• Business

    Σπέτσες: Τι απαντά η δήμαρχος, Ευγενία Φραγγιά, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του mononews για το λιμάνι

    • NewsRoom

    Η δήμαρχος Σπετσών, Ευγενία Φραγγιά


    Μετά το δημοσίευμα του mononews για «οσμή σκανδάλου στις Σπέτσες, η δήμαρχος του νησιού, Ευγενία Φραγγιά, εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση σχετικά με τις καταγγελίες για τα πλοία που δένουν στο μικρό λιμάνι.

    Η κ. Φραγγιά επιτίθεται ξανά στην πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, κ. Παρασκευά – Φουρναράκου, χωρίς να την κατονομάζει, λέγοντας ότι καθυστέρησε να υλοποιήσει το master plan που θα συνέβαλε στην αποσυμφόρηση του θαλάσσιου χώρου των Σπετσών.

    Τονίζει ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, αναφέρεται σε αδυναμία της προηγούμενης ηγεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να ολοκληρώσει ένα πλάνο πυρασφάλειας ενώ τονίζει ότι ανέλαβε η ίδια την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου, όχι λόγω προσωπικών επιδιώξεων αλλά για να προωθήσει τα έργα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση – απάντηση της δημάρχου:

    Η νέα δημοτική αρχή, με σεβασμό στη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης, επέδειξε την εμπιστοσύνη της στην προηγούμενη ηγεσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ευελπιστώντας ότι η μακροχρόνια προεργασία για τα έργα βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων των Σπετσών θα οδηγούσε άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης.

    Άλλωστε, όσες κι αν είναι οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, όσο κι αν απαιτείται ακριβής και ασφαλής σχεδιασμός, κάποια στιγμή μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς διοικήσεως είναι εύλογο να αναμένεται η άμεση υλοποίηση έργων.

    Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η προηγούμενη ηγεσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δεν κατάφερε να προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών έργων πνοής που ήταν απαραίτητα για την ασφάλεια των υποδομών και των πολιτών του νησιού.

    Δεν επισπεύσθηκε η ολοκλήρωση του πλάνου πυρασφάλειας, που είχε καταστεί επιτακτική μετά από τρία περιστατικά πυρκαϊας στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών, δεν προωθήθηκε ουσιαστικά η εγκατάσταση τεχνικών μέσων επιτήρησης, που είναι – άλλωστε – το κύριο εργαλείο πρόληψης τέτοιων περιστατικών, δεν επισπεύσθηκε η υλοποίηση του Master Plan, με αποτέλεσμα η συμφόρηση στον θαλάσσιο χώρο των Σπετσών να έχει γίνει ακόμη πιο έντονη.

    Η Δήμαρχος Σπετσών, με αίσθημα ευθύνης και έχοντας ως πρώτο μέλημα την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού αλλά και την σύγχρονη και εύρυθμη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ανέλαβε την ηγεσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου προσωρινά, για να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση, η οποία είχε φτάσει σε κρίσιμο σημείο λόγω της αδράνειας της προηγούμενης διοίκησης.

    Η ανάληψη αυτής της ευθύνης δεν ήταν προσωπική επιδίωξη αλλά επιτακτική ανάγκη για την προώθηση των έργων που θα ωφελήσουν το νησί.

    Όλα τα ανωτέρω εκφράστηκαν από την Δήμαρχο Σπετσών και στην δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία ομόφωνα αποφασίστηκε η αντικατάσταση της προηγούμενης ηγεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

    Ωστόσο, επαναλαμβάνονται με την παρούσα δημόσια επιστολή διότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η διαιώνιση του ζητήματος μέσω του τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα με την μορφή της ακραίας δημόσιας εκδήλωσης – δήθεν – παραπόνων περί «διώξεων», «φιμώσεως», «παραβίασης της ελευθερίας έκφρασης».

    Θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό ότι για την υλοποίηση έργων σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι απαραίτητη η συνεργασία και η ομαδική δουλειά.

    Η υλοποίηση έργων ούτε προσωπική υπόθεση του καθενός είναι ούτε επιτυγχάνεται μέσα από την προσκόλληση στις «καρέκλες» ούτε επιδιώκεται μέσα από την δημόσια έκφραση – μη θεσμικής – άρνησης να γίνει αποδεκτή μια πολιτική απόφαση αντικατάστασης, η οποία – μάλιστα – είναι απόλυτα αιτιολογημένη και απορρέει από την έγνοια της Δημοτικής Αρχής να πάει ο τόπος μας άμεσα ένα βήμα πιο μπροστά για το καλό των πολιτών».

    Το mononews στο ρεπορτάζ του ανέδειξε τις πτυχές του προβλήματος που έχει προκύψει στις Σπέτσες, ωστόσο, από την ανακοίνωση της κ. Δημάρχου δεν προκύπτουν κάποιες ουσιαστικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

    1. Η κ. Φραγγιά ήταν αντιδήμαρχος τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί δεν φρόντισε να υλοποιηθεί το master plan για το λιμάνι του νησιού;
    2. Αφού το master plan έχει εγκριθεί από το 2019 γιατί ευθύνεται μόνον η προηγούμενη πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου γιατί αυτό δεν υλοποιήθηκε;
    3. Γιατί δεν απαντά στις καταγγελίες κατοίκων και επαγγελματιών ότι ο ελλιμενισμός δύο μεγάλων πλοίων στο μικρό, παλαιό λιμάνι των Σπετσών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά προκαλεί και αλγεινή εικόνα για το κοσμοπολίτικο νησί;
    4. Δεν απαντά βεβαίως και στις καταγγελίες περί εξυπηρέτησης του εφοπλιστή, Αλ. Μπούφη, ο οποίος έχει συγγενική σχέση μαζί της.

    Διαβάστε επίσης:

    Οσμή σκανδάλου στις Σπέτσες: Η δήμαρχος, ο… θείος εφοπλιστής Μπούφης, οι απειλές και μια «καρατόμηση»
    Principia (Enel-Macquarie): Εξαγόρασε την Dispatch Renewable Energy – Ενισχύεται σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση
    HIG Capital: Πρόσω ολοταχώς για το logistics center 300 εκατ. στον Ασπρόπυργο
     



    ΣΧΟΛΙΑ