• Business

    Intel: Έκτακτο σχέδιο διάσωσης εξετάζει ο CEO για να αποφύγει την «κατάρρευση»

    • NewsRoom
    Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger

    Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger


    Ένα σχέδιο με στόχο να βοηθήσει στην αποφυγή της “κατάρρευσης”, ετοιμάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, το οποίο θα παρουσιάσει στο διοικητικό συμβούλιο, μαζί με βασικά στελέχη της εταιρείας αργότερα αυτό το μήνα.

    Ο Gelsinger σχεδιάζει εκτός άλλων τον περιορισμό των “περιττών” επιχειρήσεων και την ανανέωση των κεφαλαιουχικών δαπανών, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

    Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ιδέες και προτάσεις για τον τρόπο μείωσης του συνολικού κόστους, με την πώληση επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας τσιπ Altera, την οποία η Intel απέκτησε για 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, αλλά πλέον δεν μπορεί να χρηματοδοτεί.

    Ακόμη, μπορεί να ακουστεί η πρόταση για παύση ή πλήρη διακοπή του εργοστασίου των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γερμανία, ένα έργο που φέρεται να έχει καθυστερήσει πολύ.

    Μάλιστα, σε αυτού του είδους τα θέματα, η Intel εμπιστεύεται την Morgan Stanley και την Goldman Sachs.

    Οι δύο τράπεζες, αναμένεται να συμβουλεύσουν το διοικητικό συμβούλιο, σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις είναι δυνατόν να πουλήσει και ποια assets πρέπει να διατηρήσει.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, την Παρασκευή ξεχώρισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Intel, μετά και την είδηση πως συνεργάζεται με τραπεζίτες, για να διερευνήσει επιλογές για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στη βασική της δραστηριότητα.

    Η μετοχή της έκλεισε την Παρασκευή στο +9,49%, η οποία ήταν επίσης και η καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500.

    Ωστόσο, η Intel αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    Διάσπαση ή όχι;

    Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν δεν θα περιλαμβάνουν σχέδια διάσπασης των δραστηριοτήτων της Intel και πώληση της συμβατικής κατασκευαστικής δραστηριότητας ή των δραστηριοτήτων χυτηρίου σε αγοραστή όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing.

    Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η παρουσίαση, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων γύρω από τις παραγωγικές της δραστηριότητες, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και μπορεί να αλλάξει πριν από τη συνάντηση.

    Σημειώνεται ότι η Intel έχει ήδη διαχωρίσει τις δραστηριότητες χυτηρίου και τις δραστηριότητες σχεδιασμού.

    Η εταιρεία έχει διαχωρίσει τις εν λόγω δραστηριότητες ώστε να διασφαλίσει ότι οι πιθανοί πελάτες του τμήματος σχεδιασμού δεν θα έχουν πρόσβαση στα τεχνολογικά μυστικά των πελατών που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια της Intel, γνωστά ως fabs, για την κατασκευή των τσιπ τους.

    Ισχυρό πλήγμα

    Υπενθυμίζεται ότι η Intel διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της, καθώς προσπαθεί να παίξει “catchup” στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ενάντια σε εταιρείες όπως η Nvidia, ηγέτιδα εταιρεία στην παραγωγή chip AI, με κεφαλαιοποίηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Intel από την άλλη, έχει πλέον πέσει κάτω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια όπως ανέφερε η έκθεση κερδών για το β’ τρίμηνο τον Αύγουστο.

    Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στα μέσα Σεπτεμβρίου είναι ζωτικής σημασίας για τον κάποτε “βασιλιά” της κατασκευής τσιπ, που έφτασε στην παύση πληρωμών μερισμάτων της εταιρείας και περικοπή προσωπικού κατά 15%, με στόχο την εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Επιπλέον, τον Αύγουστο, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αναμένει να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025 – μειωμένες κατά 17% από φέτος- ενώ εξέδωσε ασθενέστερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις για το γ’ τρίμηνο.

    Την περασμένη Πέμπτη, μετά την αναφορά του Reuters, ο Gelsinger προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές για την αδύναμη οικονομική απόδοση της εταιρείας.

    “Ήταν μερικές δύσκολες εβδομάδες”, είπε ο Gelsinger σε συνέδριο της Deutsche Bank.

    “Και εργαζόμαστε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα”, συνέχισε, τονίζοντας ότι η εταιρεία “λαμβάνει σοβαρά” τις επισημάνσεις των επενδυτών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Salesforce: Ισχυρό τρίμηνο για τον παγκόσμιο ηγέτη στο AI CRM – Έσοδα στα $9,33 δισ.

    Maersk: Εξαγοράζει high-tech εταιρεία έναντι $840 εκατ. – Άνοιξε το μεγαλύτερο logistics park στη Μέση Ανατολή

    Apple: Νέος οικονομικός διευθυντής από 1η Ιανουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ