Σε νούμερο ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον, εξελίσσεται το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες μπορούν να κοστίσουν εκατομμύρια ευρώ, να διαλύσουν την αξιοπιστία μιας εταιρείας και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητά της.

Τον τελευταίο καιρό και στην Ελλάδα το θέμα της κυβερνοασφάλειας σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων και των σχεδιασμών εξαιτίας των επιθέσεων που έχουν γίνει από «κυβερνοπειρατές».

1

Επιθέσεις σε τράπεζες που ρίχνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, σε εταιρείες ύδρευσης και ηλεκτρισμού, που απειλούν την καθημερινότητά μας, ακόμη και επιθέσεις – όπως η πρόσφατη- στο Κτηματολόγιο, όπου κανείς δεν γνωρίζει αν ανακτήθηκαν και κρίσιμες ή απόρρητες πληροφορίες.

Για το λόγο αυτό όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στο λεγόμενο cybersecurity προκειμένου να γλιτώσουν τέτοιες επιθέσεις, απειλές και εκβιασμούς.

Ισως να έκανε εντύπωση μια ανακοίνωση για τη δημιουργίας νέας εταιρείας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και η εμπλοκή του ονόματος της οικογένειας Βαρδινογιάννη της Motor Oil.

Η δημιουργία της ThreatScene Greece δείχνει την στροφή που κάνει ο επικεφαλής της Motor Oil στα θέματα κυβερνοασφάλειας, αν και δεν αποτελεί έκπληξη η ανακοίνωση καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν είχε πειστεί για την ανάγκη να επενδύσει στον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2023 είχε ανακοινωθεί η συνεργασία της Motor Oil με την Performance Technologies για τη λειτουργία ενός Disaster Recovery as a Managed Service της Ελληνικής βιομηχανίας. Όπως αναφερόταν τότε, ήταν ένα έργο μετάβασης σε μοντέλο διαχειριζόμενης υπηρεσίας (managed service) που επιτρέπει στον Όμιλο να απολαμβάνει κορυφαία επίπεδα προστασίας disaster recovery και ταυτόχρονα απελευθερώνει ανθρώπινους και άλλους πόρους, ώστε να στραφούν σε θεμελιακά έργα μετασχηματισμού.

Βασικοί στόχοι της νέας υπηρεσίας είναι (α) η ικανοποίηση των υψηλών αναγκών διασφάλισης της επιχειρησιακής συνέχειας και της συμμόρφωσης στο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που επιχειρεί η Motor Oil, (β) η ταχύτητα και η ευελιξία κάλυψης των τεχνολογικών αναγκών που δημιουργεί ο γοργός μετασχηματισμός του Ομίλου και (γ) η ενίσχυση της προστασίας από τη συνεχή αύξηση του αριθμού και της επίδρασης των σύγχρονων κυβερνοαπειλών.

Η ανακοίνωσε κατέληγε ότι ο Όμιλος απολαμβάνει υπηρεσίες ανάκαμψης από καταστροφικά και άλλα συμβάντα που μπορούν να προσαρμοστούν οργανικά στις απαιτήσεις που επιβάλει ο γοργός μετασχηματισμός της Motor Oil.

Επομένως, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει αντιληφθεί ότι η δημιουργία «τειχών προστασίας» της Motor Oil από κυβερνοεπιθέσεις είναι κορυφαίο ζήτημα. Μια επίθεση στις ηλεκτρονικές υποδομές της εταιρείας θα είχε τεράστιο κόστος σε χρήμα αλλά και στο πρεστίζ και την αξιοπιστία της επιχείρησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία της εταιρείας ThreatScene Greece η οποία θα εξειδικευτεί πάνω σε θέματα cybersecurity.

Κατερίνα Τασιοπούλου

Την εταιρεία ίδρυσε και θα διευθύνει η κ. Κατερίνα Τασιοπούλου αλλά στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει και το family office του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ κι εκτός από την κ. Τασιοπούλου, η οποία είναι η διευθύνουσα σύμβουλος, συμμετέχουν στο δ.σ. άνθρωποι της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Συγκεκριμένα, είναι ο Νικόλαος Γιαννικάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής του τεχνολογικού τομέα στην Motor Oil, ο οποίος θα είναι πρόεδρος και μέλη είναι ο Βαρδής Βαρδιονογιάννης, ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Nova ICT και ο Γεώργιος Μενεξής, ο οποίος είναι επικεφαλής της Scytalys.

Σκοπός της εταιρείας Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη η εφαρμογή και η διάθεση συστημάτων λογισμικού και εργαλείων ασφάλειας πληροφοριών κυβερνοασφάλειας (cybersecurity), σε συνδυασμό με τις εφαρμοσμένες πρακτικές προστασίας συστημάτων υπολογιστών, δικτύων, και δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, κακόβουλες επιθέσεις, ιούς και άλλες ψηφιακές απειλές.

Είναι προφανές ότι η νέα εταιρεία, πέραν της Motor Οil θα κλείσει συμβόλαια παροχής υπηρεσιών με μεγάλους ομίλους της χώρας παρέχοντάς τους τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ηδη, η εταιρεία φέρεται να έχει προχωρήσει σε συνεργασία με κορυφαίους οργανισμούς σε κρίσιμους τομείς, όπως η Motor Oil Hellas, η EFA Group, η Nova ICT και η Exelasis Ltd.

«Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό ζήτημα, αλλά μια βασική προϋπόθεση για την προστασία των δικαιωμάτων και της ευημερίας των πολιτών. Με την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, βάζουμε τα θεμέλια για ένα ασφαλέστερο ψηφιακό μέλλον, το οποίο θα υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας μας», τόνισε η κ. Τασιοπούλου.

Ποια είναι η Κατερίνα Τασιοπούλου

Εχοντας πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ΗΠΑ και Βρετανία, η Κατερίνα Τασιοπούλου επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας σημαντικές εμπειρίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας EXELASIS Ltd, με γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο. Η EXELASIS είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κυβερνοχώρο και υλοποιεί ασκήσεις για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση περιστατικών.

Είναι από τις πρώτες γυναίκες CEO στον κλάδο, παθιασμένη από μικρή ηλικία στην τεχνολογία, έχει εργαστεί στην IBM και έχει βραβευτεί για τη βοήθεια που έχει προσφέρει σε παγκόσμια περιστατικά κυβερνοπολέμου. Μεταξύ των διακρίσεων που έχει είναι το βραβείο ‘BCS Young IT Professional of the Year Award’ το 2018, την αναγνώριση στις ‘Top 100 Women in UK’ από την εφημερίδα Sunday Times το 2019, το βραβείο ‘WeAreTheCity Rising Star’ το 2019 και το ‘FDM EveryWoman Rising Star Award’ το 2020.

Η Κατερίνα Τασιοπούλου μιλά για την κυβερνοασφάλεια

Διαβάστε επίσης:

Jefferies για ελληνικές τράπεζες: Tι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων – Οι τιμές στόχοι των μετοχών
Φόροι και εισφορές: Οι 3+1 παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: «Μισή» συμφωνία – Παράταση της αγωνίας ως την Παρασκευή