• Business

    Blackstone: Το χρυσό deal που έβαλε έναν 40χρονο επιχειρηματία στο κλαμπ των αυτοδημιούργητων super rich

    • NewsRoom
    Jonathan Gray, Πρόεδρος Blackstone

    Jonathan Gray, Πρόεδρος Blackstone (Πηγή: Bloomberg)


    Δεν είναι κι εύκολο για μία εταιρεία που μετράει μόλις εννέα χρόνια να καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον του κολοσσού Blackstone. O Robin Khuda όμως, ο 40χρονος ιδρυτής της AirTrunk επένδυσε σε έναν από τους καυτούς τομείς που κάνουν κολοσσούς όπως η Blackstone και η Macquarie να επιδιώκουν χρυσά deals.

    Ένα τέτοιο deal έκλεισε ο Khuda με τη Blackstone και μπήκε στο κλειστό κλαμπ των αυτοδημιούργητων super rich επιχειρηματιών της γενιάς του.

    Η αυτοκρατορία των data centers

    Γεννήθηκε στο Μπαγκλαντές και μετακόμισε στην Αυστραλία στα 18 του για να σπουδάσει λογιστική στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

    Εργάστηκε στις τηλεπικοινωνίες και το cloud computing για εταιρείες όπως η Singtel και η Fujitsu, έγινε οικονομικός διευθυντής της Pipe Networks και στη συνέχεια της NextDC.

    «Μπορούσες να καταλάβεις ότι είχε την επιθυμία να πετύχει. Ένιωθε σχεδόν σαν μεταβατικός ρόλος. Είχε αυτό το κίνητρα. Ακόμα κι έτσι, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έφτασε εκεί που έφτασε», ανέφερε ένας μέτοχος της NextDC. Τι πέτυχε στην πραγματικότητα ο Khuda;

    Ένα αξιοζήλευτο deal των 16 δισ. δολαρίων, καθώς η Blackstone αγόρασε έναντι αυτού του αντιτίμου την εταιρεία κέντρων δεδομένων που ίδρυσε ο 40χρονος επιχειρηματίας.

    Πρόκειται για μία αυτοκρατορία 11 data centers σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Ιαπωνία και η Ινδία. Η Blackstone με έδρα τη Νέα Υόρκη, μαζί με το Canada Pension Plan Investment Board, αγόρασαν την AirTrunk από την Macquarie Group Ltd. και την PSP Investments, με την εξαγορά να είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Blackstone στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

    Τα δύσκολα πρώτα χρόνια

    Ο Khuda και το υπόλοιπο προσωπικό πούλησαν επίσης μέρος του 12% του μεριδίου τους στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Blackstone, αλλά ο 40χρονος θα παραμείνει ως διευθύνων σύμβουλος και αναμένεται να διατηρήσει μερίδιο περίπου 5%.

    Βέβαια ο ίδιος αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες όταν ξεκίνησε να στήνει την επιχείρησή του. Δεν κατάφερε να βρει χρηματοδότηση εντός της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στην προσωπική του σύνταξη για να χρηματοδοτεί τους μισθούς, σύμφωνα με έναν πρώην συνάδελφό του. Τα πρώτα του συμβόλαια ήταν επιθετικά τιμολογημένα, σύμφωνα με τους FT, σε μία προσπάθεια να επιβιώσει.

    Ύστερα από τεράστια επιμονή, κατάφερε να συγκεντρώσει 400 εκατ. δολάρια Αυστραλίας το 2017 επιτρέποντας στην AirTrunk να κατασκευάσει κέντρα δεδομένων στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, με την υποστήριξη της ομάδας ειδικών καταστάσεων της Goldman Sachs.

       Τρία χρόνια αργότερα, μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον κλάδο υποδομών της Macquarie πήρε τον έλεγχο της εταιρείας σε μια συμφωνία που αποτίμησε την AirTrunk σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

    Μέρος της επιτυχίας του σύμφωνα με πρώην υπαλλήλους, η στάση του Khuda απέναντι τους. Έδειχνε αφοσίωση στο προσωπικό του, το οποίο το έλεγε «AirTrunkers», και δημιούργησε ένα ζεστό περιβάλλον σε ένα γραφείο στον τελευταίο όροφο εντός κτιρίου στο βόρειο Σίδνεϊ, με εντυπωσιακή θέα στο λιμάνι και δωρεάν φαγητό για τους υπαλλήλους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιταλία: Προχωρά το σχέδιο της Μελόνι για μείωση του ελλείματος κάτω από 3% το 2026

    Κίνα: Υπό κράτηση υπάλληλοι της AstraZeneca – Ανησυχία στις φαρμακοβιομηχανίες για τη νέα αυστηρή νομοθεσία

    CVC Capital Partners: Συγκέντρωσε κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ