Στα αμέσως επόμενα χρόνια, οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις της Εθνικής Τράπεζας (ΕτΕ) θα δίνονται για την υλοποίηση «πράσινων» επιχειρηματικών project, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην ΕτΕ, Σπύρος Αρσένης.

Σημείωσε, δε, ότι όπως διεθνώς έτσι και οι Έλληνες στο επιχειρείν αντιλαμβάνονται πλήρως τα οφέλη υιοθέτησης των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance – Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Διακυβέρνηση), αφού, όπως εξήγησε, «η αλλαγή του κλίματος είναι εδώ και αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, αλλά και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία».

1

Η ΕτΕ είναι από τα πιο «φιλικά» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση επιχειρηματιών με σαφή προσανατολισμό στο πράσινο μέλλον, είπε ο ίδιος και μιλώντας για την σημερινή ημερίδα, με θέμα ESG 2.0: Προκλήσεις και Ευκαιρίες. που έγινε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ (7-15/9), σημείωσε: «τη διοργανώνουμε για δεύτερη φορά μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), γίνεται με άλλους οκτώ φορείς και θα συνεχίσουμε να την υλοποιούμε και τα επόμενα χρόνια, γιατί για εμάς οι δράσεις για το περιβάλλον, την κοινωνική ευθύνη και την συμπερίληψη είναι προτεραιότητα».

«Για το περιβάλλον έχουμε δεσμευτεί ότι οι χρηματοδοτήσεις μας τα επόμενα χρόνια θα έχουν πράσινο πρόσημο, που σημαίνει ότι θα επενδύσουμε σε δράσεις και ενέργειες που σέβονται το περιβάλλον και λειτουργούν με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης», επισήμανε ο κ. Αρσένης. Σε διεθνές επίπεδο, η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG αποτελεί πλέον κριτήριο χρηματοδότησης, σημείωσε και τόνισε ότι «είναι μονόδρομος και η πλεύση των Ελλήνων επιχειρηματιών στο μονοπάτι της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ευθύνης και της συμπερίληψης».

Τα ESG είναι για την ΕτΕ προτεραιότητα και «είμαστε ηγέτες στη χρηματοδότηση της βιώσιμης ενέργειας και της πράσινης οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ως προς την κοινωνική ευθύνη, υπερασπιζόμαστε τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, προάγουμε πρακτικές που αφορούν το ευ ζην και στη δημόσια υγεία και σε ό,τι αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη, τηρούμε τα υψηλότερα πρότυπα διακυβέρνησης και διασφαλίζουμε την πλήρη διαφάνεια σε ό,τι και αν κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια ESG αποτελούν έναν βιώσιμο και ολοένα πιο δημοφιλή τρόπο να αξιολογούν οι επενδυτές και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μια εταιρεία, ενώ οι δείκτες ESG τεκμηριώνουν την οικονομική σταθερότητα μιας επιχείρησης και την κάνουν πιο ελκυστική στους επενδυτές.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ/ΘΕΑ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, επισήμανε στην τοποθέτησή της από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης ότι ο φορέας έχοντας 120.000 επιχειρήσεις μέλη του, έχει οργανωθεί έτσι ώστε οι Έλληνες επιχειρηματίες να εκπαιδεύονται με στόχο να μπορούν να «ανταπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα και εντεινόμενες προκλήσεις και να μπορούν να έχουν μια πιο βιώσιμη μετάβαση σε ένα καλύτερο μέλλον».

Μάλιστα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΕΒΕΑ εκπαιδεύει πρωτίστως με το παράδειγμά του, γνωστοποίησε ότι «μέχρι το 2025 θα έχουμε πετύχει την ουδετερότητα άνθρακα». Μεταξύ άλλων, είπε ότι το ΕΒΕΑ είναι δίπλα και στις οικογενειακές επιχειρήσεις, παρέχοντας σε αυτές εκπαίδευση σε καλές πρακτικές, ενώ ο φορέας πραγματοποιεί πληθώρα δράσεων για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και στην οικονομία εν γένει.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: Κάλεσμα για δημιουργία «Ισλαμικής Συμμαχίας» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Ουίλιαμ Μπερνς (CIA): Τις επόμενες ημέρες πιο λεπτομερής πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Γερμανία: Προβλήματα με τα δρομολόγια τρένων λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στο δίκτυο