• Ναυτιλία

    Πέθανε ο Κύπριος εφοπλιστής Χαράλαμπος Μυλωνάς

    Χαράλαμπος Μυλωνάς

    Χαράλαμπος Μυλωνάς


    «Με μεγάλη θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Κύπριου εφοπλιστή Χαράλαμπου Μυλωνά, ιδρυτή της Transmed Shipping και πρωτεργάτη της Κυπριακής Ναυτιλίας», αναφέρει το υπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου και προσθέτει:

    «Ο εκλιπών συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Κυπριακού νηολογίου και αφήνει σημαντικό έργο, ανεξίτηλο αποτύπωμα και ανεκτίμητη προσφορά. Η ίδρυση της Ένωσης Κυπρίων Εφοπλιστών το 1981, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος για περισσότερο από δύο δεκαετίες, καθώς και η ετοιμασία της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης για ναυτικούς στα Κυπριακά πλοία, αποτελούν ορόσημα που φέρουν τη δική του σφραγίδα.

    Εκ μέρους του Υφυπουργείου Ναυτιλίας εκφράζουμε τα θερμότατά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του Χαρίκλεια και στα παιδιά του Νικόλ, Κατερίνα και Ηλία, στα αδέλφια και στα εγγόνια του.

    Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς κατατάσσεται ανάμεσα στους πλέον σημαντικούς στυλοβάτες της Κυπριακής ναυτιλίας.

    Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

    Η Υφυπουργός Ναυτιλίας συνοδευόμενη από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Σταύρο Αυγουστίδη, θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος Χαράλαμπου Μυλωνά».

    Θλίψη για τον θάνατο του Χαράλαμπου Ν. Μυλωνά, ενός «πρωτοπόρου Κύπριου, που διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων και τίμησε τη γενέτειρα του στο εξωτερικό» εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος σημειώνει ότι ο εφοπλιστής Χαράλαμπος Μυλωνάς υπήρξε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, «ένας εκ των θεμελιωτών της κυπριακής ναυτιλίας, διακεκριμένο μέλος της ναυτιλιακής κοινότητας, ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών».

    «Εκφράζω εκ μέρους της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του και στη ναυτιλιακή κοινότητα, της οποίας ο εκλιπών υπήρξε δραστήριο και διακεκριμένο μέλος» καταλήγει.

    Ποιος ήταν ο Χαράλαμπος Μυλωνάς

    Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς ίδρυσε την Transmed Shipping, η οποία διαθέτει 29 πλοία και δραστηριοποιείται περί τα 50 χρόνια στη ναυτιλία και αποτελεί έναν επιτυχημένο και διακεκριμένο εφοπλιστή και επιχειρηματία που έχει συμβάλει στην σταδιακή ανάπτυξη του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας της Κύπρου.

    Υπήρξε ο πρωτεργάτης της αναδιάρθρωσης της Κυπριακής Ναυτιλίας μετά την Τουρκική εισβολή μετά το 1974.

    Ανέλαβε την πρωτοβουλία το 1981 και ίδρυσε την Ένωση Κυπρίων Εφοπλιστών, που μετονομάστηκε σε Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και στην οποία ήταν πρόεδρος για 25 χρόνια.

    Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς είχε αναγνωρίσει τον σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό ρόλο της εργασίας των ναυτικών και ετοίμασε την πρώτη Συλλογική Σύμβαση εργασίας για ναυτικούς στα κυπριακά πλοία, η οποία υπεγράφη από τις κυπριακές συντεχνίες και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργατών Μεταφορών (ITF) με αποτέλεσμα η Συλλογική Σύμβαση να εγκριθεί διεθνώς.

    Έτσι, τα μισθολόγια, οι υπερωρίες, οι ώρες ανάπαυσης, οι διακοπές και η ιατρική περίθαλψη των ναυτικών ήταν πλέον θεσμοθετημένα. Αυτό συνέβαλε στη διεθνή αναγνώριση και στο κύρος της κυπριακής σημαίας και συντέλεσε στη ραγδαία αύξηση του κυπριακού εμπορικού στόλου.

    Διαβάστε επίσης

    Σκυλακάκης: Συζήτηση με Χάμπεκ για τη δυνατότητα διασύνδεσης των ενεργειακών συστημάτων Ελλάδας-Γερμανίας

    Ηράκλειο: Στη φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού Μανώλη Κακουλάκη

    Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πίστα



    ΣΧΟΛΙΑ