• Business

    Το έμμεσο «bonus» στις ασφαλιστικές, η χαρά του Σωκράτη Κόκκαλη και το ράλι στην Ιντρακόμ

    Σωκράτης Κόκκαλης και Νίκος Μακρόπουλος

    Σωκράτης Κόκκαλης και Νίκος Μακρόπουλος


    Δικαιωμένοι, αλλά και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών, μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

    Τα μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή δίνουν μεγάλο bonus στις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών συμβολαίων, ειδικά για τον κλάδο των ακινήτων.

    Και θα έχει ενδιαφέρον από σήμερα κιόλας να δούμε πώς θα αντιδράσει αφενός η μοναδική εισηγμένη Interlife, αφετέρου λεγόμενα… «κοκκαλόχαρτα», δηλαδή οι εταιρείες του Σωκράτη Κόκκαλη, και ειδικά η θυγατρική της Intracom Holding, Κλουκίνας Λάππας.

    Θα έρθει «ράλι» στην Ιντρακόμ; Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές στο έμμεσο μπόνους που δίνει η κυβέρνηση στις ασφαλιστικές.

    Ο λόγος φυσικά είναι η Ευρώπη Ασφαλιστική η οποία σύντομα θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο μέσω της Κλουκίνας Λάππας.

    Πριν από μερικούς μήνες η Intracom Holding εξαγόρασε έναντι 46,5 εκατ. ευρώ την Ευρώπη Ασφαλιστική του πολύπειρου Νικόλα Μακρόπουλου.

    Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Intracom Holdings (μέτοχος κατά 100% της Intracom Properties) και μέτοχος στην ΚΛΜ (άμεσα έμμεσα κατά 88%) αποκτά αρχικά ποσοστό 65% και μετέπειτα το υπόλοιπο 35% της Ευρώπη Ασφαλιστική και την εισάγει στο ΧΑ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

    Ο διορατικός Σωκράτης Κόκκαλης είδε τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου, ειδικά μετά τις φυσικές καταστροφές που οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης για συμβόλαια προστασίας της περιουσίας των πολιτών.

    Ομοίως και τα συμβόλαια υγείας αυξάνονται εξαιτίας της ανάγκης του κόσμου να αναζητήσει ακόμη περισσότερη ιατροφαρμακευτική προστασία και ασφαλιστήρια ζωής.

    Όμως, οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν χαρούμενες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

    Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ:

    – Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

    – Τελειώνει το Τέλος Χαρτοσήμου στις ασφαλιστικές πράξεις.

    – Αυξάνεται στο 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Ηδη η προ μηνών ανακοίνωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τον ασφαλιστικό κλάδο και ο διπλασιασμός του ποσού που θα εκπίπτει εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιών.

    – Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Πρόκειται για ένα μέτρο άσκησης πίεσης προς τους ιδιοκτήτες να κλείσουν συμβόλαια με κάποια ασφαλιστική εταιρεία.

    – Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κι εδώ είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο καθώς μιλάμε για μεγάλα συμβόλαια με ασφαλιστικές εταιρείες.

    -Το ίδιο θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης Ι.Χ. ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

    Πρόκειται για μέτρα που οδηγούν σε νέα ασφαλιστικά συμβόλαια και μένει να δούμε πώς και πότε θα παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση των του ρυθμού ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας σημείωσε σταθερή ανάπτυξη το 2023, καθώς τα έσοδα από τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 5,7%, φτάνοντας τα 5,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν κατά 5,6%, οι ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων κατά 3,3% και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 28,1%.

    Σε δέκα χρόνια από τώρα τα ασφάλιστρα στην Ελλάδα θα ανέρχονται σε 3,6 δις ευρώ στις γενικές ασφαλίσεις, 4 δις ευρώ στη ζωή και 1,8 δις ευρώ στην υγεία, σημειώνοντας αντίστοιχα αύξηση 44%, 53,8% και 260% σε σχέση με το 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελληνικές τράπεζες: Με νέες αυξημένες τιμές στόχους επέστρεψαν οι αναλυτές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές
    Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ, κατώτατος 950 ευρώ το 2027 – Τι είπε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
    Αλλάζουν όλα στα επιδόματα – Ποιοι θα πάρουν αύξηση
     



    ΣΧΟΛΙΑ