• Τράπεζες

    J.P. Morgan: Tα νέα trades που προτείνει στα ομόλογα των τραπεζών

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η J.P. Morgan και η European Credit – Financials με την ομάδα των Gareth Davies και Drishti Sharma επισημαίνουν ότι η αξία στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στις εκδόσεις υψηλής διαβάθμισης και όχι στα oμόλογα μειωμένης εξασφαλίσεως Tier 2.

    «H υπεραπόδοση των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο τα ερωτήματα των επενδυτών για το κατά πόσο τα ομόλογα έχουν αποτιμήσει πλήρως τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά και τις αναβαθμίσεις στα guidances, ειδκά αν η σύγκριση λάβει χώρα με ισπανικές τράπεζες μεσαίας κατηγορίας.

    Οι τρέχουσες αποτιμήσεις ευνοούν τη μετάβαση από τα ελληνικά ομόλογα μειωμένης εξασφαλίσεως Tier 2 σε αντίστοιχα ισπανικά, αλλά και η εναλλαγή από ισπανικά ομόλογα πρώτης εξασφαλίσεως σε ελληνικούς τίτλους  υψηλής διαβάθμισης (senior preferred)», υπογραμμίζουν οι Davies και Sharma.

    «Μειώσαμε τον κίνδυνο στις ελληνικές τράπεζες, τερματίζοντας μια μακροχρόνια υπερεπενδεδυμένη (overweight) θέση στις αρχές του έτους και έχουμε ουδέτερη σύσταση, αν και τελικά η μείωση της σύστασης έγινε πρόωρα. Πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις δεν αφήνουν τώρα σχεδόν κανένα περιθώριο λάθους στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και στην εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών.

    Επισημαίνουμε ότι παρά τις εναπομένουσες διαφορές μεταξύ ελληνικής και ισπανικής κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης και το μέγεθος και το εύρος των αντίστοιχων τραπεζικών τομέων της χώρας, οι τέσσερις ελληνικοί εκδότες διαπραγματεύονται τώρα εντός ενός πολύ περιορισμένου εύρους και σε παρόμοια επίπεδα με τις ισπανικές τράπεζες δεύτερης κατηγορίας και συγκεκριμένα τις Unicaja και Abanca», εξηγεί το δίδυμο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

    Tι trades προτείνει στους επενδυτές η JPM

    Βάσει ποιότητας ενεργητικού, κερδών, κεφαλαίων και προοπτικών, οι αναλυτές της J.P. Morgan προτείνουν στους επενδυτές τα παρακάτω trades:

    Στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης ( senior preferred):

    • Έξοδος από το ομόλογο ALPHA 7,5% Ιούν’26-27 στις Z+87 μ.β. και είσοδος στο ομόλογο TPEIR 3,875% Νοε’26- 27 στις Z+111 μ.β. για να καταγραφεί η αναμενόμενη συμπίεση μεταξύ των δύο πιστωτών.
    • Έξοδος από το ομόλογο UCAJLN 5,125% Φεβ’28-29 στις Z+102 μ.β. και είσοδος στο ομόλογο ETEGA 4,5% Ιαν’28-29 στις Z+120 μ.β. με την ποιότητα του ενεργητικού και την πορεία του κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας να αντισταθμίζουν πιθανώς τις διαφορές μεταξύ κράτους και μεγέθους.
    • Έξοδος από το ομόλογο ABANCA 5,875% Απρ’29-30 στις Z+136 μ.β. και είσοδος στο ομόλογο EUROB Νοε’28-29 στις Z+154 μ.β. με την ποιότητα του ενεργητικού και την πορεία του κεφαλαίου του τελευταίου να αντισταθμίζουν πιθανώς τις διαφορές μεταξύ των κρατών και του μεγέθους.
    • Έξοδος από το ομόλογο ALPHA 7,5% Ιούν’26-27 στις Z+87 μ.β. και είσοδος στο ομόλογο TPEIR 3,875% Νοε’26- 27 στις Z+111 μ.β. για να καταγραφεί η αναμενόμενη συμπίεση μεταξύ των δύο πιστωτών.

    Στα ομόλογα μειωμένης εξασφαλίσεως Tier 2:

    • Έξοδος από το ομόλογο της TPEIR 5,5% Φεβ’25-30 σε Z+155 μ.β. και είσοδος στο ομόλογο ABANCA 4,625% Μαρ’25-30 σε Z+145 μ.β., με τη βάση στις 10 μ.β. να μην επαρκεί για να αντισταθμίσει τις σημαντικές διαφορές αξιολογήσεων και κλίμακας για τα ομόλογα βραχείας διάρκειας.
    • Έξοδος από το ομόλογο ALPHA 6,0% Ιουν’29-34 σε Z+252 μ.β. και είσοδος είτε στο ομόλογο UCAJLN 5,5% Ιούν’29-34 σε Z+248 μ.β. για να βελτιωθεί σημαντικά η πιστωτική ποιότητα σε σχεδόν σταθερά spreads, είτε στο ομόλογο TPEIR 7,25% Ιαν’29-34 σε Z+275 μ.β. για να αποτυπωθεί η αναμενόμενη συμπίεση μεταξύ των δύο πιστωτών, για μικρότερη διάρκεια και βελτιωμένη επαναφορά.
    • Έξοδος από το ομόλογο ETEGA 5,875% Μαρ’30-35 σε Z+247 μ.β. και είσοδος στο ομόλογο UCAJLN 5,5% Ιουν’29-34 σε Z+248 μ.β., μειώνοντας τη διάρκεια σε σταθερά spreads, για περίπου ευθυγραμμισμένη πιστωτική ποιότητα μεσοπρόθεσμα.

    Oι εκτιμήσεις για τις συνθήκες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών

    • Οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σύμφωνα με τις προβλέψεις τους για τα επόμενα έτη 2024-2026 θα δικαιολογούσαν τις αποτιμήσεις που θα παρέμεναν εντός του στενού εύρους των ισπανικών τραπεζών. Οι δύο τράπεζες εμφανίζουν ισχυρές και βιώσιμες κεφαλαιακές προοπτικές, οι οποίες παρέχουν αντιστάθμιση έναντι οποιουδήποτε κινδύνου για την ποιότητα του ενεργητικού, καθώς και οι δύο ελληνικοί δανειστές φτάνουν σε σταθερή κατάσταση στους δείκτες NPE.
    • Υπό τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες και τις pro forma για τις αναμενόμενες βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στο guidance της Eurobank, τα πιστωτικά προφίλ της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας θα μείνουν στενά συνδεδεμένα, με την καλύτερη κλίμακα και διαφοροποίηση της Eurobank να αντισταθμίζεται από την υψηλότερη κερδοφορία και τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαίων της δεύτερης.
    • Η Alpha Bank και η Tράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τα ομόλογα των δύο ισπανικών τραπεζών. Εκτός του ότι υπολείπονται σε κλίμακα και σε προφίλ αξιολογήσεων, η Alpha Bank επιπλέον συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τους ελληνικούς αλλά και τους ισπανικούς τραπεζικούς ομίλους, όσον αφορά τις προοπτικές ποιότητας του ενεργητικού. Η Τράπεζα Πειραιώς σε όρους προοπτικών φερεγγυότητας παραμένει στο χαμηλότερο σημείο των ισπανικών τραπεζών σήμερα.
    • Η βάση μεταξύ της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται, δεδομένων των ανώτερων στόχων μείωσης κινδύνου της δεύτερης, μιας δυνητικά προγενέστερης μείωσης της απαίτησης P2R και ένα ισχυρό ιστορικό στην επίτευξη των στόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να συνεχίσει να εντυπωσιάζει μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica – Παγκρήτια: Το πράσινο φως για μια τράπεζα με ενεργητικό 10 δισ. ευρώ

    Alpha Bank: 9,5 φορές υπερκάλυψη για το ΑΤ1 ομόλογο των 300 εκ. ευρώ – Στο 7,5% το κουπόνι – Πάνω από 250 οι επενδυτές

    Αντώνης Βαρθολομαίος: Η Παγκρήτια Τράπεζα θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα



    ΣΧΟΛΙΑ