• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank για ΧΑ: «Κακός» ο Αύγουστος, αλλά παραμένει ψηλά στις αποδόσεις για το έτος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Henry Allen και Jim Reid, αναλυτές της Deutsche Bank.

    Henry Allen και Jim Reid, αναλυτές της Deutsche Bank.


    Παρά την αρνητική απόδοση του Αυγούστου κατά 3,1%, το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε στις κορυφαίες αγορές σε απόδοση για το έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank και των αναλυτών Henry Allen και Jim Reid.

    Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα με κέρδη 14,2% είναι στις αγορές με τα μεγαλύτερα κέρδη φέτος, αν και μετά τον Αύγουστο οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα.

    «Ο Αύγουστος ήταν ένας απίστευτα ταραχώδης μήνας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να φτάνει για λίγο σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της αναταραχής του Covid-19. Ο καταλύτης για αυτό ήταν μια αδύναμη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία αύξησε τους φόβους ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδεύουν προς μια ύφεση. Το γεγονός αυτό αλληλεπιδρούσε με τη διάλυση του carry trade του γιεν και σημειώθηκε μαζική πτώση στις ιαπωνικές αγορές, με τον δείκτη TOPIX να υποχωρεί πάνω από -12% σε μία μόνο ημέρα στις 5 Αυγούστου. Όμως η ηρεμία επανήλθε γρήγορα, αφού τα καλύτερα στοιχεία και το ήπιο μήνυμα του προέδρου της Fed Powell στο Jackson Hole βοήθησαν να καθησυχαστούν οι επενδυτές. Τελικά, οι περισσότερες μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο τον Αύγουστο, με τον δείκτη S&P 500 και τα αμερικανικά ομόλογα να σημειώνουν τέταρτη συνεχή μηνιαία άνοδο», εξηγούν οι Allen και Reid.

    «Μετά τις 5 Αυγούστου, η ηρεμία άρχισε να επιστρέφει στις αγορές. Εν μέρει, σε αυτό συνέβαλαν τα πιο θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, τα οποία βοήθησαν να αμβλυνθούν οι φόβοι περί μιας επικείμενης ύφεσης.

    Πράγματι, οι αγορές αναπτερώθηκαν από τις εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ανεργίας που ανακοινώθηκαν στις 8 Αυγούστου, οι οποίες ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Την επόμενη εβδομάδα, οι αριθμοί των λιανικών πωλήσεων για τον Ιούλιο ήταν επίσης ισχυροί. Επιπλέον, τα σχόλια της BoJ και του υποδιοικητή Uchida βοήθησαν να καθησυχαστούν οι αγορές, καθώς δήλωσε ότι ‘η τράπεζα δεν θα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της όταν οι χρηματοπιστωτικές και κεφαλαιαγορές είναι ασταθείς’.

    Αργότερα μέσα στον μήνα, η ομιλία του προέδρου της Fed Powell στο Jackson Hole βοήθησε να εδραιωθεί η πεποίθηση των επενδυτών ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed ήταν επιτέλους στον ορίζοντα.

    Ο ίδιος παρέδωσε ένα ήπιο μήνυμα, λέγοντας ότι ‘έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής’ και επίσης πρόσθεσε ότι ‘δεν επιδιώκουμε, ούτε καλωσορίζουμε περαιτέρω πτώση στην αγορά εργασίας’. Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων έλαβαν περαιτέρω στήριξη από την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έδειξε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού υποχώρησε στο +3,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

    Αυτό εδραίωσε τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, με το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες κινήσεις 50 μ.β., αν απαιτηθεί ως απάντηση στην οικονομική αδυναμία. Με όλες αυτές τις εξελίξεις, αυτό σήμανε ότι οι μετοχές κατάφεραν πράγματι να προχωρήσουν τον μήνα, ανακάμπτοντας γρήγορα από την πτώση τους.

    Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο +2,4% σε όρους συνολικής απόδοσης, σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική μηνιαία άνοδό του, ενώ ο ευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο +1,6%. Ο ιαπωνικός Nikkei (-1,1%) σημείωσε υποαποδόση, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αναταραχής είχε επικεντρωθεί στην Ιαπωνία, αλλά η γενική τάση για τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων ήταν θετική. Αυτό περιελάμβανε τις αναδυόμενες αγορές, όπου ο δείκτης MSCI EM σημείωσε άνοδο +1,6%», σημειώνουν οι Allen και Reid.

    «Για τα κρατικά ομόλογα υπήρξαν επίσης κέρδη, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, σημειώνοντας κέρδη +1,3% σε όρους συνολικής απόδοσης, ενώ τα κρατικά ομόλογα του ευρώ σημείωσαν άνοδο +0,4%. Ο χρυσός (+2,3%) ήταν επίσης ωφελημένος, καθώς τείνει να τα πηγαίνει καλά σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερα επιτόκια και οι τιμές του ξεπέρασαν τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά», καταλήγουν οι Allen και Reid.

    Διαβάστε επίσης

    Μετοχές: Οι νικήτριες των αποδόσεων του θερινού διμήνου και ο δύσκολος Σεπτέμβριος για την αγορά

    Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς ακόμα και μια μικρή επιχείρηση μπορεί να λάβει ευνοϊκή χρηματοδότηση

    Αποκαλυπτήρια για την ανάπτυξη β’ 3μήνου πριν τη ΔΕΘ – Προς αναθεώρηση του στόχου για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ