ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιθεώρηση σε ένα ανενεργό ορυχείο της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να αξιολογήσουν την δυναμική του ως προς την εξόρυξη βολφράμιου (tungsten), ενός σπάνιου μετάλλου με στρατηγική σημασία, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή όπλων, ημιαγωγών, βιομηχανικών μηχανών κοπής και γενικά στην παραγωγή υλικών άμυνας.
Το ορυχείο Sangdong, το οποίο ανήκει σε θυγατρική της Almonty Industries με έδρα τον Καναδά, πρόκειται να επανεκκινήσει τη λειτουργία του φέτος, καθώς φαίνεται ότι αυξάνεται η ζήτηση για βολφράμιο, ένα εξαιρετικά σκληρό μέταλλο (σχεδόν όσο ένα διαμάντι).
Είναι μάλιστα ένα από τα πιο σκληρά και ανθεκτικά στη θερμότητα στοιχεία στο σύμπαν, καθώς μία από τις πιο εντυπωσιακές και χρήσιμες ιδιότητές του, είναι το υψηλότερο από όλα τα μεταλλικά στοιχεία σημείο τήξης του.
Η Almonty επισημαίνει ότι θα δαπανήσει τουλάχιστον 125 εκατομμύρια δολάρια, για να ανοίξει ξανά το Sangdong, το οποίο έκλεισε τη δεκαετία του 1990.
Την ώρα που η Κίνα κυριαρχεί στην εφοδιαστική αλυσίδα του μετάλλου σε ποσοστό άνω άνω του 80%, οι υπεύθυνοι του Almonty ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε δυνητικά να παράγει μια σημαντικά μεγάλη ποσότητα, που θα εξυπηρετούσε έως το 50% των παγκόσμιων αναγκών.
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ εξόρυξαν βολφράμιο για εμπορική χρήση, ήταν το 2015, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, ενός κυβερνητικού φορέα, με αντικείμενο την ανάλυση και τη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων.
Όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο, στην έκθεσή του για το 2025 που αναμένεται να δημοσιευτεί τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, θα υπάρχουν «σημαντικά στοιχεία», σχετικά με την αξιολόγησή του για το ορυχείο της Almonty.
Διελκυστίνδα για το στρατηγικής σημασίας μέταλλο
«Η Δύση θέλει να βγάλει την Κίνα εκτός των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού ορυκτών», δηλώνει ο CEO της Canada Nickel.
Όπως αναφέρει το CNBC, η κυβέρνηση Μπάιντεν εντόπισε κρίσιμα ορυκτά και ανακοίνωσε δασμούς στο βολφράμιο – μεταξύ άλλων – ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο σημειώνει ότι από τα 35 ορυκτά προϊόντα που θεωρεί κρίσιμα το υπουργείο Εσωτερικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονταν 100% σε ξένες πηγές για 13 από αυτά το 2019.
Από πλευράς της, η Κίνα, ως παγκόσμια ηγέτιδα στον τομέα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές της, γεγονός που έχει θορυβήσει τους ειδήμονες της βιομηχανίας κρίσιμων ορυκτών.
Ορισμένοι δε, ανησυχούν ότι το Πεκίνο θα αξιοποιήσει την κυριαρχία του στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού με πρωτοφανείς τρόπους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, την αντίδραση του Ευάγγελου Μυτιληναίου προκάλεσε η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου -ένα άλλο σημαντικό μέταλλο – από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Με ανάρτησή του το LinkedIn, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών: «Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό για αυτά τα υλικά, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή αλλά και διαφοροποιημένες εισαγωγές».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες.
Έρχονται νέοι περιορισμοί
Σημειώνεται ότι το Πεκίνο δεν έχει επιβάλλει μέχρι στιγμής περιορισμούς στο βολφράμιο.
Ωστόσο, οι επικείμενοι κανόνες για τον περιορισμό των εξαγωγών του αντιμονίου, έχουν αυξήσει τις προσδοκίες ότι το ίδιο θα συμβεί πολύ σύντομα και στο βολφράμιο.
«Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ και ακολουθήσει την “απειλή” του να αυξήσει δραματικά τους δασμούς στην Κίνα, το Πεκίνο ενδέχεται να απαντήσει με νέους ελέγχους στις εξαγωγές στα κρίσιμα ορυκτά ή να αυξήσει ανησυχητικά τους ήδη εφαρμοζόμενους ελέγχους», δηλώνει ο Gabriel Wildau, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Teneo.
Όπως εξηγούν ορισμένοι αναλυτές, είναι πιθανό επίσης οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές να εφαρμόζουν ελέγχους επιλεκτικά, αρνούμενες την προμήθεια των ορυκτών σε συγκεκριμένες εταιρείες εκτός χώρας, εάν θεωρηθεί ότι υποστηρίζουν την ατζέντα κινεζικού τεχνολογικού περιορισμού της Ουάσιγκτον.
Έτσι, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει ήδη επιχορηγήσει 151 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ενθαρρύνει την εγχώρια εξόρυξη και την επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών, ενώ τα δυτικά έθνη αναμένεται να αντιδράσουν στην «οπλοποίηση» κρίσιμων ορυκτών από το Πεκίνο, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.
Η φθίνουσα πορεία και οι νέες ευκαιρίες
Τόσο το βολφράμιο όσο και το αντιμόνιο βρίσκονται στη λίστα των κρίσιμων ορυκτών των ΗΠΑ και απέχουν λιγότερο από 10 στοιχεία το ένα από το άλλο στον περιοδικό πίνακα.
Η Κίνα παρουσιάζει μια φθίνουσα πορεία, όσον αφορά την παραγωγή βολφραμίου, ωστόσο το σπάνιο μέταλλο είναι απολύτως απαραίτητο, πολύ περισσότερο από το αντιμόνιο, όσον αφορά στρατιωτικές εφαρμογές», σύμφωνα με τους αναλυτές.
Από την άλλη, αρχής γενομένης από το 2026, ο νόμος REEShore των ΗΠΑ απαγορεύει τη χρήση κινεζικού βολφραμίου σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως αναφέρεται στον Νόμο του 2022 για την Αποκατάσταση Βασικής Ενέργειας και Ασφάλειας Εκμεταλλεύσεων στην ξηρά για τις Σπάνιες Γαίες.
Καθώς η Κίνα επιβάλλει περιορισμούς, ενεργώντας περισσότερο με μια φιλοσοφία «αντιποίνων» ενάντια σε αυτό που ονομάζει «εισβολή στα εθνικά της συμφέροντα», οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει σημαντικά την εξάρτησή της από την ασιατική χώρα.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει ότι συμφώνησε με την Χάρις για την τηλεμαχία – Δεν επιβεβαίωσε η άλλη πλευρά
Κίνα κατά ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απόφαση να ενταχθούν κινεζικές εταιρείες σε «black list»