• Business

    Ozempic –μαϊμού: Εγκληματικές ομάδες πίσω από επικίνδυνα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

    • NewsRoom
    Ozempic


    Πληθαίνουν πλέον τα περιστατικά όπου απελπισμένοι ασθενείς αναζητούν φθηνά Ozempic, τα οποία λίγο αργότερα συνειδητοποιούν ότι είναι μαϊμού.

    Το Ozempic μαζί με το Wegovy είναι το απόλυτα επιτυχημένο φάρμακο των τελευταίων ετών, καθώς υπόσχεται δραστική μείωση βάρους. Αν και το ενέσιμο σκεύασμα ξεκίνησε ως φάρμακο για τους διαβητικούς, τελικά, γρήγορα έγινε περιζήτητο σε όποιον ήθελε να χάσει βάρος.

    Επικίνδυνη ομοιότητα

    Αυτό δημιούργησε ένα σημαντικό πρόβλημα στην εταιρεία πίσω από τα θαυματουργό φάρμακο, καθώς εγκληματικές οργανώσεις διακινούν απομιμήσεις, οι οποίες δεν είναι πιστοποιημένες.

    Το πλαστό Ozempic προστίθεται σε μια πληθώρα πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων που σκοτώνουν περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    Συνολικά, το Ozempic που έχει παραποιηθεί με διάφορους τρόπους έχει βρεθεί σε σχεδόν 30 χώρες, διαπίστωσε το Reuters με τις απομιμήσεις που κυκλοφορούν να έχουν συνδεθεί με περισσότερες από 20  περιπτώσεις σοβαρών βλαβών παγκοσμίως και με δύο θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η δράση των οργανώσεων

    Οι φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας εταιρείας του Ozempic, Novo Nordisk  πιστοποιούν τις παρτίδες φαρμάκων με συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών που είναι τυπωμένοι στη συσκευασία (barcode), οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του προϊόντος σε μια συγκεκριμένη χώρα.

    Μέχρι στιγμής έχει ανακαλυφθεί ότι πολλές πλαστές παρτίδες κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες με το Reuters να υποστηρίζει ότι απομιμήσεις έχουν βρεθεί από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Βόρεια Μακεδονία.

    Στις ΗΠΑ, τη Νιγηρία και το Ιράκ, οι πλαστές ενέσεις Ozempic που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο σε χαμηλότερη τιμή, έμοιαζαν με στυλό ινσουλίνης. Η δράση τους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη καθώς στο Ιράκ, ένας άνδρας έπεσε σε κώμα ύστερα από τη χρήση μίας ένεσης.

    Πώς οι οργανώσεις που κυκλοφορούν τα φαρμακα-μαϊμού αποκτούν τους αριθμούς της κάθε παρτίδας, τους αντιγράφουν και μετά τους κυκλοφορούν σε άλλες χώρες; Απλά αγοράζοντας ένα φάρμακο και αντιγράφοντας τον αριθμό.

    Με τουλάχιστον 890 εκατομμύρια ανθρώπους να πάσχουν από παχυσαρκία παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ζήτηση είναι τεράστια. Το δραστικό συστατικό του Ozempic, που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, οδηγεί σε μέση απώλεια βάρους 15% και ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν την επιθυμία για φαγητό και προκαλούν πιο αργή κένωση του στομάχου.

    Η απρόσμενη επιτυχία

    Η Novo κέρδισε από τα Ozempic και Wegovy σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές πωλήσεις πέρυσι. Έχει εντοπίσει πάντως ότι οι πωλήσεις της απειλούνται εν δυνάμει από τα φάρμακα απομιμήσεις, γι’ αυτό και συνεργάζεται με τις αρχές σε διάφορες χώρες για την αντιμετώπιση των απομιμήσεων και των δύο.
    Η εγκληματική δράση γύρω από τη διακίνηση φαρμάκων που είναι περιζήτητα δεν σταματάει εκεί καθώς έχουν παρατηρηθεί και πολλές κλοπές φαρμάκων ή πλαστές συσκευασίες.

    Η εξάρθρωση αυτών των συμμοριών είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ο Τζάρεντ Ντέιβις, πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και της Εσωτερικής Ασφάλειας, ο οποίος τώρα είναι σύμβουλος σε θέματα παραχάραξης στη νομική εταιρεία Oberheiden, δήλωσε ότι είναι δύσκολο για τις κυβερνητικές υπηρεσίες να σταματήσουν την εξάπλωση των απομιμήσεων όταν η ζήτηση είναι τόσο υψηλή.

    «Οι περισσότερες χώρες δεν πρόκειται να αποσύρουν ολόκληρη τη σειρά και να την ξεφορτωθούν επειδή ένας οργανισμός ή μερικοί άνθρωποι αποφάσισαν ότι θα εφαρμόσουν ένα σύστημα παραποίησης και θα στοχεύσουν σε αυτόν τον συγκεκριμένο αριθμό παρτίδας», δήλωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ozempic: Το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας είναι και το ελιξίριο της νιότης; Τι λένε οι ειδικοί

    Zepbound: Γιατί ο ανταγωνιστής του Ozempic πουλάει φιαλίδια στη μισή τιμή; Ποιους ασθενείς αφορά

    Ozempic: Πόσο ανθεκτικό είναι στις νέες προκλήσεις – Το χάπι που απειλεί την κυριαρχία του



    ΣΧΟΛΙΑ