• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Η Berkshire Hathaway ξεπέρασε το 1 τρισ. σε κεφαλαιοποίηση

    Γουόρεν Μπάφετ, επενδυτής

    Γουόρεν Μπάφετ, επενδυτής


    Η Berkshire Hathaway Inc. έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία εκτός του τεχνολογικού τομέα που ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

    Οι μετοχές του ομίλου του Γουόρεν Μπάφετ αυξήθηκαν έως και 0,8% την Τετάρτη με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνάει το όριο του τρισεκατομμυρίου για πρώτη φορά.

    Το ράλι της μετοχής

    Η μετοχή έχει σημειώσει ράλι φέτος χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου και την ευρύτερη οικονομική αισιοδοξία που επικρατεί. Η εταιρεία με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα εντάσσεται στις τάξεις μιας μικρής ομάδας που σπάει το πρότυπο, οι μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις να συναντώνται μόνο σε τεχνολογικές εταιρείες όπως η Alphabet Inc., η Meta Platforms Inc. και η Nvidia Corp.

    «Η Berkshire το έκανε με τον πιο αργό, αλλά πιο σίγουρο τρόπο», δήλωσε ο Steve Check, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Check Capital Management. Η εταιρεία του έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Berkshire να αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή της. «Είναι πιο δύσκολο να βγάλεις χρήματα με τον παλιομοδίτικο τρόπο».

    Το επίτευγμα του Μπάφετ

    Το ράλι της μετοχής της Berkshire φέτος έχει ξεπεράσει τα κέρδη του S&P 500, με την εταιρεία να έχει κάνει μία από τις καλύτερες ετήσιες εκκινήσεις της εδώ και μια δεκαετία. Έχει κερδίσει 30% το 2024, ενώ ο δείκτης αναφοράς της αγοράς έχει αυξηθεί κατά 18%. Η εταιρεία δεν είναι τόσο πολύ πίσω από τους λεγόμενους «magnificent 7»: o  δείκτης των μεγαλύτερων τεχνολογικών μετοχών έχει αυξηθεί κατά 35% φέτος.

    Ο Μπάφετ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο να μετατρέψει την Berkshire Hathaway από μια προβληματική εταιρεία παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε μια εκτεταμένη επιχειρηματική αυτοκρατορία. Διαμόρφωσε την εταιρεία μαζί με τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Charlie Munger, ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο σε ηλικία 99 ετών.

    Η χρηματιστηριακή αξία της Berkshire αυξήθηκε κατά περίπου 20% ετησίως από το 1965 έως πέρυσι – σχεδόν διπλάσια από την ετήσια απόδοση του S&P 500 στο διάστημα αυτό. Αυτό έφερε τον Μπάφετ στην κορυφή μαζί με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και τον έκανε ίσως τον πιο παραγωγικό επενδυτή όλων των εποχών.

    Διαβάστε επίσης:

    Hyundai: Θα διπλασιάσει τη σειρά υβριδικών αυτοκινήτων – Επαναγορά μετοχών ύψους 3 δισ. δολ.

    CVC Capital Partners: Eπενδύει στην σουηδική Odevo, με αποτίμηση άνω των 3 δισ. δολαρίων

    HSBC: Σαρωτικές αλλαγές σχεδιάζει ο νέος CEO εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ