• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μάζεψε τις απώλειες της Τετάρτης με πρωταγωνίστρια τη Jumbo – Ισχυρά κέρδη για Aegean, νέο άλμα για την Profile

    • NewsRoom
    Απόστολος Βακάκης (Jumbo) - Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean)

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo) – Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean)


    Με πρωταγωνίστρια τη Jumbo και παίρνοντας στήριξη τόσο από την Aegean όσο και από τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να μαζέψει τις χθεσινές απώλειες και να επιστρέψει πάνω από τις 1445 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.446,56 μονάδες με κέρδη 0,75%, κοντά στα υψηλά ημέρας. Ο τζίρος έφτασε τα 107,4 εκατ. ευρώ με τον όγκο των συναλλαγών στα 21 εκατ. τεμάχια.

    Την ίδια ώρα, ήπια ανοδικά κινούνται τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης με εξαίρεση τη Γαλλία, όπου παρά την λύση στο πολιτικό αδιέξοδο με την ανακοίνωση του Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου πρωθυπουργού, ο CAC 40 παραμένει σε πτωτικό έδαφος με απώλειες της τάξης του 0,5%. Ανοδικά κινείται στη Wall Street και ο S&P 500, εν αναμονή των αυριανών δημοσιεύσεων για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς η μετοχή της Nvidia ξεκίνησε θετικά την Πέμπτη, δίνοντας «ανάσα» στον τεχνολογικό κλάδο.

    Πίσω στην Αθήνα, η αγορά είδε τη μετοχή της Jumbo να εκτινάσσεται στο +5,65%  στα 24,30 ευρώ και τζίρο στα 13,45 εκ. ευρώ, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως οι πωλήσεις της στο οκτάμηνο ήταν αυξημένες κατά 7%, ενώ προχωρά σε επαναγορά μετοχών έως το 10%,  με ανώτατη τιμή τα 27,70 ευρώ.

    Ισχυρή άνοδο σημείωσε και η Aegean, κλείνοντας στα 11,52 ευρώ με κέρδη +2,04%. Η εταιρεία ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες επένδυση για την απόκτηση μεριδίου στην ισπανική Volotea.

    Από εκεί και πέρα, ανοδικά έκλεισαν οι περισσότερες τράπεζες, παρά την πίεση από τη μετοχή της Εθνικής,  με την Eurobank να είναι αυτή που ξεχωρίζει. Την Τετάρτη η Fitch αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ ξεχωριστά η S&P αναβάθμισε και αυτή την Alpha Bank σε BB+ μετά και την επιτυχημένη έκδοση του ΑΤ1 ομολόγου των 300 εκ. ευρώ. Την Πέμπτη, τα καλά νέα συνεχίστηκαν με την έκθεση της Goldman Sachs για νέες τιμές στόχους και την έκθεση της Morgan Stanley, η οποία παρατήρησε πως η αγορά υποτιμά τις επιδόσεις και τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες παραμένει με σύσταση overweight.

    Σε αυτό το κλίμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 1.265,98 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank έκλεισε με άνοδο 1,33% στα 2,057 ευρώ και τζίρο 13,5 εκ. ευρώ (5 πακέτα για 4,5 εκατ. ευρώ), ενώ η μετοχή της Alpha Bank με κέρδη 0,71% στα 1,57 ευρώ αι τζίρο 2,77 εκ. ευρώ. Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,992 ευρώ, με άνοδο 0,45% και τζίρο 8,865 εκ. ευρώ (4 πακέτα  για 3,5 εκατ. ευρώ), ενώ ήπια πτώση -0,67% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, με τζίρο 24,19 εκ. ευρώ (3 πακέτα για 4,4 εκατ. ευρώ), κλείνοντας στα 7,69 ευρώ.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Metlen έκλεισε με άνοδο 1,54% στα 34,32 ευρώ, η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,864 ευρώ με άνοδο 1,48% και η  Motor Oil στα 22,18 ευρώ με άνοδο 1,28% (τζίρο 7,5 εκ. ευρώ).

    Στο +1,06% έκλεισε η Autohellas και στο +1,05% η Viohalco, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Elvalhalcor και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Ήπιες απώλειες σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Lamda και ΔΑΑ.

    Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση,  με νέο άλμα 5,73% έκλεισε η Profile, ενώ στο +1,73% έκλεισε η Quest, μετά και τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε, και στο +1,72% η Intralot.

    Πλέον η αγορά αναμένει την Παρασκευή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη για το β΄ τρίμηνο του έτους, αλλά και την νέα αξιολόγηση της Ελλάδας από τη DBRS, λίγο πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σάββατο.

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley: Η αγορά υποτιμά τις επιδόσεις και τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

    FT: Το comeback των ελληνικών τραπεζών απειλείται από το παρελθόν τους;

    Οι αναταράξεις του Σεπτεμβρίου: Η ΑΙ φούσκα, τα επιτόκια και οι φόβοι ύφεσης στο ραντάρ των επενδυτών



    ΣΧΟΛΙΑ