• Ναυτιλία

    Sounion: Βίντεο των Χούθι δείχνει την στιγμή που βάζουν εκρηκτικά στο πλοίο του εφοπλιστή Διαμαντίδη

    • Bloomberg
    Το τάνκερ Sounion κατά την διάρκεια της επίθεσης που δέχθηκε από τους Χούθι

    Το τάνκερ Sounion κατά την διάρκεια της επίθεσης που δέχθηκε από τους Χούθι


    Οι μαχητές των Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν μασκοφόρους να επιβιβάζονται και να πυροδοτούν βόμβες στο πλοίο Sounion, το δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία της Delta Tankers,  στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Το σύντομο βίντεο που έχει αναρτήσει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, έρχεται μια εβδομάδα αφότου το βρετανικό πολεμικό ναυτικό δήλωσε ότι είχε εντοπίσει φωτιές στο πλοίο.

    Το πλοίο μετέφερε 150.000 τόνους ιρακινού αργού πετρελαίου και το Πεντάγωνο δήλωσε ότι φαίνεται να διαρρέει πετρέλαιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό.

    Ωστόσο, με νεότερη ενημέρωση η EUNAVFOR ASPIDES, δήλωσε ότι δεν υπήρξε διαρροή πετρελαίου, με αποτέλεσμα μία εκπρόσωπος του Πενταγώνου να προσθέσει την Πέμπτη ότι τα βαρέλια με πετρέλαιο στο Sounion ήταν άθικτα, αλλά «το ίδιο το πλοίο» είχε διαρροή πετρελαίου.

    Οι Χούθι, που εδρεύουν στην Υεμένη, έχουν βάλει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τα τέλη του περασμένου έτους, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς για τον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ στη Γάζα.

    Το βίντεο διάρκειας 2:39 λεπτών παρέχει επιβεβαίωση ότι το Sounion πυρπολήθηκε από εκρηκτικά. Η Ελλάδα πρόκειται να ηγηθεί μιας πολυεθνικής προσπάθειας για τη διάσωση του δεξαμενόπλοιου, αφού οι Χούθι δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό με σκοπό την ρυμούλκηση του.

    Το βίντεο της Πέμπτης δείχνει μασκοφόρους που κρατούν όπλα τύπου Καλάσνικοφ να επιθεωρούν το άδειο τάνκερ και περιλαμβάνει εικόνες από τη γέφυρα του πλοίου, όπου επικρατεί ακαταστασία.

    Τα πλάνα περιέχουν μια σκηνή που δείχνει τα εκρηκτικά που έχουν τοποθετηθεί και στη συνέχεια εστιάζουν σε πολλά πλάνα με τουλάχιστον έξι εκρήξεις σε όλο το μήκος του δεξαμενόπλοιου.

    Σημειώνεται ότι οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν στα ρυμουλκά να απομακρύνουν το πλοίο. Σε περίπτωση μεγάλης πετρελαιοκηλίδας, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για τις ακτές της Υεμένης και των γειτονικών χωρών.

    Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, το πετρέλαιο θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο, ενώ το Sounion θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί.

    Ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης «Ασπίδες» θα το συνοδεύσουν, ενώ Σαουδάραβες πιθανότατα θα επιβλέπουν τη μεταφορά πετρελαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Το σχέδιο ρυμούλκησης είναι αποτέλεσμα στενού συντονισμού μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Ευρωπαίων εταίρων και βασικών περιφερειακών παραγόντων, όπως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η Αθήνα προχώρησε και σε σχετική ανεπίσημη συνεννόηση με την Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει τους μαχητές Χούθι.

    Το χωρητικότητας 164,000 dwt δεξαμενόπλοιο (κατασκευής 2006) δέχθηκε επίθεση στις 23 Αυγούστου 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Ταγιάνι: Η επιχείρηση Ασπίδες θα συνοδεύσει το ελληνικό πετρελαιοφόρο που επλήγη από τους Χούθι

    Sounion: Αθήνα και Ριάντ συντονίζουν τη ρυμούλκηση του από την Ερυθρά Θάλασσα

    Delta Tankers: Οι Χούθι συμφωνούν να κηρυχθεί ανακωχή για να ρυμουλκηθεί το Sounion σε ασφαλές λιμάνι



    ΣΧΟΛΙΑ