• Οικονομία

    «Έφοδος» της εφορίας σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά η ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς έληξε το περασμένο Σάββατο η προθεσμία που είχε δοθεί για την εγκατάσταση των νέων ταμειακών μηχανών.

    Όσοι αδιαφόρησαν και διατήρησαν τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές, απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα που φτάνουν το 15% επί των εσόδων της επιχείρησής τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις που δεν προμηθεύτηκαν τις νέου τύπου ταμειακές αγγίζουν τις 8.000.

    Αυτές οι ταμειακές εκτυπώνουν απευθείας την απόδειξη από μηχανισμό που έχουν ενσωματωμένο, καταγράφουν ποια τραπέζια είναι «ανοιχτά», ποιες αποδείξεις εκκρεμούν προς έκδοση και το «Ζ» της επιχείρησης βγαίνει μόνο όταν όλα τα τραπέζια έχουν «κλείσει».

    Οι υπόχρεοι χρήσης των νέων ταμειακών , σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ είναι όσοι παρέχουν :

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου

    – Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων με παροχή σερβιρίσματος

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων με παροχή σερβιρίσματος

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ – φουντ), με παροχή σερβιρίσματος

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος

    – Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος.

    Εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.

    Τέλος χρόνου η εγγραφή των επαγγελματιών στο IRIS

    Μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν τη δυνατότητα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να συνδέσουν δωρεάν – εντός της προθεσμίας – τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών (στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα IRIS).

    Με τη σύνδεσή τους στην υπηρεσία, μέσα από μία απλή και γρήγορη διαδικασία που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και ελάχιστα κλικ από το κινητό ή τον υπολογιστή, οι επαγγελματίες μπορούν να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους με σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών. Τονίζεται ότι δεν απαιτείται το άνοιγμα νέου λογαριασμού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγγραφή στην υπηρεσία ένας από τους ήδη υπάρχοντες δηλωμένους λογαριασμούς στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ.

    Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία περίπου 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρξε ραγδαία αύξηση των εγγράφων (τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, μάλιστα, ολοκληρώθηκαν πάνω από 100.000 εγγραφές).

    Βήμα-βήμα η εγγραφή με λίγα κλικ και σε ελάχιστο χρόνο

    Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 2ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

    Μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του, ο επαγγελματίας σε λίγα βήματα:

    • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.

    • Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).

    • Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.

    • Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορείτε να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.

    Συνολικά 12 τράπεζες παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις τράπεζες που προσφέρουν την υπηρεσία IRIS payments για επαγγελματίες μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της ΔΙΑΣ Α.Ε., επιλέγοντας την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται στη διαδρομή Υπηρεσίες > Για Επιχειρήσεις > IRIS άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες / ατομικές επιχειρήσεις και να ενημερωθούν σχετικά ανά τράπεζα για τον τρόπο ενεργοποίησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης στο mononews: Ποιους φόρους θα μειώσουμε – Το σχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και Airbnb

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Θεσσαλία σήμερα ο πρωθυπουργός – Θα μιλήσει σε εκδήλωση για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας

    Αναταράξεις στη Γερμανία από την άνοδο της ακροδεξιάς: Πώς είδαν γερμανικά ΜΜΕ το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σαξονία και στη Θουριγγία



    ΣΧΟΛΙΑ