• ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΥ-mpox-ΛΔ Κονγκό: Τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στις πληγείσες χώρες μέσα στις επόμενες ημέρες

    • NewsRoom
    ΠΟΥ: Τα κρούσματα της Όμικρον δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωσή τους σε πολλές χώρες

    Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους-Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας


    Τα πρώτα εμβόλια κατά της mpox θα φτάσουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τις επόμενες ημέρες όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ).

    «Ελπίζουμε ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει τις επόμενες ημέρες», είπε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη ΛΔ του Κονγκό.

    Η αύξηση των κρουσμάτων της mpox στην Αφρική (κυρίως στη ΛΔ του Κονγκό, το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα) καθώς και η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού (1b), ανάγκασαν τον ΠΟΥ να κηρύξει παγκόσμιο υγειονομικό συναγερμό στις 14 Αυγούστου. Από το νέο στέλεχος έχει πληγεί περισσότερο η ΛΔ του Κονγκό και για αυτό τα περισσότερα εμβόλια θα κατευθυνθούν σε αυτή τη χώρα, εξήγησε ο Δρ Τέντρος.

    Από τις αρχές του έτους έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 18.000 ύποπτα κρούσματα της mpox στη ΛΔ του Κονγκό και έχουν αναφερθεί 629 θάνατοι. Σε αυτούς τους αριθμούς περιλαμβάνονται και τα περισσότερα από 5.000 κρούσματα και οι 31 θάνατοι στις επαρχίες του Βόρειου και Νότιου Κίβου, όπου επικρατεί ο νέος υποτύπος του ιού, ο 1b. Τα κρούσματα του 1b αυξάνονταν ραγδαία επί πολλές εβδομάδες, ωστόσο αναφέρονται σχετικά λίγοι θάνατοι τις τελευταίες ημέρες, παρατήρησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

    Εκτός της ΛΔ του Κονγκό, 258 κρούσματα του 1b έχουν επιβεβαιωθεί στο Μπουρούντι, 4 στη Ρουάντα, 4 στην Ουγκάντα, 2 στην Κένυα, 1 στη Σουηδία και 1 στην Ταϊλάνδη.

    Η mpox, (παλαιότερα ονομαζόταν ευλογιά των πιθήκων) είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Τα κύρια συμπτώματά της είναι πυρετός, μυικοί πόνοι και εξανθήματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας

    Γεωργιάδης από Λήμνο: Απολύτως ψευδής η εικόνα ότι το νοσοκομείο καταρρέει

    Ζαχάρω: Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Σμέρνα



    ΣΧΟΛΙΑ