• Οικονομία

    Βρετανία: Σε αναζήτηση επενδύσεων 1 τρισ. λιρών για να πετύχει τους στόχους ανάπτυξης

    • Bloomberg
    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ


    Περίπου 1 τρισεκατομμύριο λίρες σε επενδύσεις χρειάζεται η Βρετανία την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να πετύχει τους στόχους για την ανάπτυξη, σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων του Λονδίνου, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

    Μια πρόσθετη επένδυση 100 δισεκατομμυρίων λιρών κάθε χρόνο, θα έβαζε τη χώρα σε καλό δρόμο, για να επιτύχει ετήσια αύξηση 3% στους μισθούς και στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη της Capital Markets Industry Taskforce.

    Εάν ο στόχος της χώρας ήταν να χτίζει 300.000 νέες κατοικίες κάθε χρόνο, αυτό θα κόστιζε έως και 30 δισεκατομμύρια λίρες.

    Επίσης, η βιομηχανία νερού έχει πει ότι χρειάζεται επιπλέον επένδυση 8 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως.

    «Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και οι κεφαλαιαγορές του, έχουν μείνει πίσω από τις ΗΠΑ, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρει ο επιχειρηματίας, Nigel Wilson.

    «Ωστόσο, καθώς υπάρχουν πολλά πιθανά θετικά στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε πολύ μακριά από το να εγκλωβιστούμε σε έναν “φαύλο κύκλο”. Είμαστε αισιόδοξοι», συμπλήρωσε.

    Η μελέτη έρχεται εν μέσω μιας έντονης συζήτησης για το μέλλον του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, που ξεκίνησε όταν η αγγλική εταιρεία κατασκευής chip ARM Holdings επέλεξε πέρσι να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και όχι στου Λονδίνου.

    Έκτοτε, οι αξιωματούχοι έχουν επικεντρωθεί στην ανεύρεση τρόπων για να ανακάμψουν οι παραπαίουσες κεφαλαιαγορές της χώρας.

    Μάλιστα, οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές αναθεώρησαν πρόσφατα τους κανόνες εισαγωγής τους, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν το Λονδίνο πιο ανταγωνιστικό με άλλες πόλεις παγκοσμίως.

    Ωστόσο, μέσω της μελέτης της η Capital Markets, προειδοποιεί τους νομοθέτες να μην εφησυχάζουν βλέποντας το ενδιαφέρον των επενδυτών της Βόρειας Αμερικής να επενδύσουν σε εταιρείες της Βρετανίας, σημειώνοντας ότι πολλές μεγάλες βρετανικές εταιρείες, έχουν πλέον μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών στα διοικητικά συμβούλια τους.

    Για παράδειγμα, η Revolut, η ψηφιακή τράπεζα που εισήχθη στο Λονδίνο το 2015.

    Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες με μια ομάδα κορυφαίων επενδυτών τεχνολογίας για την παροχή ρευστότητας στους εργαζόμενους μέσω δευτερογενούς πώλησης μετοχών σε αποτίμηση 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά την ευρύτερη ύφεση στα fintech, και εδραιώνοντας της θέση της ως η πιο πολύτιμη start-up στην Ευρώπη.

    «Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι εταιρείες εξαγοράζονται από άλλες του εξωτερικού ή εγκαταλείπουν μια IPO σε μια χώρα και πάνε σε άλλη», σημειώνει η ομάδα εργασίας της μελέτης.

    Ταυτόχρονα, προτρέπει τους νομοθέτες να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνητρα για τους συνταξιούχους, προκειμένου να επενδύσουν σε εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Καλεί επίσης την κυβέρνηση να μειώσει ή να καταργήσει τον φόρο UK Stamp Duty Reserve Tax (SDRT) για τους ιδιώτες επενδυτές.

    Όπως υποστηρίζει η ομάδα που διεξήγαγε την μελέτη, οι επενδυτές πληρώνουν τον SDRT όταν αγοράζουν μια μετοχή της Aston Martin που είναι εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι όταν αγοράζουν μια μετοχή της Porsche στη Γερμανία ή μια μετοχή της Tesla στις ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Δημοσκόπηση για ΕΚΤ: Θα συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας

    ΗΠΑ: Κάτω των εκτιμήσεων οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο

    ΗΠΑ: Σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας



    ΣΧΟΛΙΑ