• Πολιτική

    Ποιους υπουργούς συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι συζήτησαν ενόψει ΔΕΘ

    • Γιώργος Σιαδήμας

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο


    Στην τελική ευθεία είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη ΔΕΘ και το καλάθι των παροχών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ολοκληρώνει σιγά σιγά τον κύκλο επαφών με τους εμπλεκόμενους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις.

    Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δει το οικονομικό επιτελείο, τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση αφού πέρα από τις παροχές το κυβερνητικό επιτελείο στους βασικούς άξονες του σχεδιασμού για τη ΔΕΘ περιλαμβάνει το στεγαστικό και το δημογραφικό με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα.

    Ακόμα το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ και με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.

    Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ο πρωθυπουργός ρίχνει μεγάλο βάρος στο μέτωπο της ακρίβειας και στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα και ήταν αισιόδοξος για την μείωση των τιμών και του πληθωρισμού.

    «Τα αναχώματα τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής και τα οποία είναι πολλά, είναι αποτελεσματικά και αυτή η δύσκολη φάση, την οποία αναντίρρητα έχουμε περάσει, βαίνει προς το τέλος της» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Και προσέθεσε «για να μην παρεξηγηθώ, το έχουμε πει πολλές φορές, κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα».

    Επιταγή ακρίβειας

    Είναι σαφές οτι η επιταγή ακρίβειας που αναμένεται να περιγραφεί το επόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ θα είναι προς την κατεύθυνση στήριξης των νοικοκυριών και στόχος είναι να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων.

    Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει την άσκηση και έχει παραδώσει την εισήγηση του στον πρωθυπουργό σε σχέση με τον κύκλο των δικαιούχων.

    Φυσικά στο τετ α τετ με τον Τάκη Θεοδωρικάκο η συζήτηση περιστράφηκε πέρα από τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ και στις τιμές των σχολικών ειδών εν όψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς σε δυο εβδομάδες.

    Καθημερινότητα

    Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη συναντηθεί ή θα δει κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται σε ζητήματα καθημερινότητας και στήριξης των νοικοκυριών όπως η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως αφού μια σειρά από προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα είναι σε πρώτο πλάνο ενώ παράλληλα αλλάζει και επίδομα ανεργίας σε μια περίοδο που επισήμως η ανεργία έχει πέσει κάτω από 10% μετά από πολλά χρόνια.

    Πλέον το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια εργασίας ενώ στον σχεδιασμό είναι καταβάλλονται τους πρώτους μήνες τα περισσότερα χρήματα ώστε να έχουν κίνητρο οι δικαιούχοι να αναζητούν εργασία.

    Το υπουργείο Εργασίας ακόμα θα επεκτείνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση.

    Φυσικά στον κύκλο των υπουργών που εμπλέκονται με τη ΔΕΘ είναι και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφού ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον χώρο της υγείας πέρα από όσον έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Θεσσαλία και μεταξύ άλλων να εγκαινιαστούν τα κέντρα Υγείας που είχαν πληγεί από την κακοκαιρία τον Σεπτέμβριο του 2023.

    Επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης που οι συζητήσεις δεν αφορούσαν μόνο το κομμάτι που έχει να κάνει με το ρεύμα αφού είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει περαιτέρω επιδότηση στους λογαριασμούς αλλά και το ζήτημα της λειψυδρίας. Ήδη στο υπουργείο εξετάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν από τη λειψυδρία.

    Με βάση με τον σχεδιασμό και σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει επαφές με κυβερνητικά στελέχη που βάση έχουν την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο.

    Έργα

    Πάντως τα προηγούμενα 24ωρα παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη έγιναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για μεγάλα έργα όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και το flyover με τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ να αναφέρεται στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται.

    Προηγουμένως ο πρωθυπουργός βρέθηκε μαζί με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στο Κορωπί και είδε τα νέα τεχνολογίας λεωφορεία που δρομολογούνται στην ανατολική Αττική. Μέχρι το καλοκαίρι του 2025 θα έχουν δρομολογηθεί στην Αττική συνολικά 950 λεωφορεία νέας τεχνολογίας και προσβάσιμα σε όλους σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

    Προτάσεις

    Στο ενδιάμεσο ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος έχει ήδη ολοκληρώσει την συγκέντρωση των προτάσεων των υπουργείων που έχουν να κάνουν με δράσεις που αφορούν νέας χρόνιας και θα συμπεριληφθούν στην παρέμβαση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

    Διαβάστε επίσης:

    Airbnb: 232.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι κλίνες το πρώτο εξάμηνο του 2024
    Petrofin: Αύξηση του ελληνόκτητου στόλου, μείωση των ναυτιλιακών – Ελληνική πρωτιά στις επενδύσεις σε «πράσινα» πλοία
    Πέντε χρόνια από την άρση των Capital Controls: Άλμα στα 59,8 δισ. για τις … μη εγγυημένες καταθέσεις , ποιοι έχουν τα πιο πολλά στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ