• Business

    ΡΑΕΕΥ για περικοπές ΑΠΕ: Ζητά από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση

    Μάνος Μανουσάκης, Αθανάσιος Δαγούμας

    Μάνος Μανουσάκης, Αθανάσιος Δαγούμας


    Φως στο θολό τοπίο των περικοπών των έργων ΑΠΕ επιδιώκει να ρίξει η ΡΑΑΕΥ και ζητά με χθεσινή της απόφαση πλήρη διαφάνεια για τις περικοπές που κάνει στα έργα ΑΠΕ ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ.

    Η απόφαση, που απαντά σε σχετικές καταγγελίες 10 εταιρειών, κρίνει από τη μια ότι δεν μπορεί να αποφασίσει προσωρινά μέτρα εξαίρεσης των περικοπών, για λόγους δημοσίους συμφέροντος, αφού από αυτές εξαρτάται η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, όμως από την άλλη απαιτεί από τους Διαχειριστές πλήρη ενημέρωση για τις περικοπές που αποφασίζουν.

    Υπενθυμίζεται, ότι οι περικοπές της λειτουργίας των έργων ΑΠΕ  γίνονται κάποιες ώρες  ( κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο), όταν η υπερβάλλουσα  παραγωγή των έργων ΑΠΕ -λόγω της αύξησης της διείσδυσης τους-  δεν αντιστοιχεί με ανάλογη ζήτηση ενέργειας στην αγορά.

    Το πρόβλημα αυτό, αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και αποτελεί ένα καυτό ζήτημα καθώς μειώνει την αποδοτικότητα των έργων, εγείρει θέματα αποζημιώσεων και πρέπει να καθοριστεί από το υπουργείο ο τρόπος που θα πραγματοποιούνται ώστε να γίνονται επί ίσοις όροις και με διαφάνεια. Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνονται οι περικοπές θα καθοριστούν από το 2025, αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που τέθηκε σε διαβούλευση, και όπως έχει ανακοινωθεί  ότι εντός εννέα μηνών από την 1η Μαΐου 2024, η Ομάδα Διοίκησης Έργου θα καταθέσει την πρότασή της.

    Στο μεταξύ όμως πραγματοποιούνται περικοπές κατ’ εντολή ΑΔΜΗΕ με στόχο την ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος.

    Τι προβλέπει η απόφαση της ΡΑΑΕΥ

    Η  ΡΑΑΕΥ  απέρριψε το αίτημα των παραγωγών για προσωρινά μέτρα για εξαίρεση των περικοπών, αποδέχτηκε το αίτημα για προσωρινά μέτρα, σχετικά με την υποχρέωση των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να αναρτούν κάθε μήνα πληροφορίες και δεδομένα για τους περιορισμούς έγχυσης που επιβάλλονται σε κάθε σταθμό, έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση για τις σχετικές καταγγελίες.

    Η ΡΑΑΕΥ βασίζει την απόφαση αυτή στην παρ. 3 του άρθρου 120 του ν. 5106/2024 που αναφέρει: «Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναρτούν μηνιαίως στους δικτυακούς τους τόπους πληροφορίες και δεδομένα για τους περιορισμούς του παρόντος που επιβάλλονται σε κάθε σταθμό Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., με επαρκείς λεπτομέρειες και τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία και αξιολόγησή τους από κάθε ενδιαφερόμενο για τους επιβαλλόμενους περιορισμούς ανά σταθμό και ανά κατηγορία σταθμών σε σχέση με τους υπολοίπους σταθμούς και τις υπόλοιπες κατηγορίες σταθμών.»

    Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί ζητούσαν με τις    προσφυγές    να εξαιρεθούν προς ώρας από τις περικοπές της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το ποιος “κόβεται”, αλλά και πως θα “κόβεται” η παραγωγή του.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, οι περικοπές κρίνονται αναγκαίες «για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην ασφάλεια του συστήματος και στην αποσόβηση του κινδύνου black out», γιαυτό και απορρίπτει τα αιτήματα λήψης ασφαλιστικών μέτρων.

    Από την άλλη όμως, απαιτεί διαφάνεια στον τρόπο που γίνονται οι περικοπές και ζητά να τις γνωστοποιούνται οι σχετικές αποφάσεις.

    Γι αυτό και ζητά από το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ να αναρτούν μηνιαίως στους δικτυακούς τους τόπους, με επαρκείς λεπτομέρειες, πληροφορίες και δεδομένα για τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε κάθε σταθμό Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., και την επιβολή ως προσωρινού μέτρου της ανάρτησης των σχετικών πληροφοριών ως εξής:

    1. Δημοσίευση των ομάδων αποκοπής και των στοιχείων των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α (εγκατεστημένη/μέγιστη ισχύς, τεχνολογία, θέση, επίπεδο τάσης, υποσταθμός σύνδεσης/διακόπτης) κάθε ομάδας.
    2. Δημοσίευση των στοιχείων των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που υπόκειται σε περιορισμούς έγχυσης (εγκατεστημένη/μέγιστη ισχύς, τεχνολογία, θέση, επίπεδο τάσης, υποσταθμός σύνδεσης/διακόπτης) και το εύρος του περιορισμού ισχύος ανά δεκαπεντάλεπτο.

    Γ. Την επιβολή υποχρέωσης στον ΑΔΜΗΕ για αποστολή μηνιαίως στη ΡΑΑΕΥ των στοιχείων των εντολών που αποστέλλει προς τον ΔΕΔΔΗΕ για περιορισμούς έγχυσης παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α…

    Διαβάστε επίσης

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Ύστατη έκκληση από βιομήχανους – Κάντε κάτι γιατί θα κλείσουμε

    Πώς ο Βασίλης Φουρλής σχεδιάζει να ανεβάσει τη μετοχή της Trade Estates

    Γιάννης Στουρνάρας στο mononews: Δεν υπάρχει λόγος να μην μειωθούν τα επιτόκια ακόμη δύο φορές μέσα στο 2024



    ΣΧΟΛΙΑ