• Ενέργεια

    Great Sea Interconnector: Κρίσιμη μέρα για το καλώδιο της Κύπρου – Συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης


    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται σήμερα, μετά από συνέχιση της πολύωρης συζήτησης.

    Μπορεί τη Δευτέρα να ανακοινώθηκε η προκαταρκτική συμφωνία, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη λήξει για το φιλόδοξο project του Great Sea Interconnector.

    O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μίλησε σήμερα σε πρωινή εκπομπή για  τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου αναμένεται η τελική απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector.

    Αρχικά ανέφερε ότι ο τρόπος για να ληφθεί μια απόφαση είναι μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και από την ΡΑΕΚ. «Είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2012. Είχαμε δει περιπτώσεις εγκαινίων αυτού του έργου και χρονοδιαγράμματα».

    Συμπλήρωσε ότι έχει προκύψει η αλλαγή του φορέα υλοποίησης. «Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι στη βάση της αυτονόητης δέουσας επιμέλειας και υπευθυνότητας».

    Μιλώντας για την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι έγινε στη παρουσία του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα. «Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα πρέπει να εξυπηρετούν την μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος».

    Σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρισμού πριν την λειτουργία του έργου.

    Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις. «Αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τότε θα ληφθεί απόφαση», είπε.

    Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων Νομικής Υπηρεσία και Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

    O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

    Συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό

    Η επικύρωση της καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών αναμενόταν χθες. Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου μετατέθηκε από τις 10.30 το πρωί στις 4 το απόγευμα. Τελικά το σώμα δεν ασχολήθηκε με την ηλεκτρική διασύνδεση και έτσι, για τη λήψη απόφασης, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως σήμερα.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία. Είπε πως ζητήθηκαν διευκρινίσεις και αναλόγως αυτών των διευκρινίσεων θα κληθεί πιθανότατα το Υπουργικό να πάρει αποφάσεις στη βάση πρότασης που θα κατατεθεί.

    «Στόχος να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί των καταναλωτών»

    Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι «οι όποιες αποφάσεις της ΚΔ θα ληφθούν εξυπηρετώντας τον βασικό στόχο που έχει τεθεί, δηλαδή να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού με επιπρόσθετα ποσά πριν από την ολοκλήρωση του έργου, όπου και θα προκύψει το όφελος για τον Κύπριο καταναλωτή». Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βασικός στόχος της κυβέρνησης «είναι να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος με επιπρόσθετα ποσά, πριν από την ολοκλήρωση του έργου».

    Σημείωσε ότι οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι εντατικές, με στόχο το έργο να λειτουργήσει προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή.

    Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2030, όλα τα κράτη-μέλη να είναι συνδεδεμένα ενεργειακά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η ΚΔ αποτελεί σήμερα το μοναδικό ενεργειακά απομονωμένο κράτος-μέλος και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικός ο στόχος της ηλεκτρικής διασύνδεσης και το έργο συγκαταλέγεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει λάβει και συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

    Όλα ρευστά

    Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται. Μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το οικονομικό κόστος, με το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζεται άκρως επιφυλακτικό στη συμμετοχή της Κύπρου στο έργο.

    Ερωτηθείς αν εκφράστηκαν επιφυλάξεις από τον Υπουργό Οικονομικών για την κατ’ αρχήν συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί σχετικά με το έργο όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει πληροφορίες που δεν γνωρίζει, προσέθεσε ωστόσο ότι είναι θεμιτό και αυτονόητο το κάθε υπουργείο να τοποθετείται στη βάση του δικού του χαρτοφυλακίου και αρμοδιοτήτων και πως αυτή είναι η συζήτηση που διεξάγεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ΠΗΓΗ: conomytoday.sigmalive.com/

    Διαβάστε επίσης

    Μάνος Μανουσάκης για Great Sea Interconnector: Αν δεν αλλάξει η απόφαση της ΡΑΕ Κύπρου το έργο σταματά

    ΡΑΕΕΥ για περικοπές ΑΠΕ: Ζητά από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση

    Θρίλερ στην Κύπρο για το καλώδιο από την Κρήτη – Γιατί αναβλήθηκε η συζήτηση στο υπουργικό



    ΣΧΟΛΙΑ