• Διεθνής πολιτική

    Ζούκερμπεργκ: Ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για Covid και Χάντερ – Τι απαντάει ο Τραμπ

    • NewsRoom
    Μαρκ Ζούκερμπεργκ

    Μαρκ Ζούκερμπεργκ


    Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επικεφαλής της Meta, εξέφρασε δημόσια τη λύπη του που ενέδωσε στην πίεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για λογοκρισία περιεχομένου στο Facebook και το Instagram κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποκαλύπτει, όπως μεταδίδει το BBC, ότι ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μελών του Λευκού Οίκου, άσκησαν πίεση στη Meta για να αφαιρέσει περιεχόμενο το 2021.

    Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τις ενέργειές του, τονίζοντας ότι προωθούσε «υπεύθυνες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας». Ο κ. Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε επίσης ότι η εταιρεία του «υποβάθμισε» προσωρινά περιεχόμενο σχετικά με τον Χάντερ Μπάιντεν, πριν από τις εκλογές του 2020, μετά από προτροπή του FBI που χαρακτήριζε τα στοιχεία «πιθανή ρωσική παραπληροφόρηση».

    Ωστόσο, το περιεχόμενο αυτό δεν αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος μιας τέτοιας επιχείρησης, όπως διευκρίνισε ο Ζούκερμπεργκ.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο για την Covid-19, ο Ζούκερμπεργκ έγραψε: «Το 2021, ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεζαν επανειλημμένα τις ομάδες μας για μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο για την Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας. Πήραμε κάποιες αποφάσεις που, με βάση τη σημερινή γνώση και την εμπειρία, δεν θα παίρναμε τώρα. Πιστεύω ότι η πίεση από την κυβέρνηση ήταν λάθος, και μετανιώνω που δεν ήμασταν πιο ξεκάθαροι για αυτό».

    Ο Ζούκερμπεργκ υπογράμμισε ότι, στο μέλλον, η Meta θα είναι έτοιμη να «αντισταθεί» σε παρόμοιες καταστάσεις. Η επιστολή του απευθυνόταν στον Τζιμ Τζόρνταν, πρόεδρο της επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, η οποία ερευνά την εποπτεία του περιεχομένου στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν την επιστολή ως «μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου».

    Σε δήλωση που πραγματοποίησε στον ιστότοπο Politico, ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τις ενέργειές του, λέγοντας: «Η θέση μας είναι σαφής και συνεπής: πιστεύουμε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στον αμερικανικό λαό, ενώ παράλληλα κάνουν ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν».

    Τραμπ εναντίον Ζούκερμπεργκ: Αν κάνει κάτι παράνομο ξανά, θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή

    Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις αποκαλύψεις του ιδρυτή του Facebook, απειλεί στο νέο του βιβλίο με ισόβια κάθειρξη τον επικεφαλής της εταιρείας Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ εάν παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2024, ενώ κατηγόρησε τον επιχειρηματία για συνωμοσία εναντίον του στις εκλογές του 2020, γράφει το Politico αναφερόμενο στο επερχόμενο βιβλίο του τέως προέδρου.

    «Τον παρακολουθούμε στενά και, αν κάνει κάτι παράνομο ξανά, θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή – όπως όλοι όσοι διαπράξουν απάτη στις προεδρικές εκλογές του 2024», γράφει ο Τραμπ στο νέο του βιβλίο, το «Save America», το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες την προσεχή Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Τραμπ, μιλώντας για νοθεία, αναφερόταν στην κατάσταση στις εκλογές του 2020. Ο πολιτικός υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, διέθεσαν περίπου 420 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της εκλογικής υποδομής των προεδρικών εκλογών του 2020.

    «Ο Ζούκερμπεργκ ήρθε να με δει στο Οβάλ Γραφείο. Έφερε την πολύ ωραία γυναίκα του σε δείπνα, ήταν πολύ ευγενικός μαζί μου, αλλά ταυτόχρονα σχεδίαζε να εγκαταστήσει επαίσχυντες κάλπες ως μέρος μιας πραγματικής συνωμοσίας εναντίον του προέδρου», αναφέρει ο Τραμπ στο βιβλίο του.

    Συνέχισε να τον κατηγορεί λέγοντας ότι έστρεψε το Facebook εναντίον του στις προηγούμενες εκλογές, ενώ είχε πει στον τότε πρόεδρο ότι «κανείς δεν είναι σαν κι αυτόν».

    Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ είχε εξαπολύσει παρόμοιες απειλές κατά του Ζούκερμπεργκ, γράφοντας σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social ότι θα καταδιώξει «τους νοθευτές των εκλογών με τρόπο που δεν έχει ξαναδεί κανείς ποτέ, θα σταλούν στη φυλακή για πολύ χρόνο. Ξέρουμε ήδη ποιοι είστε. Μην το κάνετε! Εσείς οι Ζούκερμπεργκ, τον νου σας!»

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Η Ολλανδία επιτρέπει στην Ουκρανία τη χρήση των F-16 πάνω από τη Ρωσία

    Άγιοι Ανάργυροι Αττικής: Συνελήφθη ανήλικος για εμπρησμό από πρόθεση

    Πυροσβεστική: 53 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ