• Business

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Ύστατη έκκληση από βιομήχανους – Κάντε κάτι γιατί θα κλείσουμε

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος - Θοδωρής Σκυλακάκης

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος – Θοδωρής Σκυλακάκης


    Υψηλό το ενεργειακό κόστος σε όλες τις επιχειρήσεις

    Το υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει όλες τις επιχειρήσεις μέσης τάσης, δηλαδή καταστήματα, σουπερμάρκετ, βιοτεχνίες μικρές και μεγάλες βιομηχανίες.

    Όπως αναφέρει βιομήχανος μέση τάσης “πρέπει να αναζητηθούν λύσεις, να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα. Δεν γίνεται να πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις και τελικά ολόκληρη η οικονομία, να πληρώνει ακριβά την ενέργεια που χρειάζεται, επειδή κάνουμε εξαγωγές. Θα έπρεπε να μπαίνει φρένο στις εξαγωγές, όταν οι τιμές ανεβαίνουν πάνω από κάποια όρια. Επίσης, ίσως να πρέπει ο λιγνίτης να συμμετέχει περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα”.
    Για το ίδιο θέμα, βιομήχανος άλλου κλάδου, τονίζει: “Είναι τρέλα αυτό που γίνεται. Οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις χρεώνονται το ακριβό ρεύμα και τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στους παραγωφούς ενέργειας δεν ελάφρυναν το κόστος για μας. Σύντομα θα δούμε νέα άνοδο του πληθωρισμού, γιατί οι υψηλές τιμές ενέργειας θα μετακυλήσουν στα προϊόντα. Απευθυνθήκαμε στο ΣΕΒ για να δούμε τι θα κάνουμε, αλλά η αντίδρασή του ήταν απογοητευτική. Αντί να κινηθεί δυναμικά, ζητώντας παρέμβαση της Πολιτείας, αδιαφορεί και ρίχνει τους τόνους, καθώς εκπροσωπεί  όχι μόνο τη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων αλλά και την παραγωγή ενέργειας.”
    Το υψηλό ενεργειακό κόστος, απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται, καθώς άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της βιομηχανίας τους. “Στην Ιταλία έχει μπει πλαφόν στα 60 ευρώ/μεγαβατώρα και στη Βουλγαρία στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα. Εμείς αντίθετα στην Ελλάδα, πληρώνουμε τόσο όσο ανεβάζουν την τιμή χονδρεμπορικής, οι εξαγωγές, οι έκτακτες συνθήκες και το ηλεκτρικό σύστημα, που είναι τέλειο για να εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη σε ολιγοπώλια”, σημειώνει άλλος βιομήχανος. Όπως εξηγεί θα μπορούσε κάτι ανάλογο να αποφασίσει και η Ελλάδα, να βάλει πλαφόν στο κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία και να την στηρίξει στην πράξη, αποφεύγοντας νέες αυξήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα σε λίγους μήνες.

    ΕΒΙΚΕΝ: Καταγγελία στην DG COM για πρακτικές χειραγώγησης και κερδοσκοπίας στις αγορές ρεύματος

    Οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω της έλλειψης διασυνδέσεων με τη Δυτική και της αυξημένης ζήτησης από Ουκρανία, δημιουργούν το τελευταίο δίμηνο μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και ήδη έχουν αντιδράσει οι οργανώσεις βιομηχανικών καταναλωτών, από την Ελλάδα ο ΕΒΙΚΕΝ.

    Τα χρηματιστήρια ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, από την Ουγγαρία έως την Ελλάδα, δημιουργούν πλέον σταθερά, μια ξεχωριστή υψηλότερη ζώνη τιμών, καταδεικνύοντας ότι οι αυξημένες τιμές αυτό το καλοκαίρι δεν αποδίδονται αποκλειστικά στους καύσωνες.

    Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτή την περιοχή είναι συχνά διπλάσιες από αυτές που καταγράφονται στα χρηματιστήρια ενέργειας στη δυτική Ευρώπη, εκτοξευόμενες συχνά στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά MWh, ενώ οι ενδείξεις για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες.

    Τα χαμηλά επίπεδα νερού σε περιφερειακούς ταμιευτήρες, τα επίμονα προβλήματα με τις περιφερειακές διασυνδέσεις και οι αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις της Ουκρανίας – που απορρέουν από την ανάγκη αντιστάθμισης των ελλειμμάτων λόγω κατεστραμμένων υποδομών – διαμορφώνουν συλλογικά μια νέα κανονικότητα.

    Σημειώνεται ότι παρατηρείται σημαντική έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφερειακές αγορές στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία, μείωση της ικανότητας διασυστημικών συνδέσεων μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εξαγωγή σημαντικών όγκων ηλεκτρικής ενέργειας από την περιοχή στην Ουκρανία.

    Όπως αναφέρει η EADaily , ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε εννέα αντίποινα στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας και το Κίεβο ανακοίνωσε την απώλεια ισχύος του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής κατά 9 GW – το ήμισυ της παραγωγής. Προσπαθούν να αντισταθμίσουν μέρος του

    Οι απώλειες αντισταθμίζονται με εισαγωγές από γειτονικές χώρες της Ε.Ε που τον Ιούλιο έφτασε τις 30 GWh την ημέρα. Ο διαχειριστής του ενιαίου ενεργειακού συστήματος της ΕΕ ENTSO-E έχει ορίσει τη μέγιστη τεχνική ισχύ στα 1,7 GW ανά ώρα (40,8 GWh ανά ημέρα). Ταυτόχρονα, κύριοι προμηθευτές είναι η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που παρέχουν τουλάχιστον το 60% των εξαγωγών προς την Ουκρανία. Οι υπόλοιπες είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Μολδαβία. Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Ukrenergo υπολόγισε τις ημερήσιες εισαγωγές σε 11,9 GWh.

     Το θέμα απασχολεί τη βιομηχανία και πριν λίγες ημέρες, οι οργανώσεις βιομηχανικών καταναλωτών της Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), Ρουμανίας (ACCER) και Βουλγαρίας (BFIEC), πραγματοποίησαν κοινή, επίσημη καταγγελία προς τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας (DG Energy) και Ανταγωνισμού (DG Comp), αναφέροντας ότι παρατηρούνται πρακτικές χειραγώγησης και κερδοσκοπίας στις αγορές ρεύματος, με αποτέλεσμα να σημειώνονται στα Βαλκάνια τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες της κεντρικής Ευρώπης.

     Επίσης, η Ένωση Βουλγαρικών Οργανώσεων Εργοδοτών (AOBE) απηύθυνε έκκληση στη βουλγαρική κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα.

    “Οι βουλγαρικές επιχειρήσεις αναγκάζονται και πάλι να πληρώσουν τεράστια ποσά για ηλεκτρική ενέργεια ενόψει της μείωσης των παραγγελιών, της κατάρρευσης της βιομηχανικής παραγωγής για 17 συνεχόμενους μήνες και της γενικής επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτά τα γεγονότα εξελίσσονται στο πλαίσιο των προβλημάτων με το δημοσιονομικό έλλειμμα και με κίνδυνο να υποκινήσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρεται στην έκκληση.

    Φταίει το target model;

    To Υπουργείο Ενέργειας έχει εκφράσει τον προβληματισμό του για τον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά και για τα περιθώρια που δίνουν στους παραγωγούς ενέργειας για κερδοσκοπία.

    Μάλιστα όπως αναφέρει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, χρειάζεται μαζική επανεξέταση του μοντέλου της ενεργειακής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο   καθώς το ενεργειακό σύστημα θα βασίζεται όλο και περισσότερο στις ΑΠΕ και το μέσο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα βαίνει μειούμενο. Η ανάπτυξη όμως των ΑΠΕ επιφέρει αύξηση του κόστους για τα δίκτυα και τα αποθηκευτικά μέσα, λόγω των αναγκαίων επενδύσεων στους τομείς αυτούς. Το ανά μονάδα όμως κόστος για τα δίκτυα μειώνεται λόγω της αυξημένης διακινούμενης ενέργειας.

    Όπως τονίζεται η δομή του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής μετατοπίζεται σταθερά από μεταβλητό κόστος σε πάγιο κόστος για τα απασχολούμενα κεφάλαια και τη συντήρηση των εξοπλισμών, ενώ το μεταβλητό κόστος τείνει προς ένα ελάχιστο ποσοστό επί του συνόλου μακροχρόνια. Συνολικά, αναμένεται συνεχής τάση μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι το τρέχον μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού (target model), κρίνεται ανεπαρκές να εντοπίσει και να αναδείξει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο το πραγματικό κόστος. Τούτο, διότι το τρέχον μοντέλο αγοράς βασίζεται στο σταδιακά αυξανόμενο (incremental) κόστος κάθε τεχνολογίας βάσει του μεταβλητού κόστους, κυρίως δηλαδή του κόστους καυσίμου της. Η προσέγγιση αυτή σε περιβάλλον με πολύ χαμηλά μεταβλητά κόστη καθίσταται αναποτελεσματική και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια ριζική επανεξέταση του μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Διαβάστε επίσης

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Μινι ράλι στις τιμές επόμενης μέρας στο Χρηματιστήριο ενέργειας

    ΥΠΕΝ: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για διαχείριση αποβλήτων και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

    Υπουργείο Ενέργειας: Έρχονται επενδύσεις 94,1 δισ. € για την ενεργειακή μετάβαση- Ανεπαρκές το target model



    ΣΧΟΛΙΑ