• Ναυτιλία

    Gautam Adani: Deal 185 εκατ. δολ. στη ναυτιλία – Απέκτησε το 80% της Astro Offshore

    • NewsRoom
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Ο ινδικός όμιλος Adani Group, του δισεκατομμυριούχου Gautam Adani εξαγοράζει το 80% της εταιρείας Astro Offshore, με έδρα το Ντουμπάι, έναντι 185 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά.

    Η Adani Ports & Special Economic Zone (APSEZ) με την συγκεκριμένη κίνηση επεκτείνει τις δραστηριότητες της στη ναυτιλία, καθώς η Astro ελέγχει 26 πλοία εφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης (OSV).

    Η εξαγορασθείσα εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 στη Σιγκαπούρη. Το επόμενο έτος εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι, αγόρασε το πρώτο της πλοίο το 2011 και σήμερα έχει 300 υπαλλήλους και πέντε γραφεία, στις περιοχές Μέση Ανατολή, Ινδία, Άπω Ανατολή και Αφρική.

    Οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες της Astro θα διατηρήσουν το υπόλοιπο 20%.

    Η APSEZ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τερματικών σταθμών και logistics στην Ινδία. Όπως επισήμανε, η εξαγορά αποτελεί μέρος του «οδικού της χάρτη για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της APSEZ, Ashwani Gupta, δήλωσε: «Η Astro θα προσθέσει 26 OSVs στον τρέχοντα στόλο μας των 142 ρυμουλκών και βυθοκόρων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 168».

    «Η Astro αξιοποιεί ένα αποτελεσματικό μείγμα μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμβολαίων με πελάτες, εξασφαλίζοντας υψηλή χρήση του στόλου, ενώ παράλληλα επωφελείται από τις αυξανόμενες τιμές ναύλωσης, λόγω της περιορισμένης προσφοράς στόλου OSV σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η APSEZ.

    «Η συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει την αξία μας από το πρώτο κιόλας έτος», αναφέρει στην ανακοίνωση της.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Astro, Mark Humphreys δήλωσε: «Τα τελευταία 15 χρόνια, έχουμε πετύχει μια εντυπωσιακή εταιρική πορεία, στηριζόμενη σε στρατηγικές επενδύσεις στο στόλο μας OSV και στις ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες μας. Αυτή η συνεργασία με την APSEZ αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής για εμάς. Μαζί, μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη για να προσθέσουμε περαιτέρω ποικιλομορφία στο μίγμα του στόλου μας, να επεκτείνουμε το γεωγραφικό μας αποτύπωμα και να προσφέρουμε περισσότερες ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας».

    Κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε στις 30 Απριλίου, η Astro κατέγραψε έσοδα 95 εκατ. δολαρίων και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 41 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Adani Ports.

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός, χωρίς να απαιτούνται κανονιστικές εγκρίσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Gautam Adani: Με ριζικές και σπάνιες αλλαγές στο Family Office «διώχνει» το σκάνδαλο Hindenburg

    Cosco: Ναυπηγεί άλλα 12 πλοία αξίας 2,15 δισ. δολάρια

    MSC (Τζιανλουίτζι Απόντε): Αγοράζει όλα τα πλοία της Ρωσικής εταιρείας Safetrans Line



    ΣΧΟΛΙΑ