• Τράπεζες

    Jefferies για ελληνικές τράπεζες: Tι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων – Οι τιμές στόχοι των μετοχών

    Έλληνες τραπεζίτες: Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η αμερικανική τράπεζα Jefferies και ο Alexander Demetriou αναφέρουν ότι ο Αύγουστος ήταν ένας ήσυχος μήνας για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, με τα ποσά υπό διαχείριση (AUMs) να αυξάνονται κατά 1%.

    Οι τιμές στόχοι των ελληνικών μετοχών είναι για την ΕΤΕ τα 11 ευρώ ανά μετοχή, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,60 ευρώ, για την Alpha Βank τα 2,60 ευρώ και για τη Eurobank τα 2,85 ευρώ.

    Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε την καλύτερη επίδοση με +4% σε ετήσια βάση. Τα τριμηνιαία AUMs έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 5%, με την ΕΤΕ να ξεπερνά επίσης τις επιδόσεις των ανταγωνιστών της με αύξηση 11%.

    Ο οδηγός της αύξησης των ΑUM το τελευταίο δωδεκάμηνο ήταν οι καθαρές πωλήσεις και όχι οι επιπτώσεις του mark to market για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

    Οι καθαρές ροές σε ετήσια βάση ύψους 3,2 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τις καθαρές ροές του 2023 των 3 δισ. ευρώ. Το φετινό πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε κατά μέσο όρο 30% αύξηση σε ετήσια βάση στις επενδυτικές αμοιβές για τις τράπεζες.

    Τα μερίδια αγοράς των τεσσάρων τραπεζών

    Η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση με την ΕΤΕ να αυξάνει το μερίδιο της. Τα μερίδια αγοράς ήταν σταθερά τον Αύγουστο για τις τράπεζες, με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 26% και την ΕΤΕ το μικρότερο με 12%.

    Η ΕΤΕ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς τον Αύγουστο (+41 μ.β.) και σε ετήσια βάση (+180 μ.β.). Οι τράπεζες είδαν το συνολικό μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται στο 82% τον Αύγουστο (79% τον Δεκέμβριο του 2023).

    Οι καθαρές πωλήσεις ήταν ασθενέστερες τον Αύγουστο του 2024 σε 200 εκατ. ευρώ (255 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο). Οι μεγάλες τράπεζες είδαν τις καθαρές ροές ως ποσοστό AUM στο 2% τον Αύγουστο, με την ΕΤΕ να είναι η ισχυρότερη με 4%.

    Εξετάζοντας τις επιδόσεις του τριμήνου, η ΕΤΕ είχε τις ισχυρότερες καθαρές ροές σε 209 εκατ. ευρώ.

    Οι επενδυτικές αμοιβές αυξήθηκαν κατά 30 % σε ετήσια βάση και συνέχισαν να βελτιώνονται για τις ελληνικές τράπεζες και αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση.

    Οι επενδυτικές αμοιβές συνεισφέρουν το 20% περίπου των συνολικών εσόδων από αμοιβές για τις τράπεζες με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται πρόσφατα. Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές ήταν κατά 15% υψηλότερα σε ετήσια βάση για το πρώτο φετινό εξάμηνο.

    Η Τράπεζα Πειραιώς είδε τα κεφάλαια υπό διαχείρισή της να αυξάνονται σε 10,4 δισ. ευρώ (+27% σε ετήσια βάση, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης χαρτοφυλάκια πελατών και περιουσιακά στοιχεία υπό θεματοφυλακή) και ήδη ξεπέρασε τον στόχο για το τέλος του έτους για 10,2 δισ. ευρώ.

    Το κεφάλαια υπό διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων της Alpha Bank αυξήθηκαν κατά 51% στο δωδεκάμηνο έως το α’ φετινό εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια του 2024, η Alpha Bank έχει σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς με +100 μ.β. (με μερίδιο αγοράς 23% και το δεύτερο μεγαλύτερο).

    Η ΕΤΕ συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική της για διασταυρούμενες πωλήσεις επενδύσεων και προϊόντων bancassurance με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 33% των προμηθειών λιανικών επενδύσεων το α’ εξάμηνο. Η ΕΤΕ έχει σχεδόν διπλασιάσει τα κεφάλαια υπό διαχείρισή της (AUM) το τελευταίο έτος.

    Η Eurobank είδε τα συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια να ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ ή αύξηση 32% σε ετήσια βάση (περιλαμβάνει διακριτικά AUM και αμοιβαία κεφάλαια τρίτων), έναντι στόχου για το έτος ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

    Οι αμοιβές ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και των ομόλογων χωρών της Νότιας Ευρώπης.

    Οι ελληνικές τράπεζες, κατά μέσο όρο έχουν 55 μ.β. απόδοση ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι η υψηλότερη με 74 μ.β. και την Εθνική Τράπεζα η χαμηλότερη με 50 μ.β. για το 2023.

    Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά κάτω από τις αντίστοιχες τράπεζες, με AUM ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 10% περίπου έναντι 35% περίπου του μέσου όρου της ΕΕ. Συγκρίνοντας τα κεφάλαια υπό διαχείριση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης κάτω από τις αντίστοιχες χώρες με ποσοστό 10% έναντι 46% του μέσου όρου της ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την Παγκρήτια – Το Οκτώβριο η ΑΜΚ 735 εκατ.

    Attica Bank – Παγκρήτια: Τα βήματα για τη συγχώνευση μετά τις σημερινές γενικές συνελεύσεις

    Alpha Bank: Προχωρά σε έκδοση ΑΤ1 ύψους 300 έως 400 εκ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ