• Τράπεζες

    Bloomberg: Στις αγορές η Alpha Bank με ομόλογο ΑΤ1 εκμεταλλευόμενη το ράλι μετά τις αναβαθμίσεις

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    «Εν μέσω αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας και της ευρύτερης ζήτησης για το ριψοκίνδυνο ομόλογο ΑΤ1, η Alpha Bank στοχεύει στο να αντλήσει σήμερα, Τρίτη, ομόλογα πρόσθετης κατηγορίας 1, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τις αρχικές συζητήσεις να κάνουν λόγο για απόδοση στο 8%», αναφέρει το Bloomberg.

    Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι μια επιτυχημένη συναλλαγή για την τράπεζα θα δώσει το σύνθημα για εξομάλυνση των συνθηκών άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες στην Ελλάδα.

    Η αγορά του ριψοκίνδυνου ομολόγου

    Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ότι η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με μία κρίση χρέους και μόλις πέρσι ανέκτησε την επενδυτικής βαθμίδα, ύστερα από μία δεκαετία.

    «Η πρωτογενής αγορά AT1 είναι επί του παρόντος ενεργή, με τις τράπεζες να επωφελούνται από τους περιορισμούς στα περιθώρια και τις ευνοϊκές διαφορές μεταξύ της αρχικής τιμολόγησης και των τελικών αποδόσεων, καθώς και μεταξύ των περιθωρίων έκδοσης και των τρεχουσών περιθωρίων», δήλωσε ο Sebastien Barthelemi, επικεφαλής της πιστωτικής έρευνας της Kepler Cheuvreux.

    «Όταν η Alpha πούλησε το πρώτο της AT1 στις αρχές του 2023, η απόδοση ήταν  11,875%, σχεδόν διπλάσιο από την μέση απόδοση ενός πολυνομισματικού δείκτη του Bloomberg εκείνη την εποχή», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η μέση απόδοση στο χώρο AT1 διαμορφώνεται σε περίπου 6,9%, από περίπου 8,3% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.

    Η αναβάθμιση

    «Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο καθιστά το χρέος της επιλέξιμο για αγορά από ασφαλιστές και συνταξιοδοτικά ταμεία, από την S&P Global Ratings τον περασμένο Οκτώβριο και την Fitch Ratings τον Δεκέμβριο. Ορισμένες από τις αξιολογήσεις της Alpha βρίσκονται επίσης πάνω από το όριο της υψηλής διαβάθμισης», σημειώνει το Bloomberg.

    Η προηγούμενη έκδοση AT1 είχε ανοίξει το δρόμο για την πρώτη πληρωμή μερίσματος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε τότε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας στο Bloomberg News. Η Alpha τερμάτισε το μπλόκο στην καταβολή τον περασμένο μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Ανοιξε το βιβλίο για το ομόλογο AT1

    Jefferies για ελληνικές τράπεζες: Tι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων – Οι τιμές στόχοι των μετοχών

    Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την Παγκρήτια – Το Οκτώβριο η ΑΜΚ 735 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ