Στα 1,4 λεπτά/ κιλοβατώρα ορίστηκε η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι επιδοτήσεις ήταν περίπου 1,6 λεπτά για να μείνουν τα τιμολόγια εκεί γύρω στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα.

Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκού χαρακτήρα παρέμβαση για την αναχαίτιση των συνεπειών της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας πάνω στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην ανατολική Ευρώπη, μαζί και την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (3.9.2024) ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Mega.

1

Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε πως μία τέτοια παρέμβαση είναι «δύσκολη». Ο ίδιος ανέφερε πως «η Ουκρανία ρουφά όλο το ηλεκτρικό ρεύμα της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας». Πρόσθεσε πως το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει πως αν μία περιφερειακή κρίση κρατήσει πάνω από 3 μήνες μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από ευρωπαϊκής πλευράς.

Όσον αφορά τις τιμές του ρεύματος στη λιανική αγορά, είναι λίγο κάτω από τον Αύγουστο και η επιδότηση θα ανέλθει στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σημείωσε ο ίδιος, ενώ συνέχισε τονίζοντας πως το φθινόπωρο πέφτει η ζήτηση και έτσι αναμένεται αποκλιμάκωση τιμής χονδρικής το Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Ενέργειας διαφοροποίησε την τρέχουσα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη που συντελέστηκε το 2022-2023 λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έφερε η ρωσική εισβολή.

Κατά το τρέχον διάστημα, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης υπάρχει μία κρίση δυσλειτουργίας τοπικά του ευρωπαϊκού συστήματος και δεν πρόκειται για μία δυσκολία σαν εκείνη που είχαμε στην κρίση του φυσικού αερίου. Τότε πλήρωσε η οικονομία 8 – 9 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε «είμαστε (σ.σ. ως χώρα) οι ακριανοί του συστήματος, δεν έχουμε διασυνδέσεις», ενώ επισήμανε πως «η ανατολική με τη δυτική Ευρώπη δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη». Ως ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα, ο Υπουργός έφερε την Κύπρο η οποία έχει διπλάσιες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα γιατί δεν είναι συνδεδεμένη.

Διαβάστε επίσης

Ένα διαμέρισμα γεμάτο αγάπη