• Διεθνής πολιτική

    Ουίλιαμ Μπερνς (CIA): Τις επόμενες ημέρες πιο λεπτομερής πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

    • NewsRoom
    Ο Διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς

    Ο Διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς


    Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ που εργάζεται για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί μια πιο λεπτομερής πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

    Έπειτα από 11 μήνες πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Μπερνς επεσήμανε ότι εργάζεται πολύ σκληρά πάνω «σε κείμενα και δημιουργικές φόρμουλες» σε συνεργασία με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να καταλήξουν σε μια πρόταση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία.

    «Θα κάνουμε αυτή την πιο λεπτομερή πρόταση, ελπίζω τις επόμενες μερικές ημέρες, και μετά θα δούμε», επεσήμανε ο Μπερνς σε εκδήλωση των Financial Times στο Λονδίνο στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας (MI6) Ρίτσαρντ Μουρ, σε μια άνευ προηγουμένου κοινή τους εμφάνιση.

    Ο Μπερνς πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πρόσθεσε ότι ελπίζει οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές να αναγνωρίσουν «ότι έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουν μερικές δύσκολες επιλογές και μερικούς δύσκολους συμβιβασμούς».

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της CIA, το 90% του κειμένου έχει συμφωνηθεί, όμως το τελευταίο 10% είναι πάντα το πιο δύσκολο.

    «Η ελπίδα μου είναι, ξέρετε, να κατανοήσουν τι διακυβεύεται εδώ και να είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν μπροστά σε αυτή τη βάση», σημείωσε.

    Στήριξη της Ουκρανίας

    Σε σημερινό, κοινό άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Financial Times ο Μπερνς και ο Μουρ υπογράμμισαν τις κοινές προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, με τον Βρετανό αρχικατάσκοπο να τονίζει ότι είναι κρίσιμο η Δύση να συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο.

    Σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου το Κίεβο έχει καταλάβει κάποιες περιοχές, ο Μουρ έκανε λόγο για μια «παράτολμη και θαρραλέα» κίνηση της Ουκρανίας να προσπαθήσει να αλλάξει το παιχνίδι.

    «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο καιρό οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να διατηρηθούν εκεί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η εισβολή αυτή έφερε τον πόλεμο κοντά στους Ρώσους.

    Ο Μπερνς χαρακτήρισε την επιχείρηση «σημαντικό τακτικό επίτευγμα» για τους Ουκρανούς και εκτίμησε ότι αποκάλυψε τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν βλέπει ενδείξεις ότι έχει αποδυναμωθεί η εξουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Παράλληλα αποκάλυψε ότι στην αρχή του πολέμου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον έστειλε να συναντηθεί με έναν Ρώσο ομόλογό του για να τον προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση που η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

    «Υπήρξε μια στιγμή το φθινόπωρο του 2022, όταν πιστεύω πως υπήρξε πραγματικά κίνδυνος χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», επεσήμανε ο διευθυντής της CIA. «Εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ξεκάθαρη άποψη για το θέμα. Οπότε δεν πιστεύω ότι έχουμε την πολυτέλεια να μας τρομοκρατήσει αυτή η απειλή για τη χρήση στρατιωτικής βίας ή ο εκφοβισμός».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Γκίκας Χαρδούβελης: Οι Έλληνες έχουν το χάρισμα της καινοτομίας – Συνεργασία NBG Business Seeds και ΕΒΕΑ για τις startups

    Γερμανία: Προβλήματα με τα δρομολόγια τρένων λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στο δίκτυο

    Στέφανος Θεοδωρίδης: Σε εξέλιξη η προετοιμασία για τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της ΔΕΘ



    ΣΧΟΛΙΑ