Αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει από το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας εμφανίστηκε η υπουργός Εργασίας κα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας χθες ότι εντός Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της για επιπλέον 700.000 εργαζόμενους στους κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού.

Σε συνάντηση που είχε χθες η κα Κεραμέως με εκπροσώπους από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τέθηκαν θέματα πρακτικής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στην εστίαση και τον τουρισμό, με έμφαση την επίλυση κυρίως τεχνικών ζητημάτων, όπου αυτά ανακύπτουν.

1

Στόχος του υπουργείου είναι το φθινόπωρο, συνολικά, πιλοτικά ή και υποχρεωτικά, πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας, να είναι υποχρεωμένοι να «χτυπούν» κάρτα κατά την είσοδο και έξοδό τους από την εργασία.

Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται σε περίπου 750.000 εργαζόμενους υποχρεωτικά σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες φύλαξης και από 1ης Ιουλίου σε βιομηχανία και λιανεμπόριο.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, καθώς με αυτήν πιστοποιείται η τήρηση του ωραρίου και καταγράφονται οι πραγματικές ώρες εργασίας των εργαζομένων, ώστε να αμείβονται για αυτές και να θωρακίζονται τα δικαιώματά τους.

Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πλάνο για την πιστή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.

Σύμφωνα με την κα Κεραμέως σχεδόν σε όλους τους κλάδους που εφαρμόστηκε το μέτρο, παρατηρήθηκε αύξηση στις υπερωρίες που δηλώνονται. Τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη δείχνουν ότι από το 2022 που ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας παρατηρείται μια σταθερή άνοδος των υπερωριών, χωρίς να παραγνωρίζεται βέβαια και η συμβολή σε αυτό της αύξησης του τζίρου και της απασχόλησης στους συγκεκριμένους κλάδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, ενώ το 2021 έχουμε 1,87 εκατομμύρια ώρες καταγεγραμμένων υπερωριών, το 2022, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της τάξης του 36,9%, με τις επιχειρήσεις συνολικά να δηλώνουν 2,56 εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης.

Η αυξητική τάση συνεχίστηκε και το 2023, όταν η οικονομία είχα αρχίσει να ορθοποδεί, καθώς είχαμε 2,68 εκατομμύρια ώρες καταγεγραμμένων υπερωριών, αυξημένες κατά 4,7% σε σχέση με το 2022, ενώ και το 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2024, οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφθασαν στο 1,53 εκατομμύριο, αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο 7μηνο του 2023 (1,49 εκατομμύριο ώρες).

Διαβάστε επίσης:

Έφοδος της ΑΑΔΕ για πειραγμένες ταμειακές, παράνομα λογισμικά και POS

Η MSC του Απόντε συνεχίζει τα «ψώνια» και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελευθέριος Βενιζέλος: Αύξηση 10,5% της επιβατικής κίνησης τον Αύγουστο – Προμηνύεται χρονιά ρεκόρ