 2022, αποπλήρωσε τα δάνεια του ΔΝΤ, δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό.

    Για το 2024 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εμφανίζει πλεονάσματα γύρω στο 2% τα επόμενα χρόνια, προκειμένου το χρέος να παραμείνει βιώσιμο.

    Διαβάστε επίσης

    Τάκης Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα οι έλεγχοι στις πολυεθνικές για αθέμιτο κέρδος



    ΣΧΟΛΙΑ