• Τράπεζες

    Τράπεζες: Μπαράζ μειώσεων στις τραπεζικές προμήθειες έφερε η επέλαση του IRIS

    Τράπεζες - Φωτογραφία-κολάζ των τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Σε μειώσεις των προμηθειών που εισπράττουν σε μία σειρά τραπεζικών συναλλαγών, προχώρησαν αναγκαστικά οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, καθώς η υπηρεσία Ρ2Ρ του IRIS,  η οποία προσφέρεται δωρεάν για μεταφορές ποσών μέχρι 500 ευρώ την ημέρα, άλλαξε τα δεδομένα σε επίπεδο ανταγωνισμού.

    Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι από τα 6,2 εκατομμύρια χρήστες του internet και  mobile banking των τραπεζών,  τα 3,1 εκατομμύρια χρησιμοποιούν την υπηρεσία IRIS P2P που προσφέρεται χωρίς  χρέωση για μεταφορές ποσών μέχρι 500 ευρώ την ημέρα. Και είναι ενδιαφέρον ότι το 70% όσων χρησιμοποιούν το Ρ2Ρ είναι άτομα ηλικίας από 18-35 ετών.

    Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες προχώρησαν σε μειώσεις των προμηθειών που εισπράττουν για σειρά συναλλαγών,  ωστόσο ορισμένες εξακολουθούν να χρεώνουν 1 και 1,5 ευρώ  για τη μεταφορά ποσών μέχρι 500 ευρώ, που όμως  ο πελάτης μπορεί μέσα από διαφορετικό κανάλι, μέσα από το εθνικό σύστημα πληρωμών της ΔΙΑΣ να πραγματοποιήσει δωρεάν.

    Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, είχε καλέσει τους τραπεζίτες να μειώσουν τις χρεώσεις, υπογραμμίζοντας πως: «Η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτα ούτε στις τράπεζες ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην κοινωνία», προειδοποιώντας  πως αν δεν υπάρξει συμμόρφωση το θέμα θα διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση. Ενώ με νομοθετική παρέμβαση μειώθηκε κατά 50% το ύψος της προμήθειας για συναλλαγές έως 10 ευρώ που γίνονται μέσω POS στη λεγόμενη «Μικρή λιανική» (περίπτερα, μίνι μάρκετ, αρτοποιεία, ταξί κα) και για τα επόμενα 3 χρόνια το ανώτατο όριο προμήθειας εκκαθάρισης ορίζεται στο 0,5% για τις παραπάνω συναλλαγές.

    Πράγματι οι τράπεζες με πρώτη την Eurobank ανακοίνωσαν μειώσεις στις προμήθειες που εισπράττουν, ενώ λάνσαραν και ελκυστικά πακέτα των τραπεζικών συναλλαγών, με κόστος που ξεκινά από τα 0,6 ευρώ το μήνα και φτάνει τα 10 ευρώ (για μεγαλύτερο πλήθος συναλλαγών).

    Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε προχθές ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου:  Μειώνει στο μισό την προμήθεια πληρωμής λογαριασμών μέσω ΑΤΜ και APS με χρήση κάρτας

    -Καταργεί την προμήθεια των 2 ευρώ για την φόρτιση προπληρωμένων καρτών.

    -Μειώνει σε 1,5 ευρώ από 2,5 ευρώ την προμήθεια άμεσης αποστολής εμβάσματος  μέσω Internet & Mobile banking για ποσά έως 500 ευρώ.

    -Μειώνει στο 1 ευρώ (από 2 ευρώ) την προμήθεια χορήγησης καρνέ επιταγών.

    -Καταργεί τις  προμήθειες μετατροπής συναλλάγματος για συναλλαγές κατόχων προπληρωμένων καρτών μέσω της εφαρμογής Next.

    Σε ότι αφορά τις συναλλαγές μέσω IRIS και POS επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, δεν εισπράττει προμήθεια για πληρωμές έως 1 ευρώ, για συναλλαγές από 1-5 ευρώ η προμήθεια είναι 0,01 ευρώ και για συναλλαγές αξίας υψηλότερης των 5 ευρώ επιβάλλεται προμήθεια 0,3%.

    Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι  από την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου:

    -Μειώνει στο 1 ευρώ την προμήθεια στα εξερχόμενα εμβάσματα ιδιωτών μέσω myAlpha Web ή myAlpha Mobile για ποσά έως 1.000 ευρώ.

    -Η επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας ή φθοράς, όπως και η  έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας Mastercard, προσφέρεται πλέον δωρεάν.

    Και ακόμα παρατείνει για όλο το 2024 τη δωρεάν χρήση της υπηρεσίας IRIS για τους εμπόρους.

    Η  Eurobank, προσφέρει το My Blue Advantage με χρέωση 0,60 ευρώ τον μήνα, το οποίο καταργεί τα  έξοδα έκδοσης και ανανέωσης της χρεωστικής κάρτας, προσφέρει μία πάγια εντολή το μήνα και συμμετοχή στο πρόγραμμα επιβράβευσης «Eπιστροφή». Ενώ τα πακέτα My Silver, My Gold και My Platinum με κόστος από 2 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ τον μήνα, «καλύπτουν» την μεταφορά χρημάτων σε άλλη τράπεζα του εσωτερικού (υπηρεσία που στοιχίζει 3,5 ευρώ ανά συναλλαγή), πάγιες εντολές για πληρωμή λογαριασμών (υπηρεσία που στοιχίζει 0,50 λεπτά ανά συναλλαγή), πιστωτική κάρτα χωρίς συνδρομή (υπηρεσία που στοιχίζει κανονικά 30 ευρώ τον χρόνο), αλλά και πρόσθετες εκπτώσεις με εμπορικές αλυσίδες και εμπόρους.

    Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε κατά 50% τις χρεώσεις στην υπηρεσία IRIS payments για επαγγελματική χρήση. Ακόμα μηδένισε (η χρέωση ήταν 6 ευρώ) την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη, επίσης, μέσω Phone Banking (επίσης 6 ευρώ).

    Διαβάστε επίσης

    Χατζηδάκης για ΙRIS: «Και να μην υπήρχε θα έπρεπε να το εφεύρουμε!»

    IRIS: Νέο ρεκόρ συναλλαγών αξίας 611 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιούλιο

    Τι κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τις προμήθειες



    ΣΧΟΛΙΑ