• Άρθρα

    Έτοιμες για ράλι; Ποια μετοχή είναι έτοιμη για απογείωση και ποια είναι τώρα χρυσή ευκαρία

    • The Value Investor
    O επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και η φράση become value investor


    Φίλοι αναγνώστες, το πιο σημαντικό πράγμα στα χρηματιστήρια είναι το timing.

    Όταν τον Νοέμβριο του 2022 έπαιζε η τράπεζα Πειραιώς στο 1,25€, ήταν εξαιρετική ευκαιρία για τοποθέτηση.

    Από τότε ξεκίνησε ένα πολύ δυνατό ράλι το οποίο την έφερε το καλοκαίρι του 2023 στα 3,57€. Από τότε η μετοχή εδώ και ένα χρόνο παίζει σε μια ζώνη τιμών από 3,32€ μέχρι 4,22€.

    Όσοι έχετε καλή μνήμη, θα θυμάστε ότι το placement του ΤΧΣ στις 7 Μαρτίου του 2024 έγινε στα επίπεδα των 4,00€. Από τότε το χαρτί παίζει μεταξύ 4,00€ και 3,32€.

    Φίλοι αναγνώστες, ο The Value Investor πιστεύει ακράδαντα ότι πλέον έφτασε η ώρα να ξεκινήσει μια καινούρια μεγάλη άνοδος για την μετοχή της τράπεζας Πειραιώς και παρακάτω  θα σας εξηγήσουμε το γιατί.

    Πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι όσοι ήταν να φύγουν από το χαρτί που ήταν τοποθετημένοι από την ζώνη 1,00€-1,40€, έχουν φύγει.

    Το ίδιο και όσοι «χετζάδες» τοποθετήθηκαν στα 4,00€ για ένα γρήγορο κέρδος. Και αυτοί πούλησαν την θέση τους.

    Το χαρτί πλέον είναι «στεγνό σαν μπακαλιάρος».

    Για να καταλάβετε, πριν λίγο καιρό το παράγωγο της Πειραιώς είχε 111.000 συμβόλαια ανοικτά. Τώρα το open interest έπεσε στα 66.900.

    Βλέπετε ότι πλέον και οι καραμπινάτοι κερδοσκόποι-μοχλευμένοι κουράστηκαν, δεν πιστεύουν στην άνοδο.

    Ο The Value Investor ως γνωστό του αρέσει να χτυπάει όταν οι άλλοι δεν το περιμένουν.

    Δεν υπάρχει περίπτωση φίλοι αναγνώστες να γίνει placement στην Εθνική και η τιμή της μετοχής στην τράπεζα Πειραιώς να μην είναι μίνιμουμ στα 4,40€, δηλαδή 10% πάνω από την τιμή του placement.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ ετοιμάζεται να προβεί στην πώληση μετοχών της Εθνικής τράπεζας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

    Έτσι, μετά το rebalancing του MSCI που θα γίνει την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ο The Value Investor πιστεύει ακράδαντα ότι θα ξεκινήσει άνοδος για τις ελληνικές τράπεζες.

    Ο Σεπτέμβριος θα είναι καυτός μήνας για τις ελληνικές τράπεζες με πρωταγωνιστή την τράπεζα Πειραιώς.  Φυσικά, με την παραδοχή ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει ως έχει και δεν θα χειροτερεύσει.

    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε φίλοι αναγνώστες, η τράπεζα Πειραιώς είναι μέσα στις 3 πιο φθηνές τραπεζικές μετοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το ROTE και το CET1 ratio.

    Οι ευρωπαϊκές περιφερειακές τράπεζες για να ξέρετε παίζουν με ένα P/E 2024 = 6,1, με ένα P/TBV 2024 = 0,8 και με ένα ROTE = 13,7%.

    Τι λέει η JP Morgan για Πειραιώς και Εθνική

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, το τελευταίο report που βγήκε για τις ελληνικές τράπεζες είναι αυτό της JP Morgan που δίνει τιμή στόχο για την Εθνική τα 9,70€ και για την Πειραιώς τα 5,90€.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της JP Morgan, στην τιμή στόχο των 9,70€ η Εθνική θα παίζει με ένα P/TBV 2024e = 1,12 και η Πειραιώς θα παίζει με 1,03.

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι η τράπεζα Πειραιώς πρέπει να παίζει με ένα P/TBV =1,12 αλλά με τις εκτιμήσεις του 2026.

    Εάν χρησιμοποιήσουμε τις συντηρητικές εκτιμήσεις της JP Morgan για το 2026, αυτό σημαίνει, με την εκτίμηση ότι η Πειραιώς θα έχει ένα TBV 6,73€/μετοχή, αυτό σημαίνει τιμή στόχο τα 7,54€, όπου εκεί η Πειραιώς θα έχει μια κεφαλαιοποίηση 9,425 δισ. ευρώ.

    Με την εκτίμηση ότι η τράπεζα Πειραιώς θα δίνει 550 εκ. ευρώ για μέρισμα επαναλαμβανόμενο και το 2025 και το 2026 και το 2027, αυτό σημαίνει ότι στην τιμή στόχο των 7,54€ θα έχει μια προσδοκώμενη μεικτή μερισματική απόδοση της τάξης του 5,835% και θα παίζει με εκτιμώμενα κέρδη για το 2026 1,1 δισ. ευρώ, με ένα P/E 2026e = 8,57, άκρως ανταγωνιστικό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Για να γνωρίζετε, σύμφωνα με το τελευταίο report που έβγαλε η Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στις 7 Αυγούστου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μακροπρόθεσμο μέσο για P/E το 9.

    Άρα, στην τιμή στόχο η Πειραιώς θα παίζει και πιο κάτω από το long run average των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Φίλοι αναγνώστες, τώρα έχει ξεκινήσει η επενδυτική κοινότητα να αντιλαμβάνεται ότι η τράπεζα Πειραιώς εκτός του ότι είναι η πιο φθηνή, έχει αρχίσει και να δυναμώνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς της ξεπερνώντας το FL CET1 ratio το 14%.

    Για να γνωρίζετε, με βάση το τελευταίο report της Euroxx, η Πειραιώς προβλέπεται να έχει σχεδόν το ίδιο core PPI με την Εθνική τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 της Εθνικής υπολογίζεται σε 1,855 δισ. ευρώ και της Πειραιώς σε 1,853 δισ. ευρώ.

    Για το 2025 για την Εθνική η Euroxx υπολογίζει το core PPI σε 1,842 δισ. ευρώ και για την Πειραιώς σε 1,834 δισ. ευρώ. Και για το 2026 υπολογίζει της Εθνικής σε 1,833 δις ευρώ και της Πειραιώς σε 1,809 δισ. ευρώ.

    Φίλοι αναγνώστες, κατά την ταπεινή άποψη του The Value Investor  δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η ψαλίδα των κεφαλαιοποιήσεων όταν οι οργανικές κερδοφορίες είναι ολόιδιες.

    Δεν μπορεί η Εθνική τράπεζα να κοστίζει 7,16 δισ. ευρώ σήμερα και η Πειραιώς 4,78 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή η Εθνική να έχει 50% μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση επειδή έχει πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

    Ο The Value Investor θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε το discount της Πειραιώς πρέπει να είναι στο 15%. Δηλαδή, η Πειραιώς τώρα να έχει άμεσα μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 6,22 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή, για να μπορέσει να γίνει το placement της Εθνικής στα 8,00€, η τράπεζα Πειραιώς πρέπει να πάει άμεσα στα 4,98€.

    Μεγάλου: Το colpo grosso 

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι ο κ. Μεγάλου έχει κάνει το τεράστιο colpo grosso δίνοντας βαρύτητα στο μέλλον της SNAPPI.  Η SNAPPI έλαβε πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας FINTECH τράπεζας τον Ιούνιο.

    Η SNAPPI αναμένεται να λανσάρει τα πρώτα εμπορικά της προϊόντα το πρώτο τρίμηνο του 2025 ενώ στοχεύει σε περίπου 2.500.000 πελάτες και σε έσοδα άνω των 200 εκ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια.

    Η SNAPPI, επειδή έχει ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια, θα μπορέσει να προσφέρει τις καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα της όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

    Για να καταλάβετε φίλοι αναγνώστες, την προηγούμενη εβδομάδα η REVOLUT πέτυχε αποτίμηση 45 δισ. δολάρια.

    Για να γνωρίζετε, η REVOLUT ξεκίνησε το 2015 ως προπληρωμένη κάρτα που επικεντρώθηκε στην δωρεάν ανταλλαγή συναλλάγματος για τους πελάτες της. Σήμερα εξυπηρετεί 45.000.000 πελάτες σε 38 χώρες με περισσότερα από 50 προϊόντα και υπηρεσίες.

    Εκτός από τις μεταφορές χρημάτων, προσφέρει ενοικιάσεις κατοικιών, αγοράστε τώρα, πίστωση πληρωμής αργότερα και μια υπηρεσία που προκαταβάλλει τους μισθούς.

    Ο The Value Investor πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον της Πειραιώς είναι η SNAPPI. Αυτή είναι που θα εκτοξεύσει στο μέλλον τα μεγέθη και την αποτίμηση της Πειραιώς.  Μια REVOLUT γεννιέται και είναι ελληνική.

    Φίλοι αναγνώστες προσδεθείτε.

    Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς μετά από ένα χρόνο συσσώρευσης σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι έτοιμη για απογείωση με την βοήθεια της Εθνικής τράπεζας.

    MOTOR OIL: Προς τα 30 ευρώ;  

    Όπως σας έχουμε πει, το timing στις αγορές μετοχών είναι το Α και το Ω.

    Η τωρινή συγκυρία έχει βγάλει μια χρυσή ευκαιρία στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Η μετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, επειδή θα βγει από τον MSCI, πιέζεται έντονα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Έχει φτάσει η αποτίμησή της στα 2,37 δισ. ευρώ με την αποτίμηση της CENERGY στα 1,844 δισ. ευρώ.

    Μαγκιά της και την δικαιούται η CENERGY αυτή την αποτίμηση αλλά όχι και η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ 2,37 δισ. ευρώ.

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι όσοι έχουν ρευστότητα, ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούν την συγκυρία και να τοποθετηθούν στην μετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ αύριο, την Παρασκευή και την Δευτέρα περιμένοντας όμως το call auction.

    Σαν μπούσουλα έχουμε το report της Goldman Sachs που δίνει τιμή στόχο για την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ τα 30,00€.

    Άρα, η τιμή των 21.40€ είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις.

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι από εδώ και στο εξής οι μετοχές των Πειραιώς και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ θα υπεραποδώσουν.

    Όσοι δεν έχετε τοποθετηθεί σε αυτές τις 2 μετοχές, η τωρινή συγκυρία είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις.

    Στην μεν Πειραιώς από τα 3,8250€ και κάτω  και στην ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ από τα 21,40€ και κάτω.

    Ειδικά εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή χειροτερεύσει, τότε όσο πέφτουν αυτές οι δύο μετοχές, τόσο πρέπει να μεγαλώνει και η θέση σας.

    Ο The Value Investor σας εύχεται υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

    Ο The Value Investor υπογράφεται από τον Τίμο Μελισσάρη (MSc INTERNATIONAL ACCOUNTING AND FINANCE LSE), ειδικό συνεργάτη του www.mononews.gr

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    • Ο αρθρογράφος διαθέτει μετοχές της τράπεζας Πειραιώς και δεν διαθέτει μετοχές της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Δεν είναι αντικειμενικός. Δεν προτρέπει κανέναν. Απόψεις μοιράζεται.
    • Το παρόν άρθρο  εκφράζει προσωπικές απόψεις. Ο συγγραφέας δεν αμείβεται από κανέναν για την συγγραφή του παρόντος άρθρου και δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία του άρθρου εκτός του ότι είναι μέτοχος.
    • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
    • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και στις αγορές.
    • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.
    • Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
    • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς – Aegean Airlines: Η απόλυτη στρέβλωση;

    Γιατί θα καούν τα χέρια των υποτιμητών στην Πειραιώς – Τι θα γίνει σε ΕΛΠΕ και ΜΟΗ

    Μια αιρετική άποψη για το ΧΑ και με οδηγό τη Goldman Sachs και τη Morgan Stanley ποια μετοχή είναι τώρα το απόλυτο play



    ΣΧΟΛΙΑ