• Cryptocurrencies

    Απάτες με Bitcoin ATM: Πώς κατάφεραν να «βουτήξουν» $65 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2024

    • Μαρία Βε
    Bitcoin ATM,

    Bitcoin ATM, (Πηγή: Paul Yeung/Bloomberg)


    Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει πάρει μια νέα μορφή οικονομικής απάτης, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ιδέες για επενδύσεις, προκειμένου αυξήσουν το εισόδημα και την περιουσία τους. Τα “Bitcoin ATM” είναι εδώ, με τους πελάτες να έχουν ήδη απωλέσει 65 εκατομμύρια δολάρια μόνο το α’ εξάμηνο του 2024.

    Σε μια έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), διαπιστώθηκε ότι το ποσό των χρημάτων που χάθηκαν από απάτες “Bitcoin ATM”, αυξήθηκε σχεδόν 10 φορές από το 2020 έως το 2023, ήτοι από 12 εκατομμύρια δολάρια σε 114 εκατομμύρια δολάρια.

    Σημειώνεται ότι τα “Bitcoin ATM” είναι τα φυσικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για αγορά ή πώληση κρυπτονομισμάτων σε μέρη όπως βενζινάδικα, παντοπωλεία και άλλα κεντρικά σημεία.

    Περίπου 25 τέτοια ATMs, έχουν τοποθετηθεί και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

    Το οργανωμένο σχέδιο

    Το modus operandi των απατεώνων είναι συνήθως η επικοινωνία με το θύμα τους μέσω τηλεφώνου, sms ή διαδικτύου.

    Συχνά στοχεύουν μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, με την FTC να υποστηρίζει ότι έχουν πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εξαπατηθούν, συγκριτικά με τους πιο νέους.

    Οι εγκληματίες, συνήθως υποδύονται έναν τραπεζικό ή κυβερνητικό εργαζόμενο, ενώ προσπαθούν να πείσουν τον “πελάτη” ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του έχει παραβιαστεί και ότι πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

    Στη συνέχεια, δίνουν “εντολή” στο θύμα τους να καταθέσει ένα μεγάλο ποσό μετρητών σε ένα “Bitcoin ATM” – το οποίο η FTC λέει ότι αποκαλούν “θυρίδα ασφαλείας” – για να διατηρήσουν δήθεν τα χρήματά τους ασφαλή.

    Μόλις βρεθούν σε “Bitcoin ATM”, οι απατεώνες θα στείλουν στο θύμα τους έναν κωδικό QR για σάρωση στο μηχάνημα, ο οποίος θα τοποθετήσει όλα τα μετρητά του θύματος στο κρυπτογραφικό πορτοφόλι του απατεώνα.

    Φέτος, οι πολίτες των ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχασαν κατά μέσο όρο 10.000 δολάρια από απάτες Bitcoin ATM.

    Ωστόσο, το FBI έχει προειδοποιήσει για αυτό από το 2021. Μάλιστα, κάποιες περιοχές στις ΗΠΑ έχουν θεσπίσει νόμους που θέτουν καθημερινά όρια συναλλαγών στα Bitcoin ATMs.

    Το γράφημα με τις απάτες μεταξύ 2021-2024 
    Το γράφημα με τις απάτες μεταξύ 2021-2024 (Πηγή: theverge.com)

    “Μην πιστεύετε κανέναν”

    Σύμφωνα με τις αρχές, είναι πάντα σημαντικό να επαληθεύεται η εγκυρότητα του email ή του νούμερου τηλεφώνου που λαμβάνεται από μια εταιρεία ή τράπεζα.

    Επιπλέον, δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται ανάληψη χρημάτων, βάσει οδηγιών από μια τυχαία γνωριμία και αλληλεπίδραση.

    Την ίδια στιγμή, σε άνοδο βρίσκονται και άλλες απάτες που σχετίζονται με τα crypto. Ηθοποιοί που υποδύονται τους δημοσιογράφους και συμβούλους στο youtube και άλλες πλατφόρμες,  “ξαφρίζουν” κανονικά τα ψηφιακά πορτοφόλια των θυμάτων τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην CEO της μικρής Heartland Tri-State Bank, στο Κάνσας, χρησιμοποίησε την απάτη “pig butchering”, έναν τύπο μακροχρόνιας επενδυτικής απάτης, στην οποία το θύμα παρασύρεται σταδιακά να κάνει αυξανόμενες καταθέσεις, σε ένα ψεύτικο σύστημα κρυπτογράφησης.

    Ο Shan Hanes καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση, αφού δρομολόγησε την τοποθέτηση 47,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς απατεώνων, χρησιμοποιώντας χρήματα από την τράπεζα στην οποία ήταν επικεφαλής και προκαλώντας την κατάρρευσή της.

    Ο ίδιος ομολόγησε την ενοχή του για υπεξαίρεση.

    “Μην πιστεύετε κανέναν που ισχυρίζεται ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα Bitcoin ATM για να προστατέψετε τα χρήματά σας ή να διορθώσετε ένα πρόβλημα. Οι νόμιμες επιχειρήσεις και οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν θα το κάνουν ποτέ και όποιος το κάνει είναι απατεώνας”, επισημαίνει η FTC.

    Διαβάστε επίσης: 

    Bitcoin: Χάνει την δυναμική του – Βουτιά κάτω από τα 60.000 δολάρια

    Έγκριση για παράγωγα σε δείκτη Bitcoin ζητά το Nasdaq

    Το ράλι του Bitcoin δημιούργησε πάνω από 84.000 νέους εκατομμυριούχους σε ένα χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ