• Κοινωνία

    Χαλκιδική: Δεκτό το αίτημα της οικογενείας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα πάρκ για έκτακτο τεχνικό έλεγχο

    • NewsRoom
    Το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής

    Το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής


    Δεκτό έκανε ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης το αίτημα της οικογενείας του 19χρονου, που έχασε τη ζωή του σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, να διενεργηθεί άμεσα έκτακτος τεχνικός έλεγχος στο μοιραίο παιχνίδι (crazy dance) από εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρία που πιστοποιεί την ασφάλεια επιχειρήσεων αναψυχής.

    Το αίτημα αυτό τέθηκε σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο πατέρας του 19χρονου και οι δικηγόροι της οικογενείας με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Νικόλαο Καλλίδη.

    Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τους νομικούς παραστάτες της οικογενείας του άτυχου Γιάννη, η απόρριψη του συγκεκριμένου αιτήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου, καθώς έχει ήδη διεξαχθεί η αυτοψία στο μηχάνημα του λούνα παρκ από πραγματογνώμονα που ορίστηκε από την αρμόδια εισαγγελική αρχή και κατέληξε σε πέντε βασικά συμπεράσματα.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης «αναγνώρισε ότι το αίτημά μας είναι νόμιμο και δίκαιο» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την παραπάνω συνάντηση, ο Απόστολος Αγγελάκης, εκ των συνηγόρων της οικογενείας του 19χρονου.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι ο τεχνικός έλεγχος που αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες μέρες θα περιλαμβάνει την επισκόπηση του τεχνικού φακέλου του επίμαχου μηχανήματος και τα βιβλία συντήρησης, τον έλεγχο του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού κ.ά. Πρόκειται για ζητήματα που «μόνο ένας διαπιστευμένος φορέας σε τέτοιους είδους επιχειρήσεις μπορεί να βεβαιώσει», ανέφερε ο κ. Αγγελάκης.

    «Γιάννη ζεις θα δικαιωθείς»

    Από την πλευρά του, ο πατέρας του 19χρονου, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό, δήλωσε ότι «η δικαιοσύνη λειτουργεί και όποιο εμπόδιο κι αν μπει θα λειτουργήσει πολύ γρήγορα με αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους που την εκπροσωπούν, για να δικαιωθεί κάθε παιδί που έχει χαθεί, μαζί και το παλικάρι μου, το δικό μας παιδί».

    Στο πλευρό του βρέθηκαν οι φίλοι του αδικοχαμένου γιου του, οι οποίοι φορώντας μαύρα μπλουζάκια και κρατώντας μία μεγάλη φωτογραφία του 19χρονου, φώναζαν «Γιάννη ζεις, θα δικαιωθείς». «Ο καθένας το ξέρει, στο σπίτι όταν σβήσουν τα φώτα πάλι οι ίδιοι γονείς, τα αδέλφια του, οι δικοί του άνθρωποι, οι φίλοι του θα είναι αυτοί που θα κλαίνε γιατί πολύ απλά δεν θα μπορεί να ξεχαστεί ο άδικος χαμός. Δεν θέλει κανείς να σκεφτεί αυτό που ζει το δικό μας σπίτι» είπε ο πατέρας, σχολιάζοντας την παρουσία των φίλων του γιου του στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ενώ ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Τα πέντε βασικά συμπεράσματα από τον πραγματογνώμονα

    Υπενθυμίζεται ότι ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου και διεξήγαγε αυτοψία στο λούνα παρκ και στο συγκεκριμένο παιχνίδι, κατέληξε σε πέντε βασικά συμπεράσματα.

    Όπως έγινε γνωστό αυτά αφορούν τα εξής: 1. Η αιτία του θανάσιμου τραυματισμού είναι η θραύση της μεταλλικής βάσης της καμπίνας του παιχνιδιού, 2. Η βάση έσπασε λόγω εκτεταμένης διάβρωσης των μεταλλικών δομικών στοιχείων της και της γήρανσής τους, 3. Η θραύση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή ανεξάρτητα της ταχύτητας λειτουργίας του μηχανήματος, 4. Προέκυψε ότι πρόκειται για ιδιοκατασκευή με συρραφή επιμέρους εξαρτημάτων και 5. Η αστοχία ήταν προβλέψιμη και έπρεπε να διαπιστωθεί πριν το δυστύχημα.

    Τριπλή εισαγγελική έρευνα

    Για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 19χρονου διεξάγονται συνολικά τρεις προκαταρκτικές έρευνες. Η πρώτη έρευνα αφορά το δυστύχημα αυτό καθ’ αυτό, η δεύτερη το καθεστώς λειτουργίας του λούνα παρκ και η τρίτη τις πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις που έλαβε για να λειτουργήσει τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των ερευνών αναζητούνται ποινικές ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση. Εκτός από τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ και τον χειριστή του μοιραίου παιχνιδιού, στο “κάδρο” των ευθυνών θα βρεθούν εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής και διαφόρων άλλων υπηρεσιών, μηχανικοί που φέρεται να πιστοποίησαν την καταλληλότητα των μηχανημάτων κ.ά.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΥΠΑ: Έναρξη προγραμμάτων κατάρτισης σε Λάρισα και φυλακές Κορυδαλλού

    Τριαντόπουλος: Ξεκινούν οι πληρωμές της πρώτης Κρατικής Αρωγής στους πυρόπληκτους της Αττικής

    Κρήτη – λειψυδρία: Εκπέμπουν SOS το Ρέθυμνο και ο Μυλοπόταμος



    ΣΧΟΛΙΑ