• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων για την σειρά Famagusta στο Netflix

    • NewsRoom
    Ερσίν Τατάρ

    Ερσίν Τατάρ


    O πρόεδρος του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ έκανε πρωτοφανείς δηλώσεις για την τουρκική εισβολή, με αφορμή την προβολή της ελληνικής σειράς Famagusta από την ψηφιακή πλατφόρμα Netflix.

    Ο Τατάρ κάνει λόγο για διαστρέβλωση της ιστορίας και επιμένει στο τουρκικό αφήγημα της ειρηνευτικής επιχείρησης.

    «Το κυπριακό ζήτημα δεν ξεκίνησε ποτέ το 1974. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο το 1974 ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία. Όπως είπε ο Ετσεβίτ, φέρνουμε την ειρήνη στην Κύπρο με την επέμβασή μας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNN Turk.

    «Αυτή η ειρήνη είναι γνωστή σε Τούρκους και Έλληνες σε όλο τον κόσμο ότι η αιματοχυσία στην Κύπρο σταμάτησε με την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974. Μετά από 50 χρόνια, η ειρήνη συνεχίζεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή. Όλος ο κόσμος ξέρεις ότι οι Τούρκοι της Κύπρου εσφάγησαν», πρόσθεσε.

    «Πρέπει επίσης να κάνουμε διαφορετικές σειρές για να εξηγήσουμε το δικό μας θέμα. Κάνουν προπαγάνδα σύμφωνα με τον εαυτό τους. Μπορούν να επηρεάσουν ένα μέρος του κοινού. Εμείς πρέπει να δείξουμε την αλήθεια του θέματος με δικές μας σειρές», υπογράμμισε.

    Και συνέχισε: «Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ολόκληρη την ΕΕ εναντίον μας. Όπως οι Εβραίοι διαδίδουν την προπαγάνδα τους στη Γάζα, υπάρχει ένας Έλληνας, ένα Ελληνοκύπριος που κάνει το ίδιο. Θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

     

    Ομέρ Τσελίκ: «Προπαγάνδα της ελληνικής πλευράς»

    Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ πήρε και αυτός θέση για τη σειρά Famagusta.

    «Είναι πολύ ανησυχητικό ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου του 1974 και κάνει προπαγάνδα για την ελληνική πλευρά θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου.

    Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η παρέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη γίνεται στόχος της ελληνικής προπαγάνδας.

    Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να στοχοποιηθούν μέσω αυτής της σειράς», έγραψε χαρακτηριστικά στο X ο Ομέρ Τσελίκ.

     

    Εκνευρισμό προκάλεσε η ελληνική σειρά και στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας

    Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Batuhan Mumcu, κινήθηκε στον ίδιο τόνο με τον Ομάρ Τσελίκ, που δήλωσε βαθύτατα ενοχλημένος.

    «Η εν λόγω παραγωγή αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνει την Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση μέσα από ελληνικές θέσεις και δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί», υποστηρίζει, επιμένοντας στην ορθότητα του Αττίλα.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος χαρακτηρίζει δε «απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το #Netflix, η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα».

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ισραήλ: Απεργούν αύριο οι υπηρεσίες του δήμου του Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ισραηλινούς ομήρους

    ΚΤΕΛ Κηφισού: Εντατικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

    Ιράν: Οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την πτώση του ελικοπτέρου του Εμπραχίμ Ραϊσί (τελικό πόρισμα έρευνας)



    ΣΧΟΛΙΑ