• Ναυτιλία

    Brave Maritime (όμιλος Βαφειά): Ισχυροποιεί τον στόλο της με νέα product tankers

    • NewsRoom

    Νίκος Βαφειάς


    Στην πώληση ενός τάνκερ 17 ετών με σημαντικό κέρδος και στην παραγγελία δύο επιπλέον product tankers προχώρησε η ναυτιλιακή Brave Maritime συμφερόντων της οικογένειας Βαφειά.

    Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με το ναυπηγείο Hyundai Mipo της Νοτίου Κορέας για την κατασκευή δύο επιπλέον δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων MR, χωρητικότητας 50.000 dwt, αυξάνοντας τον αριθμό των υπό κατασκευή product tankers της σε τέσσερα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή τους θα κυμανθεί στα 52,5 εκατ. δολάρια για κάθε πλοίο, ενώ η παράδοση τους ορίστηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2027.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Brave Maritime είχε κλείσει συμφωνία με το ίδιο ναυπηγείο για την κατασκευή δύο τάνκερ MR, κόστους 54 εκατ. δολαρίων έκαστο.

    Η εφοπλιστική οικογένεια έχει μακροχρόνια συνεργασία με το Hyundai Mipo και αν επιβεβαιωθεί η τελευταία παραγγελία θα πρόκειται για το 14ο και 15ο πλοίο που θα κατασκευάσει σε αυτό.

    Όπως αναφέρει το tradewinds, η δραστηριότητα στα νεότευκτα τάνκερ μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου κινείται σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ το 2024, με τη ροή των συμφωνιών να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

    Οι εταιρείες του ομίλου Βαφειά έχουν ισχυρή παρουσία και στην second hand αγορά, πραγματοποιώντας τα τελευταία δύο χρόνια σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων όλων των κατηγοριών.

    Τελευταία κίνηση, όπως αναφέρουν ναυλομεσιτικές πηγές, ήταν η πώληση του τάνκερ Afrapearl (το οποίο εμφανίζεται στο vesselfinder.com με την ονομασία Emerald I), κατασκευής 2007, έναντι 38,5 εκατ. δολαρίων.

    Εάν επιβεβαιωθεί η τιμή, πρόκειται για κέρδος 250% σε σχέση με την τιμή αγοράς του, καθώς η Brave Maritime απέκτησε το συγκεκριμένο πλοίο το 2021 έναντι 16,5 εκατ. δολαρίων.

    Το aframax ονομάζονταν τότες Capricorn Voyager, ανήκε στην Mitsui OSK Lines και το διαχειρίζονταν η Chevron.

    H οικογένεια Βαφειά δραστηριοποιείται στις αγορές των τάνκερ και των LPG carriers, μέσω της ιδιωτικής εταιρεία Stealth Maritime, αλλά και των τριών εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο StealthGas, Imperial Petroleum και C3is, επικεφαλής των οποίων είναι ο Χάρης Βαφειάς.

    Διαβάστε επίσης:

    Imperial Petroleum (Χάρης Βαφειάς): Καθαρά κέρδη 36,2 εκατομμυρίων δολαρίων στο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ