• Οικονομία

    Έως και 9 φορές υψηλότερη η τιμή των κατοικιών όταν διατεθούν ως Airbnb

    Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος ΞΕΕ


    Διαφορά που φτάνει ακόμη και το 900% ανάμεσα στις τιμές μακροχρόνιας ενοικίασης και Airbnb κατέγραψε η μελέτη της Grant Thortnon για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, καταδεικνύοντας τη βασική αιτία της στροφής των ιδιοκτητών στη βραχυχρόνια μίσθωση.

    Χαρακτηριστική είναι η αναλογία της τιμής βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα, όπου κατά μέσο όρο είναι 3,2 φορές υψηλότερη.

    Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, στον Κεραμεικό η αναλογία τιμής βραχυχρόνιας/μακροχρόνιας φτάνει το 500% και στο Κουκάκι το 480%, περιοχές στις οποίες επελαύνει το Airbnb.

    Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως η Καλλιθέα, η Δάφνη και η Ελληνορώσων, όπου οι τιμές των ακινήτων είναι υψηλότερες κατά 290%, 340% και 260%, αντίστοιχα. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα διατίθεται προς μακροχρόνια μίσθωση αντί 11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν στη βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να ενοικιαστεί προς 32,4 ευρώ/τ.μ.. Στο Παγκράτι, η τιμή για τη μακροχρόνια ενοικίαση μίας κατοικίας είναι 11,2 ευρώ, αλλά όταν διατεθεί ως Airbnb ενοικιάζεται προς 33,3 ευρώ, είναι δηλαδή τρεις φορές πιο προσοδοφόρο για τον ιδιοκτήτη.

    Απογοητευτική για τους ενοικιαστές, μεταξύ των οποίων καθηγητές, γιατροί, φοιτητές και υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας, είναι η σύγκριση των τιμών σε τουριστικές περιοχές με πολλούς μόνιμους κατοίκους. Η τιμή εκμίσθωσης των κατοικιών σε Κέρκυρα, Χανιά και Ρόδο είναι 4,8 φορές, 5 φορές και 8,7 φορές υψηλότερη αν διατεθούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ενόψει και των ανακοινώσεων των μέτρων περιορισμού του Airbnb στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «ξεθάβοντας» το τσεκούρι του πολέμου με τους διαχειριστές ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός διαβεβαίωσε περί του αντιθέτου και στάθηκε στην ανάλυση των κοινωνικών επιπτώσεων της επέλασης του Airbnb, η σύγκριση με την ανάπτυξη του ξενοδοχειακού δυναμικού φανερώνει το άνοιγμα της ψαλίδας με τη βραχυχρόνια μίσθωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 28% κατά την περίοδο 2019 – 2023, ενώ οι κλίνες διπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα, το 2023 καταγράφηκαν 297.000 διανυκτερεύσεις σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ ήταν 114.600, δηλαδή λιγότερες από τις μισές.

    40% περισσότερες οι κλίνες Airbnb από τις ξενοδοχειακές στην Αττική

    Βάσει του αριθμού των διαθέσιμων ακινήτων που αξιοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, το σύνολο των ακινήτων που έχουν εισέλθει σε αυτή την αγορά ήταν 193.100 το 2023 κι εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τα 200.000 ακίνητα φέτος. Επίσης, οι κλίνες στα Airbnb φτάνουν τις 857.800 κλίνες (που σημαίνει ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο τρεσίμισι κλίνες ανά ακίνητο), όταν το 2019 ως Airbnb αξιοποιούνταν 117.300 ακίνητα με 427.900 κλίνες.

    Μόνο στην Αττική, τα κρεβάτια της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν φτάσει τα 114.000 και στην Αθήνα τα 63.220, ξεπερνώντας κατά περίπου 40% τα κρεβάτια των ξενοδοχείων, που υπολογίστηκαν το 2023 σε 67.800 στην Αττική και σε 34.950 στην Αθήνα. Πανελλαδικά, τα ξενοδοχεία αυξάνονται κατά 0,9% ετησίως, όταν τα Airbnb – μία αγορά που εκτιμάται σε αξία σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ – είναι κάθε χρόνο 20% περισσότερα.

    «Η βραχυχρόνια μίσθωση οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, σε εκτίναξη των ενοικίων, όπως μένει αρυθμιστη επί 12 χρόνια. Είμαστε η τελευταία δυτική χώρα που δεν έχει κανέναν περιορισμό στη βραχυχρόνια μίσθωση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, τονίζοντας πως «τη ζήτηση δημιουργεί ο ξενοδόχος και ακολουθούν οι υπόλοιποι τύποι καταλυμάτων».

    Η μελέτη κατέδειξε επίσης αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της ραγδαίας ανάπτυξης του Airbnb, αλλά και πιθανούς κινδύνους που διαβλέπει η Grant Thornton στο τουριστικό προϊόν. Για παράδειγμα, τέθηκαν ζητήματα ασφάλειας, ορθής συντήρησης και ανακαίνισης εγκαταστάσεων, ζητήματα αναφορικά με το επίπεδο καθαριότητας των ακινήτων, την επιβάρυνση των υποδομών (όπως και των μέσων μεταφοράς), την αλλοίωση των αστικών χαρακτηριστικών, της τοπικής φυσιογνωμίας και της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε περιοχής, ελλείψει αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου ενσωμάτωσης και ελέγχου των καταλυμάτων.

    Τα στοιχεία της μελέτης θέλουν τη βραχυχρόνια μίσθωση υπεύθυνη για την πρόσθετη παραγωγή 100 κιλών απορριμμάτων κατά κεφαλή ετησίως (20% υψηλότερη), ενώ στα Airbnb είναι 40% χαμηλότερη η αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης σε σχέση με τα ξενοδοχεία. Τέλος, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας παρουσιάζεται ενεργειακά καταλληλότερο και πιο αποδοτικό για την εξυπηρέτηση μεγάλου όγκου επισκεπτών και αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών, αφού το 70% από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης (από Α+ έως Γ), ενώ το 67% των κατοικιών της χώρας είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημόσιο: Πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα μπόνους στους υπαλλήλους- Αναλυτικά, τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Πώς θα γίνει η εξαγορά των 90.000 καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου – Ποιοι δικαιούνται «κούρεμα» έως και 20%

    Υπουργείο Ανάπτυξης: Το μεγάλο στοίχημα του Τάκη Θεοδωρικάκου



    ΣΧΟΛΙΑ