Για στήριξη πάνω από 150 εκατ. ευρώ στους κοινωνικούς ευάλωτους  έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας σήμερα (2.9.2024) στο Mega.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσάπαλος από το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να μπορέσει να αυξήσει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ (σ.σ. το οποίο έχει ήδη «κλειδώσει» πριν τα Χριστούγεννα) και λελογισμένα να δοθεί σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

«Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δηλώσει φέτος, ο μέσος ελ. επαγγελματίας δηλώνει εισόδημα τον μήνα 268 ευρώ.

Δηλαδή λέει στο κράτος και στους συμπολίτες του ότι μπορεί να τα βγάζει πέρα με ένα ποσό λίγο παραπάνω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν «στέκει», δεν υπάρχει λογική σε αυτό το πράγμα.

Προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι επαγγελματίες που το κάνουν αυτό.

Η μέση επιβάρυνση για αυτούς που πλήρωσαν το τεκμήριο είναι 813 ευρώ τον χρόνο. Δεν μιλάμε για 3πλάσιο φόρο, αλλά μία ήπια αύξηση της φορολογίας», υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος.

«Δεν μπορεί μία κυβέρνηση να συνεχίζει να βλέπει ένα φαινόμενο του να πληρώνει ο μισθωτός και συνταξιούχος, διπλάσιο και 3πλάσιο φόρο από έναν ελεύθερο επαγγελματία και να μένει με τα χέρια σταυρωμένα. Αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε για όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Η νομοθέτηση για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι κατά την γνώμη μου μία δίκαιη παρέμβαση, καθότι διευρύνει την φορολογική βάση, καθώς ζητά από αυτούς που για πολλά χρόνια δεν πλήρωναν φόρους, να στηρίξουν το φορολογικό σύστημα. Για να αυξηθούν οι δαπάνες σε υγεία, παιδεία κτλ., δεν γίνεται να πληρώνει ο συνταξιούχος και πολίτης μία ζωή φόρους και ο ελ. επαγγελματίας να μην πληρώνει, έστω αυτό που του αναλογεί σε φόρους», συμπλήρωσε.

Για το «καλάθι» της ΔΕΘ

«Τα δεδομένα για του χρόνου είναι ότι έχουμε την δυνατότητα της αύξησης δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ και από αυτά το 1 δισ. ευρώ θα πάει σε αύξηση τακτικών δαπανών του κράτους, και κυρίως σε αύξηση δαπανών σε υγεία και παιδεία, 1 δισ. ευρώ θα πάει σε συντάξεις, τα 400 εκ. ευρώ σε αύξηση των εν ενεργεία συντάξεων και 600 εκ. ευρώ σε νέες συντάξεις» ανέφερε ο κ.Τσάπαλος.

Και αυτό γιατί ο ΕΦΚΑ βγάζει γρηγορότερα συντάξεις και έτσι είχαμε και περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος τόνισε πως 850 εκατ. ευρώ θα πάνε στις αμυντικές μας δαπάνες γιατί ο 2025 έχουμε υψηλές φυσικές παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων, Belharra κτλ.

Άρα, με τα σημερινά δεδομένα έχουμε 150 εκ. ευρώ περιθώριο στο να δοθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον επόμενο χρόνο στους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να μπορέσουμε να αυξήσουμε αυτό το ποσό και λελογισμένα να δοθεί σε αυτούς που το έχουν ανάγκη», τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Και συνέχισε, λέγοντας, πως «έχουμε πάρει κάποια μέτρα, πχ η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, η μείωση κατά μισή μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών περαιτέρω, η αύξηση συντάξεων, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα χρήματα που θα βρούμε, θα πάνε προς στεγαστικό, δημογραφικό κλιματική αλλαγή και περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων».

Για το «Σπίτι μου ΙΙ»
«Το στεγαστικό είναι ένα συνολικότερο πρόβλημα, δεν είναι μόνο ελληνικό είναι πανευρωπαϊκό, και ψάχνουμε διάφορους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε.

Ένα από αυτά είναι η περαιτέρω ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δηλαδή το να μπορούμε να θεσπίσουμε επιπλέον κανόνες, ούτως ώστε σε ειδικά κορεσμένες περιοχές πχ το κέντρο της Αθήνας, να μπορέσουμε να φέρουμε μία ισορροπία.

Έχουμε σπίτια για βραχυχρόνια μίσθωση αλλά δεν έχουμε σπίτια προς ενοικίαση για τους Έλληνες και τις οικογένειές τους. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ειναι στο τραπέζι και η αύξηση του ηλικιακού ορίου – να μην μπορούν δηλαδή να λάβουν μόνο νέοι αυτοί την επιδότηση. Ο πρωθυπουργός δεν ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη για παροχολογία αλλά για να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα σε στεγαστικό, δημογραφικό σε κλιματική αλλαγή αλλά και για τους ευάλωτους», τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Διαβάστε επίσης:

UBS: Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται τα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ των μετοχών

ΑΣΕΠ: «Άνοιξαν» οι αιτήσεις για 138 μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο – Ποιους φορείς αφορούν

Μπελέρης: Είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος – Αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων