• HealthStories.gr

    Καθιέρωση του dentist pass διεκδικούν οι οδοντίατροι – Υπόμνημα σε Μητσοτάκη

    • NewsRoom


    Στα προβλήματα της οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα εστιάζουν οι οδοντίατροι. Σε υπόμνημα που κατέθεσε στο πλαίσιο της συνάντησης επιστημονικών φορέων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της 88ης ΔΕΘ, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), αναφέρει ως κυριότερο πρόβλημα «τον καθολικό αποκλεισμός της δημόσιας ασφάλειας υγείας από την χρηματοδότηση της οδοντιατρικής περίθαλψης».

    Τι διεκδικούν οι οδοντίατροι

    Στην συζήτηση, τέθηκε το πάγιο αίτημα της οδοντιατρικής κοινότητας για την «Ρήτρα Οδοντιατρικής» που ουσιαστικά αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κούγιας στην εισήγησή του, εξέφρασε στον πρωθυπουργό τη δυσαρέσκεια των μελών του ΟΣΘ για το ότι «ενώ έγινε ένα πρώτο βήμα για την εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, γνωστό και ως “Dentist Pass”, αυτό όχι μόνο δεν έτυχε επανάληψης προκειμένου να αποδώσει καρπούς προς όφελος της δημόσιας υγείας, τουναντίον καταργήθηκε».

    Επιπλέον, ζητήθηκε από την κυβέρνηση να βρεθούν οι πόροι ούτως ώστε το παραπάνω πρόγραμμα να καθιερωθεί μόνιμα επαναλαμβανόμενα ετησίως και σταδιακά να επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες, προς όφελος της στοματικής υγείας του πληθυσμού όπως αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα διαχρονικά αιτήματα των οδοντιάτρων

    • Δημιουργία προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη βοηθών οδοντιάτρων με 100% επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών.
    • Ένταξη των οδοντιάτρων σε ειδικά προγράμματα ΕΣΠΑ για εξοπλισμό με 100% χρηματοδότηση χωρίς ιδιαίτερες υποχρεώσεις.
    • Μέτρα φορολογικά και ασφαλιστικά (κατάργηση της προκαταβολής του φόρου επιτηδεύματος, ουσιαστική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και των ενοικίων).
    • Εξασφάλιση από την πολιτεία της διαθεσιμότητας και τη διασφάλιση της ποιότητας των ΜΑΠ.
    • Μηδενικό ΦΠΑ στα ΜΑΠ και έλεγχο της αισχροκέρδειας.
    • Ενίσχυση των δημόσιων δομών με εξοπλισμό και την πρόσληψη νέων οδοντιάτρων.
    • Να χρηματοδοτηθεί η οδοντιατρική με το 5% των δαπανών για την υγεία.
    • Να στηριχθούν οι οδοντίατροι που έχουν προβλήματα υγείας και δεν εργάζονται ή υποαπασχολούνται.

    Στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό ήταν παρών και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον οποίο κατατέθηκε το ίδιο υπόμνημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χονγκ Κονγκ: Ένοχοι για «ανατρεπτικά» δημοσιεύματα – Ανησυχία για την ελευθερία του λόγου

    Bank of China: Ανακοίνωσε την πρώτη διανομή προμερίσματος από το 2006

    Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο χωριά στην ανατολική Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ