• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Η ενεργειακή κρίση στην Αίγυπτο πιέζει την ευρωπαϊκή αγορά – Τι θα γίνει τον χειμώνα

    • Μαρία Βε


    Αυξάνονται περαιτέρω οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, εκτοξεύοντας τα κέρδη, την ώρα που υπάρχει μεγάλη ζήτηση για LNG στην Αίγυπτο, λόγω ενεργειακής κρίσης.

    Η Αίγυπτος έχει αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, εν μέσω απότομης μείωσης της εγχώριας παραγωγής.

    Επιπλέον, επιδιώκει να αγοράσει 20 φορτία LNG και μάλιστα είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που αναζητά εισαγωγές εν όψει του χειμώνα.

    Όπως έγινε γνωστό, η χώρα πάσχει από έλλειψη φυσικού αερίου και κεφαλαίων (τα οποία αναζητά σε Σαουδική Αραβία και Λιβύη), προκειμένου να αγοράσει περισσότερο αέριο, με αποτέλεσμα έως και πριν από λίγες εβδομάδες να υπάρχουν καθημερινές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

    Η εγχώρια παραγωγή υποχώρησε σε χαμηλό εξαετίας τον Μάιο, μειωμένη κατά 25% περίπου από την κορύφωσή της το 2021, ενώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 22,5% έως το 2028, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Energy Aspects.

    Παρόλο που η κυβέρνηση Σίσι αύξησε τις επιδοτήσεις αυτό το καλοκαίρι, δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας κατά 60% από τον Μάρτιο του 2024.

    Ως αποτέλεσμα, ο αυξανόμενος πληθυσμός της Αιγύπτου μάχεται καθημερινά με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

    Ανησυχία στην ΕΕ

    Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαίοι  traders ανησυχούν για την ισορροπία των προμηθειών, καθώς η αύξηση της ζήτησης σε άλλα μέρη του πλανήτη θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαθεσιμότητα λιγότερων καυσίμων προς την Ευρώπη.

    Αν και επί του παρόντος, φαίνεται καλά εφοδιασμένη, βασίζεται σε συνεχείς ροές από όλο τον κόσμο, αφού η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές της το 2022.

    Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη Ρωσίας-ΕΕ για το φυσικό αέριο ξέσπασε μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ συγκρούστηκαν για το ζήτημα της πληρωμής του φυσικού αερίου του αγωγού Nord Stream 1, που εξάγει στην Ευρώπη η Ρωσική Gazprom.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι χειμερινές τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση.

    Προειδοποιούν όμως ότι ένας πιο ψυχρός χειμώνας στην Ευρώπη, θα εκτοξεύσει τις τιμές, διότι η ζήτηση θα αυξηθεί.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς του αερίου αυξήθηκαν έως και 2,5% την Παρασκευή, αφού έκλεισαν υψηλότερα μια ημέρα νωρίτερα.

    Παράλληλα, τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, παρουσίαζαν αύξηση κατά 2,1% στα 36,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί της Παρασκευής.

    Διαβάστε επίσης: 

    Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Όλα από την αρχή- Νομικό πρόβλημα με τα 25 εκατ. από ρύπους – Το αυτογκόλ Μανουσάκη

    OPEC+: Αναβολή για 2 μήνες στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής μετά την βουτιά του πετρελαίου

    Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Συνάντηση κορυφής στις 10 Σεπτεμβρίου και με Nexans-Αναβλήθηκε το υπουργικό



    ΣΧΟΛΙΑ