Επιστολή – τελεσίγραφο έλαβε ο ΑΔΜΗΕ από την Nexans όπου της καθιστά σαφές ότι αν μέχρι την Παρασκευή δεν έχουν κλείσει οι ρυθμιστικές και άλλες εκκρεμότητες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnection), ώστε ο ΑΔΜΗΕ να δώσει την τελική εντολή (Full Notice to Proceed) στη Nexans, τότε ο διεθνής όμιλος προχωρά σε πλήρη αναστολή εργασιών για το καλώδιο από την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή επιστολή της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ προς τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο διαχειριστής έλαβε την Τρίτη τελεσίγραφο από την Nexans, με το οποίο η βιομηχανία κατασκευής του καλωδίου ξεκαθαρίζει πως αν δεν έχει μέχρι την Παρασκευή την τελική εντολή, τότε από την προσεχή Δευτέρα προχωρά σε πλήρη αναστολή εργασιών. Ο διεθνής όμιλος υποστηρίζει στην επιστολή του πως ακόμα και αν δεν έχει λάβει το Full Notice to Proceed θα συνεχίσει την παραγωγή του καλωδίου, αν ενημερωθεί επισήμως πως έχουν επιλυθεί τα ρυθμιστικά προβλήματα.

Στην επιστολή του ΑΔΜΗΕ προς το υπουργείο και τις ρυθμιστικές αρχές τονίζεται πως “παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά την προσπάθειά μας να πείσουμε την Nexans να μην προχωρήσει σε αναστολή εργασιών, εξαιτίας τόσο της ανατροπής του ρυθμιστικού πλαισίου με την απόφαση υπ’ αριθμ. 215 / 02.07.2024 της ΡΑΕΚ που καθιστά το Έργο οικονομικά μη βιώσιμο για τον Φορέα Υλοποίησης και οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή, όσο και της συνεχιζόμενης μη ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου (αναγνώριση του Εσόδου και καθορισμός της εύλογης απόδοσης (Wacc) του έργου που να μην ορίζεται αυθαίρετα αλλά να βασίζεται στη μεθοδολογία εσόδου και να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα π.χ. κόστος δανεισμού (CBCA) για την κάλυψη του χρηματοοικονομικού κενού των 100 εκατ. ευρώ και κάλυψη του γεωπολιτικού ρίσκου κατά τρόπο ανάλογο με αυτό της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής), τελικά η Nexans με την (α) σχετική επιστολή της ενημερώνει επίσημα τον ΑΔΜΗΕ ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αναστολή εργασιών στις 2.09.2024”.

Τι έγραφε ο wiseman για το ρόλο Μανουσάκη

Να σημειωθεί ότι σε ρεπορτάζ του τη Δευτέρα ο wiseman είχε προαναγγείλει το αδιέξοδο τονίζοντας ότι ευθύνες έχει και ο ΑΔΜΗΕ. Οπως ανέφερε: « Στο βασικό θέμα  της μείωσης του κόστους, η λέξη «κλειδί» είναι η σύγκλιση των αγορών ηλεκτρικής Ελλάδας και Κύπρου, που θα επιφέρει η διασύνδεση. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι χονδρεμπορικές και λιανικές τιμές στη Μεγαλόνησο να παρασυρθούν αισθητά προς τα κάτω.

Στην Κύπρο οι λιανικές τιμές κινούνται στα επίπεδα των 33 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 17-20 λεπτών ανά κιλοβατώρα – με αναμενόμενη τάση μείωσης, μάλιστα, καθώς θα ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους που εκπόνησε η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το ΕΜΠ, το 2030 (που ίσως ξεκινήσει η λειτουργία του Great Sea Interconnector) το όφελος σε έναν μόνο χρόνο από τους μειωμένους λογαριασμούς για ένα μέσο νοικοκυριό (425 ευρώ) θα είναι υπερδιπλάσιο από την επιβάρυνση κατά τα 5 χρόνια κατασκευής του έργου (150 ευρώ).

Εκεί οφείλεται και το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο, περιήλθε και η νέα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα 24ωρα για το έργο και στην οποία έδωσαν το «παρών» οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, η Κομισιόν και ο ΑΔΜΗΕ.

Όπως μαθαίνει ο wiseman, κατά την τηλεδιάσκεψη δεν υπήρξε η παραμικρή σύγκλιση από την κυπριακή πλευρά σε κανένα από τα δύο σημαντικά «αγκάθια» στο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει εγκριθεί στην Κύπρο.

Οι Κομισάριοι κατηγορούν τον ΑΔΜΗΕ, ότι συντήρησε αδικαιολόγητη υπεραισιοδοξία, λόγω του… Βοναπαρτισμού του κου Μανουσάκη που έλεγε στις Βρυξέλλες «μην ανησυχείτε, το ΄χω, το ΄χω» και τελικά … δεν το είχε!

Διαβάστε επίσης

Henkel: Ισχυρή βελτίωση κερδών το α΄ εξάμηνο – Οργανική αύξηση των πωλήσεων έως 4.5%