• Οικονομία

    ΗΠΑ: Αμετάβλητος τον Ιούλιο ο δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό – Ξανά στο 2,5%

    • NewsRoom
    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν


    Αμετάβλητος διατηρήθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed για τον πληθωρισμό, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις που περίμεναν να δείξει μια οριακή επιτάχυνση.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (Personal Consumption Expenditures) στο γενικό του επίπεδο διατηρήθηκε τον Ιούλιο στο 2,5% ετησίως όπως και τον μήνα που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση πρόβλεψη της αγοράς ανέμενε μικρή αύξηση στο 2,6%.

    Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Ιουλίου – Ιουνίου έδειξε ότι ο PCE εμφάνισε ρυθμό αύξησης 0,2%, όσο και στη περασμένη σύγκριση και όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζει η ομοσπονδιακή τράπεζα.

    Ο λεγόμενος δομικός PCE έτρεξε τον Ιούλιο με 2,6% ετησίως όσο και ένα μήνα πριν, έναντι πρόβλεψης για οριακή αύξηση στο 2,7%.

    Στη μηνιαία σύγκριση ο δομικός δείκτης “έτρεξε” με ρυθμό 0,2% όπως αναμενόταν στις προβλέψεις των αναλυτών, μετά τη μηνιαία αύξηση 0,1% του Ιουλίου.

    Ταυτόχρονα, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε τον Ιούλιο με ρυθμό 0,3% λίγο καλύτερα από το 0,2% που περίμεναν οι αναλυτές, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παρουσίασαν αύξηση 0,5% όπως έβλεπαν και οι προβλέψεις.

    Χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση είναι οι αγορές λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, με τα futures των δεικτών της Wall Street να συνεχίζουν ανοδικά όπως το πρωί και λίγο υψηλότερα.

    Του Dow Jones στο +0,15%, του S&P 500 στο +0,44% και του Nasdaq στο +0,8%.

    Σημειώνεται ότι στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κινούνται επίσης λίγο υψηλότερα, του 10ετούς ΗΠΑ στο 3,88% και του 2ετούς στο 3,93%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Στο 3,1% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Σημαντική πτώση στο 2,2% στην ευρωζώνη

    Σνάμπελ (ΕΚΤ): Κανένας κίνδυνος οι πιθανές νέες μειώσεις των επιτοκίων να εκτροχιάσουν τον πληθωρισμό

    Σούπερ μάρκετ: Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές τον Αύγουστο – Ποια προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο



    ΣΧΟΛΙΑ