Τόσο το κατσικίσιο γάλα όσο και το αγελαδινό γάλα έχουν πολλές διατροφικές ομοιότητες. Έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.

Και τα δύο γάλατα είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών.

1

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει ελαφρώς περισσότερα θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου, καλίου και βιταμινών A, C και B1 σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα. Αντίθετα, το αγελαδινό γάλα περιέχει περισσότερο σελήνιο, φυλλικό οξύ και ριβοφλαβίνη, καθώς και σημαντικά υψηλότερο σε βιταμίνη Β12.

Πιο εύκολη πέψη

Πέρα από το θρεπτικό περιεχόμενο, το κατσικίσιο γάλα και το αγελαδινό γάλα διαφέρουν ως προς τη σύνθεση λίπους και πρωτεΐνης. Για μερικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μωρών και των βρεφών, αυτές οι διαφορές μπορούν να κάνουν το κατσικίσιο γάλα πιο εύκολο στην πέψη, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για όσους έχουν ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα.

Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει ελαφρώς λιγότερη λακτόζη, τη φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, από το αγελαδινό γάλα, κάτι που αξίζει να το δοκιμάσουν όσοι έχουν ήπια ευαισθησία στη λακτόζη.

Πρωτεΐνη Α2

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει φυσικά ως επί το πλείστον πρωτεΐνη βήτα-καζεΐνη Α2, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί λιγότερη πεπτική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους σε σύγκριση με την πρωτεΐνη βήτα-καζεΐνη Α1 που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα.

Εύπεπτα λίπη

Το κατσικίσιο γάλα μπορεί να είναι πιο εύπεπτο, επειδή τα λιπαρά οξέα μικρής και μέσης αλυσίδας του, είναι μικρότερα και πιο εύκολα αφομοιώσιμα από τα μακρύτερα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα. Το κατσικίσιο γάλα μοιάζει περισσότερο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα παρά με το αγελαδινό, καθιστώντας το μια υγιεινή εναλλακτική λύση για μωρά που τρέφονται με γάλα και βρέφη που μπορεί να έχουν μη αλλεργικές αντιδράσεις στα προϊόντα αγελαδινού γάλακτος.

Το κατσικίσιο γάλα σχηματίζει πιο μαλακό τυρόπηγμα στο στομάχι σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, ενισχύοντας την πέψη λόγω της μικρότερης, πιο λείας υφής τους.

Πρεβιοτικά

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει έως και έξι φορές περισσότερους ολιγοσακχαρίτες από το αγελαδινό γάλα, οι οποίοι λειτουργούν ως πρεβιοτικά για την υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι είδη διαιτητικών ινών που διέρχονται από το πεπτικό σύστημα ανέπαφα και διεγείρουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο. Αυτά τα βακτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, για παράδειγμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Γεύση

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να το δοκιμάσουν, υποθέτοντας ότι έχει παρόμοια γεύση με το κατσικίσιο τυρί, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικό.

Έχει μια χαρακτηριστική γεύση που ορισμένοι βρίσκουν ελαφρώς πιο γλυκιά από το αγελαδινό. Πολλά παιδιά προτιμούν τη γεύση του, καθιστώντας το κατσικίσιο γάλα μια πιο ελκυστική επιλογή από τα φυτικά γάλατα για όσους δεν τους αρέσει ή δεν μπορούν να ανεχθούν το αγελαδινό γάλα. Όσο πιο φρέσκο ​​είναι το γάλα, τόσο λιγότερο «κατσικίσια» η γεύση.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος: Μύθοι και Αλήθειες

Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πιο συχνή πάθηση της καρδιάς

Γεωργιάδης: Μετά τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές θα λάβουμε και θεσμικά μέτρα