• Σχόλιο Αγοράς

    Ebury: Τα ασφαλή καταφύγια ενισχύονται καθώς η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εκπέμπει αμφίσημα μηνύματα

    • Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury
    Enrique Alvarez Diaz, Chief Risk Officer της fintech εταιρίας Ebury

    Enrique Alvarez Diaz, Chief Risk Officer της fintech εταιρίας Ebury


    Η αναμφισβήτητη επιβράδυνση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία στην αγορά σχετικά με την πιθανότητα ταχύτερης επιβράδυνσης και ύφεσης στις ΗΠΑ.

    Τα στοιχεία για την απασχόληση που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, αν και ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για γενικευμένες μειώσεις θέσεων εργασίας σε όλο το οικονομία.

    Αν και οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν άλλαξαν πολύ, ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, με τα χρηματιστήρια να πέφτουν απότομα παγκοσμίως και τα ασφαλή καταφύγια όπως το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν (το οποίο φαίνεται να έχει ανακτήσει αυτό το καθεστώς) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας την περασμένη εβδομάδα.

    Αυτή η εβδομάδα είναι γεμάτη με σημαντικές ανακοινώσεις μακροοικονομικής και πολιτικής φύσης. Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για το μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ.

    Την Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο η προσοχή θα επικεντρωθεί στις πιθανές ενδείξεις για τις αποφάσεις των μελλοντικών συνεδριάσεων, ιδιαίτερα δεδομένης της αποδυνάμωσης των οικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη. Μια σειρά ανακοινώσεων για την αγορά εργασίας του Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη συμπληρώνει το οικονομικό ημερολόγιο.

    Στερλίνα

    Μια ήρεμη εβδομάδα με ελάχιστες οικονομικές ειδήσεις ή σημαντικές πολιτικές ανακοινώσεις δεν άλλαξε την εκτίμηση μας για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να στηρίξουν την άποψή μας για μια υγιή -ακόμη- αγορά εργασίας που υποστηρίζει την καταναλωτική ζήτηση, ιδίως καθώς οι μισθοί συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον πληθωρισμό, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό θα συνεχίσει να διατηρεί τη στερλίνα ως το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ισχυρότερων νομισμάτων μέχρι στιγμής, για το 2024.

    Ευρώ

    Ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ για το μήνα Σεπτέμβριο που θα γίνει την Πέμπτη.

    Οι αγορές αδημονούν να ακούσουν την αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας στην πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης. Η αγορά εργασίας παραμένει ένα φωτεινό σημείο, καθώς τα επίπεδα ανεργίας συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ωστόσο τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία είναι πολύ αδύναμα.

    Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων των στελεχών της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα συνθέσουν την άποψη της ΕΚΤ και θα παράσχουν σαφείς ενδείξεις για το εάν θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μείωση στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Απο τις ανακοινώσεις τως οικονομικών στοιχείων της περασμένης εβδομάδας δεν απαντήθηκε το ερώτημα εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα έπρεπε να προχωρήσει σε μείωση 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

    Η ζήτηση για εργαζομένους και ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας έχουν αναμφισβήτητα αποδυναμωθεί σημαντικά, αλλά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας (μειώθηκε κι άλλο από τον Ιούλιο) και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας δείχνουν ότι υπάρχει περιορισμένη συστηματική κατάργηση θέσεων εργασίας που θα περίμενε κανείς ενόψει της ύφεσης.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να συνεχίσουν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει εκ των πραγμάτων περίπου στο επίπεδο-στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά το βασικό ερώτημα του μεγέθους της επερχόμενης μείωσης επιτοκίων της Τράπεζας θα εξαρτηθεί περισσότερο από τα στοιχεία για την εργασία και τη ζήτηση από τώρα έως και την επόμενη συνεδρίασή της.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών: Θετικές οι εξαγγελίες για την ασφαλιστική προστασία σε καιρούς κλιματικής κρίσης

    Εκδόθηκε το πρώτο ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα ΜΜΜ Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ

    Μάριο Ντράγκι: Αποκαλύπτει το σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ