• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Ουκρανικό F-16 συνετρίβη την Δευτέρα, σύμφωνα με την WSJ

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη τη Δευτέρα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, λίγες εβδομάδες αφότου έφτασαν τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη στην εμπόλεμη Ουκρανία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά, αν και το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της μαζικής ρωσικής πυραυλικής επίθεσης που σημειώθηκε σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα.

    Αντίθετα, η συντριβή αποδίδεται, από τον Αμερικανό αξιωματούχο, πιθανώς σε λάθος του πιλότου.

    Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα F-16 για πρώτη φορά σε μάχη ώστε να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια των ρωσικών πληγμάτων νωρίτερα αυτή εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ουκρανό, πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Από την πλευρά της, η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν επιβεβαίωσε τη συντριβή ή την κατάσταση του πιλότου. Το Πεντάγωνο παρέπεμψε για ερωτήσεις στην ουκρανική πολεμική αεροπορία.

    Η είδηση ότι ένα από τα λιγοστά F-16 της Ουκρανίας καταστράφηκε αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, το οποίο ζητούσε τα εν λόγω αεροσκάφη επί μήνες προτού τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δώσει το πράσινο φως.

    Το Κίεβο ελπίζει ότι τα προηγμένα δυτικά αεροσκάφη θα του δώσουν πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, ιδίως για την κατάρριψη των ρωσικών πυραύλων και για την προστασία των στρατευμάτων στις γραμμές του μετώπου. Ωστόσο, είναι επίσης ευάλωτα στους ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας και αποτελούν στόχο υψηλής αξίας για τη Μόσχα.

    Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου ότι το πρώτο από τα 80 υποσχεθέντα F-16 έφτασε στην Ουκρανία. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν έδωσε αριθμούς, αλλά Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι συνολικά έξι αεροσκάφη είχαν φθάσει και ότι η Ουκρανία διαθέτει αντίστοιχα έξι εκπαιδευμένους πιλότους για να τα πετάξουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Austriacard: Στα 192 εκ. ευρώ τα έσοδα του ομίλου στο εξάμηνο – Στα 11,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

    Γαλλία: 2000 παιδιά κοιμούνται στο δρόμο

    Δίκη για το Μάτι: Εφιαλτικές σκηνές περιέγραψαν και σήμερα οι μάρτυρες της τραγωδίας



    ΣΧΟΛΙΑ