• Τράπεζες

    Attica Bank – Παγκρήτια: Τα βήματα για τη συγχώνευση μετά τις σημερινές γενικές συνελεύσεις

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank - Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank – Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα


    Σήμερα οι μέτοχοι της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας –στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν- θα δώσουν την έγκριση τους για την συγχώνευση των δύο τραπεζών, η οποία έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας έχει μπει στην τελική ευθεία και έρχεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα.

    Μέσα στη βδομάδα αναμένεται και η έγκριση από το ΓΕΜΗ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, η δεύτερη έκτακτη γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 735 εκατ. ευρώ, όπως και η κατάθεση του ενημερωτικού Δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Στόχος της Ελένης Βρεττού, CEO της  Attica Bank –όπως και του Αντώνη Βαρθολομαίου της Παγκρήτιας- είναι η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο, ώστε στη  συνέχεια η νέα τράπεζα να πάρει και τις εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» για τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων.

    Το όνομα της νέας τράπεζας δεν έχει διαρρεύσει προς το παρόν, ούτε όμως και  το όνομα του υποψήφιου που θα αναλάβει την  προεδρία της.

    Τη περασμένη Πέμπτη η  Επιτροπή Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος –που από την πρώτη στιγμή είχε στηρίξει το εγχείρημα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα- ενέκρινε και τυπικά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ενώ την Παρασκευή 30 Αυγούστου, εγκρίθηκε και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγχώνευση τους, καθώς, όπως σημειώνεται στην απόφαση, η συγκέντρωση δεν οδηγεί σε κάθετες σχέσεις μεταξύ των μερών, δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές σε οριζόντιο ή/και κάθετο επίπεδο και δεν προκύπτουν διαγώνιες επιπτώσεις.

    Ενεργητικό 10,2 δισ.

    Η νέα τράπεζα έρχεται να αποτελέσει το 5ο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, και θα έχει στο τέλος του έτους ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ με καθαρά προ προβλέψεων κέρδη 100 εκατ. ευρώ. Θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 Ratio πάνω από 15% και θα έχει δείκτη ΜΕΑ κάτω του 3%.

    Όπως έχει ανακοινωθεί η συγχώνευση θα γίνει με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών και, ειδικότερα, με εισφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023 και όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

    Τα κεφάλαια της αύξησης συνολικά θα φθάσουν τα 735 εκατ. ευρώ, τα 675,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν με μετρητά (475,1 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ και 200 εκατ ευρώ μάξιμουμ από τον επενδυτή, Thrivest) και παράλληλα θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών (warrants).

    Σήμερα η επικεφαλής της Attica Bank Ελένη Βρεττού από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης θα υπογραμμίσει πως στόχος της νέας τραπεζικής οντότητας είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά της έναντι των υπολοίπων τραπεζών. Για το σκοπό αυτό  θα επεκτείνει σημαντικά το δίκτυό της πανελλαδικά,  θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην τραπεζική αγορά, αυξάνοντας έτσι τον κύκλο εργασιών της και ακολούθως την κερδοφορία της.

    Στην ΑΜΚ, όπως έχει ανακοινωθεί θα συμμετάσχουν ακόμη ο e-ΕΦΚΑ με περίπου 48 εκατ. ευρώ, και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Thrivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35 – 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5-40%. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί  ότι η «καθαρή» οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ καθώς η Attica Bank θα εξοφλήσει το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο.

    Και φυσικά το εγχείρημα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα κατέστη δυνατό χάρις στην  επένδυση της Thrivest -εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη, Αλέξανδρου Εξάρχου – που ως στρατηγικός επενδυτής θα εισφέρει 200 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ έχει ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά (135 εκατ. ευρώ) κυρίως στην Παγκρήτια αλλά και στην Attica Bank.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η συγχώνευση Παγκρήτιας και Attica Bank

    ΤτΕ: Ενέκρινε και τυπικά τη συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας

    Attica Bank – Παγκρήτια: Ιδού το πλήρες σχέδιο για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα – Τι αναφέρει η έκθεση της PwC



    ΣΧΟΛΙΑ