• Οικονομία

    Μετά από Moody’s και ΕΚΤ η βολιδοσκόπηση στις αγορές για νέο ομόλογο

    Δημήτρης Τσάκωνας, ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, ΟΔΔΗΧ


    Το Δημόσιο θα βολιδοσκοπήσει τις αγορές για το χρόνο μιας νέας έκδοσης, χωρίς άγχος καθώς ο στόχος του ετήσιου δανεισμού για φέτος έχει σχεδόν καλυφθεί, αφού πρώτα κλείσουν δύο μεγάλα μέτωπα: Η αξιολόγηση από τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ μια ημέρα νωρίτερα, κυρίως όμως το τι θα «σκιαγραφήσει» η Κριστίν Λαγκάρντ για τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, θέμα που είναι και το βασικό στο οποίο θα εστιάσουν την προσεχή Πέμπτη οι αγορές. Από την πλευρά του το Δημόσιο έχει την πολυτέλεια να μην βιάζεται ή να χρειάζεται μια νέα, μεγάλη ομολογιακή έκδοση έως το τέλος του έτους.

    Ταμειακά ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί καθώς είναι ήδη προγραμματισμένες τρεις ακόμη δημοπρασίες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ωστόσο, όπως εκτιμάται στην αγορά μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση θα ήταν ένα πρόσθετο σήμα δυναμικής για την ελληνική αγορά χρέους.

    Αν και οι προσδοκίες για μια αναβάθμιση από τη Moody’s παραμένουν χαμηλές στην αγορά, με πολλούς να θεωρούν ως θετικό το σενάριο μιας βελτίωσης μόνο στο outlook, εντούτοις πρόκειται για ένα ορόσημο που πρέπει να κλείσει για να εξεταστεί εάν υπάρχει παράθυρο για μια νέα έκδοση μέσα στο φθινόπωρο. Ταυτόχρονα εξίσου σημαντικό για την αγορά είναι το σήμα που θα δώσει την Πέμπτη η Λαγκάρντ.

    Προεξόφληση

    Μια μείωση επιτοκίων είναι προεξοφλημένη το ζήτημα είναι εάν τα όσα πει στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι θα «φωτογραφίσουν» περισσότερες κινήσεις χαλάρωσης για φέτος και προς ποια κατεύθυνση ή αντίθετα θα μεταδοθεί κλίμα ανησυχίας για τον πληθωρισμό. Οι διεθνείς εξελίξεις είναι πολύ καθοριστικές σε κάθε ενδεχόμενο για το πώς θα αποφασίσει το Δημόσιο να ολοκληρώσει φέτος το δανειακό του πρόγραμμα καθώς το φθινόπωρο είναι «πλούσιο» σε σημαντικά γεγονότα. Από τη μια πλευρά έχουμε τις αμερικανικές εκλογές ενώ παράλληλα η Ευρώπη παραμένει πολιτικά ένα καζάνι που βράζει με τα δημοσιονομικά της Γαλλία σε οριακό σημείο και τη Γερμανία να βιώνει – επίσης – την πίεση της ακροδεξιάς, αντισυστημικής ψήφου.

    Στο αμιγώς ελληνικό τερέν η χώρα αναμένεται να δώσει πάντως σε λίγες ημέρες ένα ακόμη θετικό δημοσιονομικό δείγμα γραφής με την κατάθεση του νέου, 4ετούς μεσοπρόθεσμου πλαισίου, που θα δίνει σήμα στις αγορές πως η χώρα δεν παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες. Θα θέσει στόχους επαρκείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ θα τίθενται και στόχοι μείωσης του χρέους, και του καθαρού χρέους – δηλαδή χωρίς να συνεκτιμώνται τα ταμειακά διαθέσιμα – που είναι δείκτες τους οποίους κοιτούν οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή βέβαια ο πήχης της ανάπτυξης αναμένεται πως θα προσγειωθεί προς το 2,2%, αντί αρχικού στόχου για 2,9% με την οικονομία όμως να υπεραποδίδει σταθερά έναντι της ευρωζώνης, ενώ έχει ιδιαίτερη αξία η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων εντός της προσεχούς τριετίας, που θα έχει η χώρα στη διάθεση της μια τεράστια δεξαμενή ρευστότητας.

    Στο μέτωπο του χρέους πάντως η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με τη θετική εξέλιξη μιας ακόμη σημαντικής προαγοράς χρέους, τριών ετησίων δόσεων διμερών δανείων (GLF) που λήγουν στην περίοδο 2026-2028, συνολικού ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από μέρος των διαθεσίμων τα οποία έχει η χώρα σχηματίσει από το 2018 ως μια πρόσθετη εγγύηση προς τον ESM, τότε, για την έξοδο της από το Μνημόνιο. Η απελευθέρωση μέρους αυτού του αποθέματος εκτιμάται πως μπορεί να στείλει ένα ακόμη μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα για την εγχώρια οικονομία, καθώς οι Ευρωπαίοι παραμένουν ο μεγαλύτερος μας πιστωτής και θα έχει αξία ως κίνηση να επιτρέψουν στη χώρα να αξιοποιήσει την εγγύηση αυτή.

    Διαβάστε επίσης:

    Οπτική ίνα: Το στοίχημα των 240 εκατ. ευρώ για γρήγορο ίντερνετ
    Airbnb: Τι σημαίνει το φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση και ο φόβος για «μαύρο» χρήμα



    ΣΧΟΛΙΑ